Connectax Invoice Reporter – Felhőalapú NAV online számla adatküldés

A Connectax Invoice Reporter segítségével vállalata valós idejű, automatizált megoldással, interneten keresztül teljesítheti NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettségét.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Németh Lilla

Igazgató, Adóüzletág

Kóczé Péter, RSM Hungary, Digitális megoldások, Üzletágvezető

Kóczé Péter

Üzletágvezető, Connectax – Digitális adózási megoldások

Telefon

Connectax Invoice Reporter – Felhőalapú számlaadatküldés

Digitális üzletágunk jogi, adó- és áfaszakértőink tapasztalatai alapján készítette el automatizált megoldását a társaságok adóbevallásainak, számlaadatküldési kötelezettségének támogatására. A Connectax Invoice Reporter segítségével a cégek valós idejű, automatizált megoldással, interneten keresztül képesek teljesíteni a 2018 júliusától életbe lépett számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget. A felhőalapú szoftver a mindenkori jogszabályoknak megfelelően biztosítja a valós idejű számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget. 

Mit tartalmaz Connectax Invoice Reporter – Felhőalapú számlaadatküldés szolgáltatásunk?

 • A vállalati számlázási folyamat és a kibocsátott számlák auditálása, a szabályozói előírásoknak való megfelelés ellenőrzése, a szabályozás miatt szükséges korrekciók feltárása, elvégzése.
 • Az online számlaadatküldéshez szükséges NAV-regisztráció és adatküldési tesztelés elvégzése.
 • A számlaadatküldési folyamat testreszabott kialakítása a számlaprogramhoz illesztett Connectax Invoice Reporter implementálásával.
 • A számlaadatküldés folyamatos monitorozása, jogszabályi változások nyomon követése, implementálása.

Hogyan működik a Connectax Invoice Reporter?

A számlaküldő vállalat számlázóprogramjához vagy vállalatirányítási rendszeréhez (ERP) kapcsolódva a Connectax Invoice Reporter a következőképpen működik:

 • Fogadja a vállalat ERP- vagy számlázórendszeréből XML-adatformátumban érkező, az adóhatóság felé megküldendő számlaadatokat.
 • Az adatokat biztonságos csatornán keresztül megküldi az adóhatóság felé.
 • Fogadja és tárolja a NAV adatcsomagokra küldött elektronikus befogadási üzeneteit.
 • A NAV visszaérkező üzeneteit feldolgozza és jelzi az egyes kijövő és bemenő adatok státuszát egy a vállalat által is elérhető webes felületen, ezzel biztosítva a visszacsatolást az adatok beérkezéséről, a rendszer megfelelő működéséről. 

Connectax invoice reporter folyamatábra

A Connectax Invoice Reporter automatikusan, humán beavatkozás nélkül kéri le, dolgozza fel és küldi meg az adatokat biztonságos elérésen keresztül. Így garantálható, hogy a teljes kommunikációs folyamat során az adatok nem változtathatóak, nem veszhetnek el és nem manipulálhatóak. 

A Connectax platform főbb paraméterei 

 • A program egy API-n keresztül kapcsolódik a társaság számlázóprogramjához
 • FTP-S, sFTP fájlküldő protokoll támogatása
 • Beépített, skálázható szűrők az adatküldéssel érintett számlák kiválasztására
 • Beépített mentési és monitorozási funkciók a vállalati rendszerek és az adóhatóság közötti kommunikáció követésére
 • Archívum az adóhatóság felé küldött és a NAV felől visszaérkező riportokról, üzenetekről
 • A NAV felől visszaérkező “hibás”, vagy “javítandó” jelzések automatikus továbbítása
 • Webes kezelőfelület az online riportálás adatainak státusáról, az értesítő levelekről, az egyes adatcsomagok státusáról

ConnecTAX NAV online Számla bekötés - Ajánlatot kéreK!

SAP IDoc XML konverter a Connectax Invoice Reporterhez

 A Connectax SAP IDoc XML konvertert kifejezetten az SAP felhasználók számára alakítottuk ki.

A Connectax konvertere lehetővé teszi, hogy a társaság által használt SAP rendszer, az IDoc alapú jelentésekre építve, minimális fejlesztői ráfordítással megfelelhessen a NAV Online Számla adatszolgáltatás legújabb követelményeinek is. Napjainkban a SAP beépített IDoc támogatása igen elterjedt technológia az SAP valamint az ahhoz kapcsolódó külső rendszerek közötti információcsere hatékony megvalósítására. 

Amennyiben a számláit egy SAP rendszerben állítja ki, a konverter még könnyebbé teszi a Connectax Invoice Reporter, mint külső adatszolgáltató modul illesztését számlázó rendszeréhez. Fejlesztőinek így nem szükséges az SAP rendszer által kevésbé támogatott számla-XML dokumentumokat előállítaniuk. A konverter aktiválását követően a jelentésre kerülő és a jogszabályoknak megfelelő számla XML dokumentumok az SAP helyett a Connectax modulban kerülnek előállításra.

A NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség jogi háttere

Minden belföldi adóalany részére kibocsátott számláról adatszolgáltatást kell teljesíteni az adóhatóság felé. Ez a szabály vonatkozik minden áfaalanyra -  ideértve a katásokat, az alanyi adómenteseket, a tárgyi adómentes ügyleteket teljesítő vállalkozásokat -, amelyek számlát bocsátanak ki, és a fordított adózás alá eső ügyletekre is. Az ilyen számlák adatai haladéktalanul el kell hogy jussanak az Adóhatósághoz. A számlázóprogramnak képesnek kell lennie arra, hogy kimutassa az egyes számlákra vonatkozó bejelentési kötelezettség teljesítését.

2021. január 1-től az online számlaadat-szolgáltatással érintett számlák köre tovább bővül: lényegében minden belföldi adóalany által kibocsátott számlára vonatkozik majd, kivéve azon nem adóalanyok felé teljesített ügyleteket, amelyeket az ún. „egyablakos rendszerben” kell jelenteni.

A valós idejű online számla adatszolgáltatás alapelve, hogy egy XML-fájl csak egy számlát tartalmazhat. A szoftverfejlesztőknek lehetőségük van az aktuális számlázószoftver felülvizsgálatára, továbbá a szükségesnek ítélt módosítások fejlesztésére és tesztelésére. XML-validátorunkkal lehetőség van annak tesztelésére, hogy a cég által  előállított XML-adatfájlok a NAV által közzétett XSD-sémának megfelelnek-e. 

Az adatküldési kötelezettség a számla kiállításakor beáll, az érintett számlák adatait azonnal és automatizáltan továbbítani kell a NAV felé. Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy késedelmes teljesítése esetén a szankció mértéke akár az 500 ezer forintot is elérheti számlánként. 

A számlázóprogramok automatizált adatküldéséhez szükséges megoldásról a cégeknek kell gondoskodniuk, a szükséges frissítéseket is beleértve. 

Miért válassza Digitális adózási megoldások szolgáltatásainkat?

A számlázási adatok olyan bizalmas információt jelentenek, amelyek kezelése megfelelő technikai és biztonsági hátteret kíván. Felhőalapú Connectax-rendszerünk biztosítani tudja a kimenő számlák adatainak biztonságos megküldését akár több számlázóprogram által előállított számlák adatainak esetében is.. A számlaadatbeküldési folyamathoz szükséges technikai és szabályozási előfeltételek auditálását, a testreszabott megoldás elkészítését és annak megvalósítását digitális megoldásokat fejlesztő csapatunk teljeskörűen biztosítani képes. 

CONNECTAX NAV ONLINE SZÁMLA BEKÖTÉS - AJÁNLATot KÉRek!


Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat

Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

Feliratkozom