Fajcsák Gábor

Júliustól 3 régióban csökken, vagy megszűnik a fejlesztési adókedvezmény

Új regionális térkép alapján igényelhetnek fejlesztési támogatásokat a magyar vállalatok július elsejétől. Az Európai Bizottság által a 2014-2020 közötti időszakra jóváhagyott tervek alapján csökken, illetve megszűnik a fejlesztési adókedvezmény, illetve állami támogatás igénybevételének lehetősége bizonyos régiókban. Egyúttal a fejlesztési adókedvezmény szabályainak további módosítására is fel kell készülni egy képviselői önálló indítvány miatt – hívja fel a figyelmet az RSM DTM szakértője.

Június 30-áig még a korábbi, 2007-2013-as 7 éves időszakra vonatkozó támogatási térkép alkalmazandó, így addig van lehetőség pályázni  azon régiókban, amelyeket a későbbi változások kedvezőtlenül érintenek, különösen a Pest Megye térségében, illetve Budapesten beruházni szándékozók számára javasolt még az előttünk álló egy hónapot kihasználni arra, hogy a fejlesztési adókedvezmény iránti igényüket bejelentsék a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, hogy beruházásaikra tekintettel igénybe tudják venni a kedvezményt, amire esetlegesen a következő 7 éves támogatási ciklusban már nem lenne lehetőségük.

Az új regionális támogatási térkép részletei, kkv ösztönzők

Brüsszel ebben az évben fogadta el a bizottsági iránymutatás alapján készített javaslatot, így az új szabályok 2014. július 1-ével lépnek hatályba. Ettől az időponttól kezdve a vállalkozások már az új feltételek mellett igényelhetnek fejlesztési adókedvezményt, illetve támogatást beruházásaikhoz.

A legjelentősebb a változás a Közép-Magyarország régióban, ahol a korábbi 30 százalék - Budapest esetén 10 százalék - helyett, néhány kivétellel az általános intenzitási kulcs 0 százalék ra csökken, azaz alapesetben nem vehető igénybe támogatás. A kivételek közé tartozik többek között Cegléd, Érd, Gödöllő, Kiskunlacháza, Maglód, Szigetszentmiklós, Pécel, Ráckeve, Vác, Vecsés 35 százalékos támogatási intenzitással, illetve Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Solymár 20 százalékos támogatási intenzitással. A fejlesztési térkép módosításai következményeként több olyan Pest megyei település is kiesik a támogatási körből, amelyek jelenleg kifejezetten kedveltek, így például Budaörs, Biatorbágy, Dunakeszi, Göd, Mogyoród, Szentendre, Törökbálint, stb.

Négy régióban - Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiókban – nem lesz változás, továbbra is 50 százalékos mértékű támogatás érvényesíthető. A Közép-Dunántúli régióban 40 százalékról 35 százalékra csökken, a Nyugat-Dunántúl régióban 30 százalékról 25 százalékra csökken a fejlesztési támogatás intenzitásának aránya.

A kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházásokat továbbra is külön ösztönzi a program, így a támogatási mértékek kisvállalatok esetén 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhetők. Hegedüs Sándor szerint különösen fontos lehet ez a Közép-Magyarország régió ún. nem támogatott területén, hiszen itt a most benyújtott képviselői indítvány alapján az induló beruházások is részesülhetnek, még ha korlátozott mértékben is, adókedvezményben. További könnyítést jelenthet a módosító tervezet szerint a kis- és középvállalkozások számára, hogy az 500 millió Ft-ot meghaladó beruházások esetén a kisvállalkozások számára a korábbi 20-al szemben elég 10, míg a középvállalkozásoknak a korábbi 50 helyett 25 fővel növelni a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát.

Nagyberuházások, mezőgazdaság támogatása – speciális szabályozással

Az 50 millió eurós értéket meghaladó nagyberuházás esetén csak csökkentett mértékben vehető igénybe támogatás, az 50 millió euró feletti részre a fenti támogatási intenzitások 50 százaléka, míg a 100 millió euró feletti rész 34 százaléka a maximális arány. Fontos kiemelni, hogy az újonnan benyújtott javaslat szerint a nagyvállalkozások a Közép-Magyarország régió támogatott területein is csak úgy nevezett új gazdasági tevékenységet eredményező induló beruházáshoz, továbbá meglévő létesítmény termékkínálatának kibővítését eredményező beruházáshoz kapcsolódóan vehetnek majd igénybe fejlesztési adókedvezményt.

Mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását célzó beruházások esetén, a jelenlegi szabályok szerint 12 millió eurót meghaladó állami támogatás, illetve 25 millió eurót meghaladó elszámolható beruházási költség felett csak a Bizottság egyedi jóváhagyása alapján adható továbbra is támogatás.

A támogatási program alapvető célja az Európai Unión belüli egyenlőtlenségek csökkentése, a hátrányos helyzetű térségek fejlődősének elősegítésével. Azok a régiók, ahol az egy főre jutó GDP nem haladja meg az Európai Uniós átlag 75 százalékát, kiemelten jogosultak támogatásra. Ezeken a területeken él Magyarország lakosságának több mint kétharmada, ez az oka, hogy Észak-Magyarország, az Alföld, illetve Dél-Dunántúl esetén maradt a kiemelten magas, 50 százalékos mértékű támogathatóság.

A fejlesztési támogatások arányának alakulása az egyes régiókban

RégióKedvezmény mértéke
2014. június 30-ig