Facebook image

Ma már kicsit nehezen idézzük fel, pedig nem is volt annyira régen, amikor 2012 októberében a kormány bejelentette, hogy elektronikus pénztárgéprendszert kíván bevezetni a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Az azóta eltelt majdnem két évben a rendszer bevezetését számos kétség, akadály, és határidő-hosszabbítás kísérte. A többszöri határidő eltolások fő okaként a kínálati oldalon jelentkező anomáliákat, kezdve az engedélyek kiadásának késedelmétől, a kínálati oldalon jelentkező pénztárgéphiányt, a forgalmazók felkészületlenségét említhetnénk. A törvény szerinti végleges határidő ugyan már 2014. április 30-án lejárt, azonban a revizoroknak eddig megvolt a mérlegelési joguk, hogy eldöntsék, az adózó mindent elkövetett-e annak érdekében, hogy beszerezze az új pénztárgépét. Eddig több mint 148 000 online pénztárgépet kapcsoltak rá a NAV rendszerére.

A Pénztárgép Munkabizottság július végi egyeztetése arra a következtetésre jutott, hogy a forgalmazók megfelelő készletállománnyal rendelkeznek ahhoz, hogy augusztus 31-ig minden erre kötelezett vállalkozás, amely még nem tette meg, beszerezze online pénztárgépét. A revizorok elmúlt időszaki tapasztalatai alapján sokan próbálták kitolni a bevezetés határidejét azzal az érveléssel, hogy ők mindent megtettek a beszerzés érdekében, de mégsem érkezett még meg az online pénztárgépük. A rendszert kijátszani igyekvő vállalkozások nem vették át a pénztárgépet, nem fizették be az előleget, vagy egyszerűen visszamondták a megrendelést és új forgalmazó után néztek. A most kiadott közlemény alapján szeptember 1-től a revizoroknak megszűnik a mérlegelési jogkörük, a vállalkozások már nem hivatkozhatnak a beszerzés nehézségeire. Amennyiben az adózó szeptember 1-jét követően is elmulasztja az átállást, úgy egymillió forintig terjedő bírsággal és 12 nyitvatartási napra vonatkozó elzárással sújthatja az adóhatóság, amit azért is érdemes komolyan venni, mert az adóhatóság biztosan nem lesz elnéző.

Fontos megjegyezni, hogy az e-pénztárgép-rendszer bevezetésének következő határideje is egyre jobban közeledik. 2014. december 31-ig van ugyanis lehetőségük azon vállalkozásoknak működtetni régi pénztárgépüket, akik számára az NGM-rendelet (48/2013. (XI. 15.) NGM-rendelet) a későbbi bevezetési határidőt írta elő. Azzal, hogy a forgalmazóknak sikerült utolérniük magukat, joggal feltételezhetjük, hogy a második körös bevezetésre vonatkozóan – ha lesz is határidő-hosszabbítás – biztos, hogy a kötelezettek nem számolhatnak hasonlóan elhúzódó jóindulattal a hatóságok részéről.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom