Facebook image
Mentés

Vasárnapi munkavégzés: napi 11 óra üzemidő mellett belefér!

A rendes munkaidő nem terjed ki a vasárnapokra és a munkaszüneti napokra – többek között ez az újítás szerepel a 2012. július 1-től életbe lépő Munka Törvénykönyvében.  Nyártól tehát a munkavállaló ezeken a napokon csak kivételes, a törvény által meghatározott esetekben kötelezhető rendes munkaidőben történő munkavégzésre.

Kereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartása

Mivel az Országgyűlés nem fogadta el a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabályt, így a vasárnapi munkavégzés kapcsán az új Mt. szerint kell eljárni. Vasárnapra rendes munkaidő csak azoknál a kereskedelmi egységeknél engedélyezett, amelyek rendeltetésük folytán ezen a napon is működnek (pl. étterem, benzinkút, stb.),vagy ahol megszakítás nélküli munkarendben dolgoznak a munkavállalók (pl. szállodai recepció).

A munkáltató vasárnapra rendes munkaidőt:

 • a rendeltetése folytán e napon működő munkáltatónál vagy munkakörben,
 • az idényjelleggel,
 • a megszakítás nélkül,
 • a több műszakos tevékenység keretében,
 • a készenléti jellegű munkakörben,
 • a kizárólag szombati és vasárnapi részmunkaidőben,
 • a társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához kapcsolódó,
 • a külföldön történő munkavégzésben foglalkoztatott munkavállalók számára oszthat be.

A korábbi szabályokhoz képest tehát lényeges változás, hogy pusztán az egyenlőtlen munkaidő-beosztás a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzést nem teszi lehetővé.

Heti 80 órás üzemelési idő

E kérdés kapcsán az utóbbi időben több cikkben tévesen jelent meg a következő állítás:  „mivel a bevásárlóközpontok heti üzemelési ideje általánosan napi 10-11 óra, ez heti 70-77 óra üzemelési időt jelent.”  Először is fontos tisztázni, mi is az üzemelési idő fogalma!  Az üzemelési idő ugyanis nem azonos a kereskedelmi tevékenységek nyitva tartásával, hiszen munkavégzés rendszerint a nyitva tartás előtt és után is történik. (További részletek itt olvashatnak: www.ommf.gov.hu/letoltes.php?d_id=3851)

Vagyis a bevásárlóközpontok heti üzemelési ideje nem napi 10-11 óra, hanem annál sokkal több, hiszen a nyitás előtt és után még dolgozik a munkavállalók jelentős része, többek között  a takarítók, vagy az őrök.

Nyitás előtt az üzletekben már rendezik a kirakatokat, a polcokat, az éttermekben, kávézókban megterítik az asztalokat, és így tovább. A legtöbb kereskedelmi egység napi 8-12 órát, vagy még többet van nyitva, így sokan bizonyosan elérik a heti 80 órás üzemelési időt, vagyis nyitva lehetnek vasárnap is, és e napon is foglalkoztathatják a munkavállalójukat. Arra azonban e kereskedelmi egységek tulajdonosainak is figyelemmel kell lenniük, hogy a vasárnapra beosztott munkavállalójukat szombaton nem foglalkoztathatják.

Más szabályok érvényesek azon kereskedelmi egységekre, amelyek heti üzemelési ideje nem éri el a 80 órát. Ezeknek a kereskedelmi egységeknek munkaszüneti napokon (fizetett ünnepeken),illetve minden vasárnap be kell zárniuk, vagy legalábbis biztosítaniuk kell, hogy munkavállaló ne tartózkodjon az egységben. Ezek a korlátozások a tulajdonosokra, és a kizárólag szombati és vasárnapi részmunkaidőben foglalkoztatottakra nem vonatkoznak.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom