Facebook image

Palicz Petra

Menedzser, Adóüzletág

Palicz Petra jogász, okleveles általános forgalmi adó szakértő. 2005 óta dolgozik adózási, ezen belül kiemelten áfa-tanácsadási területen, 2012 óta tagja az RSM Hungary Zrt. csapatának, korábban egy kisebb, nemzetközi hátterű adótanácsadó cégnél dolgozott. A magyar és uniós hozzáadottérték adóra vonatkozó ismereteit belföldi és külföldi (osztrák és belga) továbbképzéseken szerezte.
Szakterületei közé tartozik a belföldi és nemzetközi (uniós) ügyletek áfa tanácsadása, termékmozgások és szolgáltatásnyújtások áfa szempontú elemzése, külföldi áfa-visszatérítések benyújtása és kezelése, adóvizsgálatokban való részvétel, adótervezési feladatok, EKAER tanácsadás, valamint belföldi compliance feladatokban is aktívan részt vesz.

Telefon
Palicz Petra témái
Palicz Petra

A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) és az áfa

2024. január 1-től bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, a DRS. A kötelező visszaváltási díjas rendszer feladatokat ró mind a gyártókra, mind a forgalmazókra, valamint a DRS bevezetése miatt a nyári adócsomag az Áfa törvényt is módosította 2024. január 1-i hatállyal. Az alábbi blogunkban bemutatjuk, melyek az új DRS rendszer legfontosabb, áfát érintő hatásai.

Tovább
Palicz Petra

UK adózók magyar ÁFA érintettsége

Az egyesült királyságbeli gazdálkodók 2021 óta már nem az EU ÁFA-törvények szerint adóznak, így a magyar adókötelezettségeikre is más előírások vonatkoznak. Hogyan értelmezhető az Áfa-törvény ebben az új helyzetben, és melyek a Brexit óta eltelt időszak tapasztalatai? Az alábbi blogunkban összefoglaltuk az áfa szempontjából legfontosabb változásokat.

Tovább
Palicz Petra

Levonható-e nemzetközi munkavégzéskor a relokációs költségek áfája?

Az elmúlt években jellemzővé vált a társaságok gyakorlatában a munkavállalók nemzetközi toborzása vagy országok közti áthelyezése, áttelepítése, azaz relokációja, főleg bizonyos szakmákban és szektorokokban. Az alábbi blogbejegyzésünkben egy, a nemzetközi munkaerőpiaci mobilitás kapcsán az adóhatóság részére benyújtott állásfoglaláskérésünk alapján azt vizsgáljuk, hogy levonható-e a munkavállalási engedélyhez és egyéb, a munkavállalók áttelepüléséhez kapcsolódó, relokációs költségek áfája?

Tovább
Palicz Petra

5 eset, amikor áfát kell fizetni külföldön

Számos magyar vállalkozás érdekelt nemzetközi kereskedelemben, mint például a Közösségen belüli termékértékesítés, harmadik országból történő termékimport, vagy külföldön megvalósuló szolgáltatásnyújtás. A határon átnyúló ügyletek kapcsán fontos és javasolt vizsgálni, hogy keletkezik-e utána külföldi áfa regisztráció- és adófizetési kötelezettség. Az alábbi blogbejegyzésünkben 5 olyan esetet mutatunk be, amikor a társaságoknak a határon átnyúló ügyletek után külföldi áfa fizetési kötelezettsége keletkezik.

Tovább
Palicz Petra

A BNPL, azaz a „vásárolj most, fizess később” áfa kérdései

Az utóbbi időben egyre népszerűbb az úgynevezett BNPL-szolgáltatás, amely a „Buy Now, Pay Later” azaz „vásárolj most és fizess később” kifejezés rövidítése. Bár a digitalizáció, valamint a COVID-19 felgyorsította ennek a kamatmentes, halasztott vagy részletfizetési lehetőségnek az elterjedését, a BNPL szolgáltatások helyes áfakezeléséről a Nemzeti Adó-és Vámhatóság még nem alakított ki egységes gyakorlatot. Fontos tudni, hogy a BNPL szolgáltatás áfa kezelése a magyar szabályozás alapján többféle lehet, ezért nem árt tisztában lenni a szabályokkal.

Tovább
Palicz Petra

Nyakunkon a DAC7 - a webáruházak és digitális platformüzemeltetők újabb kötelezettsége!

Az e-kereskedelem rohamos fejlődésének adózási lekövetésére az EU már évek óta kidolgozott egy ütemtervet, amelynek legújabb állomása az ún. DAC7 együttműködés és automatikus információcsere. A 2021/514/EU irányelv implementálása és alkalmazása minden tagállamban kötelező, így a platformszolgáltatók nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettsége (DAC7) Magyarországon is hatályba lépett 2023. január 1-jével.

Tovább