Facebook image

ATA Carnet rendszer – Speciális vámeljárás

ATA-igazolvánnyal vámmentesen szállíthatja egyebek között filmgyártási és technikai eszközeit, hangszereit, kiállításon bemutatott termékeit, sportfelszerelését.

Kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!

Szántó Tímea

Menedzser, Vám-, és jövedék és hulladékgazdálkodási tanácsadási üzletág

Telefon

Kinek és mikor lehet szüksége az ATA Carnet szerinti speciális vámeljárásra? 

Számos munkaeszköz, felszerelés, tárgy esetében felmerülhet az igény a vámmentes szállítás biztosítására, amennyiben egyértelműen alátámasztható, hogy az adott eszköz nem értékesítési céllal lépi át az országhatárt az Európai Unión kívüli ország felé vagy felől. Ezt a speciális igényt hivatott megoldani az ATA Carnet igazolvány.  

Milyen áruk szállíthatók az ATA-igazolvánnyal?  

Ebbe a körbe tartozik például: 

 • munkaeszközök utaztatása
 • sportoló, vagy akár teljes sportcsapat sportfelszereléseinek és sporteszközeinek utaztatása, 
 • egy zenekar turnéján, vagy koncertje során a zenekarral utazó hangszerek és technikai eszközök széles köre, 
 • egy filmprodukció gyártásához, előkészítéséhez használt speciális filmkamerák, filmgyártási eszközök és filmes kellékek,
 • szakmai kiállításon, szakmai vásáron, bemutatón bemutatni kívánt termékek, eszközök áruk,   
 • azok az oktatási célú eszközök, amelyeket egy-egy bemutatóra, tudományos vagy kulturális rendezvényre, konferenciára utaztatnak.

Ezek az ideiglenes kivitt, vagy ideiglenesen behozott, de változatlan állapotban visszahozni vagy visszavinni kívánt eszközök az ideiglenes behozatalt biztosító ATA-igazolvánnyal gördülékenyen, vámteher megfizetése nélkül léphetik át az EU-n kívüli államok felől is az országhatárt, majd hagyhatják el azt. 

Mindebből következik, hogy az ATA-igazolvány nem használható postai forgalomban, fogyasztási cikkek szállításához, valamint gazdasági tevékenység végzéséhez. Az ATA-igazolvány használatát szabályozó vámegyezmények (az ATA Egyezmény és az Isztambuli Egyezmény) részletesen tartalmazzák a lehetséges alkalmazási köröket, illetve a szállítható áruk körét.

Mi az az ATA-igazolvány?

Az ATA-igazolvány egy olyan nemzetközi vámokmány, amely jelentősen leegyszerűsíti az áruk harmadik országba történő ideiglenes bevitelét, illetve onnan történő kihozatalát. Az ATA-igazolvány érvényességi ideje alatt annak tulajdonosa akár több alkalommal is beszállíthatja a termékét az igazolványt elfogadó külföldi országokba anélkül, hogy a normál ideiglenes beviteli eljárásban általában szokásos vámbiztosítékot a külföldi vámhatóság számára megfizetné. 

Az ATA-igazolvány alkalmazását nemzetközi vámegyezmények: az ATA Egyezmény és az Isztambuli Egyezmény, valamint az egyes elfogadó országok saját törvényei szabályozzák. 

Az ATA-igazolvány használatának előnyei

 • Az ATA-igazolvány kiváltásával a költségek előre kalkulálhatók. A kamarai költségeken felül,  további terhekkel pl. beviteli vám, adó, egyéb illeték már nem kell számolnia az okmány tulajdonosának az igazolványt elfogadó beviteli vagy tranzitországokban.
 • Gördülékennyé teszi a határátlépést, hiszen minden elfogadó országban, minden vámkezelésnél ugyanazt a már előre kitöltött vámokmányt kell benyújtani. 
 • Kiváltása gyorsan megoldható, használata egyszerű.
 • Magánszemélyek és vállalkozások egyaránt használhatják.
 • Árujegyzékében felsorolt árukra az érvényességi időn belül akár több alkalommal és részszállítmányonként is kezdeményezhető ideiglenes beviteli, kiviteli vagy árutovábbítási vámeljárás.

Miért érdemes az RSM-hez fordulnia az ATA Carnet kapcsán? 

A speciális vámeljárást biztosító ATA Carnet igazolvány elkészíttetéséhez, költségeihez, hitelesítéséhez, használatához kapcsolódó kérdések kapcsán tanácsadóink, számos ilyen jellegű ügylet tapasztalatának birtokában, széles körű tapasztalattal bírnak.

Az ATA-igazolvány érvényessége

 Az ATA-igazolvány a kibocsátástól számított 1 évig érvényes. Számos tagország elfogadja az úgynevezett csatlakozó igazolványt (Anschluss-Carnet, Replacement carnet),amely további egy évvel meghosszabbíthatja az eredeti igazolvány érvényességét. Az ATA Carnet hitelesítését minden ország Kereskedelmi Kamarája végzi. 

Az ATA-igazolványt elfogadó országok

Világszerte több mint 70 országban elfogadják, a vámegyezményekhez eddig az alábbi országok csatlakoztak:

Albánia

Irán

Norvégia

Algéria

Izland

Oroszország

Andorra

Izrael

Pakisztán

Ausztrália

Japán

Srí Lanka

Bahrein

Kanada

Svájc

Bosznia-Hercegovina

Kína 

Szenegál

Chile

Libanon

Szerbia

Dél-Afrika

Macedónia

Szingapúr

Dél-Korea

Madagaszkár

Tajvan**

Egyesült Államok

Makaó

Thaiföld

Egyesült Arab Emírségek

Malajzia

Törökország

Elefántcsontpart

Marokkó

Tunézia

Fehéroroszország

Mauritius

Ukrajna

Gibraltár

Mexikó

Új-Zéland

Hongkong

Moldova

az Európai Unió tagországai***

India

Mongólia

 

Indonézia

Montenegró

 

**Tajvan esetében az úgynevezett CPD Kína/Tajvan igazolvány használandó

***a közösségi áruk Magyarországról az Európai Unió tagországaiba történő szállításainál nem szükséges kiváltani az ATA igazolványt


  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat