Facebook image

adózott eredmény

Az adózott eredmény jelentése

Az adózott eredmény a vállalat nyeresége, eredményességének mérőszáma. Az adózás utáni eredmény egyik legfontosabb mutató a vállalkozás életében, a tárgyévi nyereség a cég jövedelmezőségét mutatja meg.

Az adózott eredmény kiszámítása

Az üzleti év adózott eredményét az üzemi tevékenység eredménye és a pénzügyi műveletek eredménye, azaz az adózás előtti eredmény adófizetési kötelezettség levonásával csökkentett összegében kell meghatározni. Vagyis az adózás előtti eredményből kivonjuk a befizetett adót, ennek eredménye lesz az adózott nyereség.

Az adózott eredmény a mérleg és eredménykimutatás közötti kapcsolat, amely egyrészt az adott időszak eredményét jelenti, másrészt pedig az adott időszak végi fordulónapon bemutatható vagyonváltozást. Eszerint a mérlegben a Saját tőke elemeként kimutatott adózott eredmény mindig meg kell egyezzen az eredménykimutatásban szereplő adózott eredménnyel. Az adózott eredményt az üzleti év elején átvezetjük az Eredménytartalékba.

Negatív adózott eredmény jelentése

Az adózott eredmény negatív és pozitív is lehet, amennyiben negatív, a vállalkozás tárgyévi eredménye veszteség.  

Negatív adózott eredmény keletkezhet úgy, hogy a negatív adózás előtti eredmény után, a módosító tényezők elszámolásával is negatív marad az adóalap, vagy pozitív adózás előtti eredmény esetén a módosító tényezők hatására válik negatívvá. 

Eredménykimutatás jelentése

Az eredménykimutatás a vállalkozás teljesítményét részletezi egy adott időszakra, a lezárt üzleti évre vonatkozóan tartalmaz információkat.

Pénzügyi eredmény fogalma

A pénzügyi műveletek bevételeinek és ráfordításainak különbsége.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER