Szakértőink

Fajcsák Gábor, RSM Hungary, Adómenedzser, Okleveles nemzetközi és forgalmi adószakértő

Fajcsák Gábor

Partner, Adóüzletág-vezető

5 éves ellenőrzési tapasztalattal rendelkezik az adóigazgatás területén, valamint 10 éve dolgozik adótanácsadóként az RSM Hungary Zrt-nél. Fő szakterületei a nemzetközi és belföldi cégstruktúrák kialakítása, cégeladásokhoz és akvizíciókhoz kapcsolódó adótervezés, cégátvilágítás, adókedvezmények, valamint magánszemélyek vagyontervezéséhez kapcsolódó adótanácsadás.

Telefon

Fajcsák Gábor bejegyzései

Fajcsák Gábor

A tervezett béremeléssel a járulékcsökkentés mellett is jól járna az államkassza is

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ambiciózus tervet jelentett be. 2017-ben a minimálbér összegét 15 százalékkal 127 650 forintra, míg a garantált bérminimum összegét 25 százalékkal 161 250 forintra emelné a kormány. Annak érdekében, hogy a vállalkozások által is megtapasztalt bérnyomás ne egyedüliként a társaságok terheit növelje 6 évre elhúzódó szociális hozzájárulási adó csökkentési tervet jelentett be. Ennek keretében jövőre 4 százalékponttal, a későbbi években pedig 2–2 százalékponttal mérséklődne a közteher mértéke.

Tovább
Fajcsák Gábor

Járulékkulcsok változása 1996 – 2017

Hamarosan megismerhetjük a kormányzat jövő évi adójogszabályokra vonatkozó elképzeléseit. Az elmúlt hetekben eldőlni látszott az a kérdés, amit korábbi bejegyzésemben csak latolgattam, hogy melyik adónemet fogja érinteni a bérhez kapcsolódó adók, járulékok csökkentése. Az ismertté vált tervek alapján a szociális hozzájárulási adó csökkentésére lehet számítani.

Tovább
Fajcsák Gábor

Járulék és adóék-csökkentés

Egy lehetséges, hét százalékpontos szociális hozzájárulási adó nettó jövedelemre gyakorolt hatását megvizsgáltuk egy korábbi bejegyzésben. Mindez persze csak egy megoldás a lehetséges alternatívák közül, a jogalkotó egyéb, a munkajövedelmekre rakodó adó és járulék tehercsökkentést is elhatározhat.

Tovább
Fajcsák Gábor

Járulékcsökkentés, de mennyit is jelenthet a 7 százalék?

Varga Mihály augusztusi bejelentése óta nagyon sokan foglalkoznak a járulékcsökkentés kérdésével, annak lehetséges mértékével. Alábbiakban mi azt a példát mutatjuk be, hogy milyen nettó jövedelemváltozással járna, ha a szociális hozzájárulási adó mértékét csökkentenék 7 százalékponttal, és a munkáltatók nem változtatnának összterheiken, a járulékcsökkentést teljes mértékben átengednék a munkavállalóknak. Azaz a munkavállalók bruttó bére olyan mértékben emelkedne, hogy az összes munkáltatói bér és járulékteher megegyezzen a 2016. évi mértékkel.

Tovább
Fajcsák Gábor
Fajcsák Gábor

Ki korán kel, adójóváírást lel

A májusi társasági adóbevallásban megjelölt társasági adóelőleg összegének 50 százalékáig adójóváírásra jogosító adófelajánlást tehetnek a vállalatok, az év második felére vonatkozóan.

Tovább
 Tovább