Facebook image
Szektoraink

Korábbi részesedésszerzés utólagos bejelentésével kapcsolatos tanácsadás - 2024. május 31-ig!

2024-ben adóamnesztia lehetőséget kapnak a társaságok a korábban a NAV felé be nem jelentett részesedésszerzéseik utólagos bejelentésével. Ezzel olyan céges adózók mentesülhetnek a TAO-fizetés alól, akik korábban elmulasztották a más társaságokban szerzett tulajdonrészeszüket bejelenteni. A részesedések utólagos bejelentésére május 31-ig van lehetőség! Az utólagos bejelentés legnagyobb nyertesei azok a vállalatok lehetnek, akik jelentős piaci érték növekedésre számítanak a leányvállalatukban. 

2024-ben lehetőség van a befektetés értékesítése utáni nyereség adómentességére
Az évvégi adócsomag keretében 2024-ben egyszeri adóamnesztiát kapnak a társaságok a korábban megszerzett részesedések utólagos bejelentésére. Ezzel mentesülhetnek majd a társasági adófizetés alól azok az adózók, akik elmulasztották az előző években megvalósult részesedésszerzésüket bejelenteni.

Miért éri meg most, utólag bejelenteni a megszerzett részesedést?

Amennyiben egy társaság úgy dönt, hogy él az utólagos bejelentés lehetőségével, úgy most egy kedvezményes adómértékkel leróhatja az adókötelezettséget, és a későbbi üzletrész értékesítése TAO-mentes lehet. 

Ennek feltétele, hogy független szakértő bevonásával állapítsa meg a 2023. december 31-i piaci értéket a bejelenteni kívánt részesedések kapcsán.  A megállapított piaci érték és könyv szerinti érték nyereségjellegű különbözetének 20%-a után egyszeri – kedvezményes – társasági adófizetési kötelezettség keletkezik, amelyet a 2023. évi TAO bevallásig szükséges rendezni. 

Vagyis jelenleg egy kedvezőnek tekinthető, 1,8%-os mértékű TAO-t kell kifizetni és ezzel kiváltható a későbbi értéknövekedés után a teljes, jelenleg 9%-os TAO megfizetése. Ezzel akár sokmilliós adóelőnyre is szert tehetnek az érintett társaságok.

Kinek éri meg utólag bejelenteni a részesedésszerzését?

 •  azoknak a társaságoknak, ahol a korábban megszerzett társasági részesedés piaci értéke meghaladja vagy a jövőben várhatóan meg fogja haladni annak könyv szerinti értékét,
 •  azon vállalkozások, akiknél jelenleg a részesedés könyv szerinti értéke közel piaci értéknek megfelelő, azonban a jövőben jelentős felértékelődés várható.

Meddig lehet bejelenteni adóamnesztiával a korábban megszerzett részesedést?

A részesedésszerzés utólagos bejelentésére a 2023-as TAO bevallás határidejéig, azaz normál üzleti éves adózók esetén 2024. május 31-ig van lehetőség. Figyelem, ez a határidő jogvesztőnek minősül, aki a határidőig nem lép, később nem tudja a TAO kedvezményt érvényesíteni!

Az RSM szolgáltatásai bejelentett részesedések kapcsán

 • Útmutató a bejelentett részesedések lekérdezésére: amennyiben egy társaság több részesedéssel is rendelkezik, de nem biztos abban, hogy mely részesedések kerültek bejelentésre és melyek nem, útmutatónk alapján könnyedén lekérdezheti a bejelentett részesedéseit.
 • A részesedések utólagos bejelentése: részesedések bejelentésének teljeskörű előkészítése, a szükséges nyomtatványok kitöltésében való közreműködés, szükség esetén az adóhatósággal való kapcsolattartás.
 • A részesedések piaci értékének megállapítása, validálása: adott részesedés piaci értékének megállapítása nemzetközileg elfogadott értékelési módszertan(ok) alapján, szükség esetén meglévő értékelés független szakértői véleményezése, validálása
 • Bejelentett részesedés kalkuláció előkészítése: a piaci érték megállapítása után készséggel állunk rendelkezésükre a bejelentett részesedés utáni adókötelezettség megállapításában, számszerűsítésében.
 • Nyilvántartás előkészítése: a bejelentett részesedés alátámasztása céljából szükséges egyénre szabott nyilvántartás készítése excel formátumban.
 • Bejelentett részesedéssel kapcsolatos tanácsadás: megvizsgáljuk, mely társaságok esetében lehet előnyös a részesedések utólagos bejelentése, akár egyéb szempontok mérlegelése mellett is

érdekel az adóamnesztia

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Fajcsák Gábor

Partner, Adóüzletág-vezető

Almási Levente, Partner, M&A, Cégértékelés üzletágvezető

Almási Levente

Partner
M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágvezető

RSM Hungary dr. Clamba Viktória szenior adótanácsadó

dr. Clamba Viktória

Vezető menedzser, Adóüzletág

Telefon

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat