Facebook image

 Szakértőink

Héhn Miklós partner, számviteli üzletágvezető

Héhn Miklós

Partner
Vezérigazgató-helyettes

A számviteli üzletág vezetőjeként irányítja az RSM Hungary Zrt. számviteli szolgáltatói tevékenységét 2007 óta. Képzettségét tekintve okleveles közgazdász, regisztrált mérlegképes könyvelő, adótanácsadó. Vezetői minőségében a munkaszervezésen és a kollégák szakmai felügyeletén és képzésén kívül feladata a számviteli hivatás legmagasabb minőségi elvárásainak való megfelelés biztosítása is. Napi kapcsolatban van a társaság ügyfeleivel, így közvetve és közvetlenül is ismeri az üzleti élet gyakorlatában felmerülő, a számvitelt, az adózást, a vállalkozások gazdasági, pénzügyi helyzetét érintő feladatokat és a problémákat.

Telefon

Héhn Miklós témái

Héhn Miklós

Év végi céltartalékképzés 2. rész

Az Év végi céltartalékképzés 1. részét itt olvashatják. » A becslés módszertanával kapcsolatban a számviteli törvény nem ad támpontokat. Az elérhető információk alapján kell a lehető legjobb becslésre törekedni természetesen szem előtt tartva a költség-haszon összevetésének elvét. Ezek alapján tehát előfordulhat, hogy a képzett céltartalék és a ténylegesen realizált veszteség eltér egymástól. Az eltérés lehet negatív vagy pozitív irányban is.

Tovább
Héhn Miklós

Év végi céltartalékképzés 1. rész

Az év végi zárásnál meg kell vizsgálni, hogy a számviteli törvény szerint szükséges-e vagy lehetséges-e céltartalékot képezni. Az óvatosság számviteli elve alapján a tárgyévi eredmény meghatározása során az értékvesztés elszámolásával, a céltartalék képzésével kell figyelembe venni az előrelátható kockázatot és feltételezhető veszteséget akkor is, ha az az üzleti év mérlegének fordulónapja és a mérlegkészítés időpontja között vált ismertté. Az értékcsökkenéseket, az értékvesztéseket és a céltartalékokat el kell számolni, függetlenül attól, hogy az üzleti év eredménye nyereség vagy veszteség. Jelen blogomban az általános szabályokat mutatom be.

Tovább
Héhn Miklós
Héhn Miklós
Héhn Miklós

Behajthatatlan követelés kezelése a könyvelésben

A mérlegben a követelést addig kell kimutatni, amíg azt pénzügyileg, vagy egyéb módon (beszámítással, eszközátadással, váltóval) nem rendezték, illetve amíg azt el nem engedték, vagy behajthatatlan követelésként le nem írták.

Tovább
Héhn Miklós