Facebook image

Összesen 71 bejegyzés

NAV online számla - egyből a kettőre

Bár az első idei módosítási etap határideje még nem zárult le, de a NAV már bejelentette, hogy az online számla adatszolgáltatás következő állomása a 2.0 verzió lesz. Az előzetes adóhatósági tervekhez képest nem korrekcióra, hanem nagyobb lélegzetű átalakításra kell számítani az online számlajelentések kapcsán.

Tovább

NAV online számla adatszolgáltatás - az első XML sémaváltozás részletei

Az adóhatóság az ígért időpontban, január végén elérhetővé tette az idei évre tervezett számla XML séma módosítások első körének részletes technikai specifikációját. A számlázórendszerek fejlesztőinek a jelenlegi tájékoztatás alapján három hónap áll rendelkezésre a módosítások beépítésére és tesztelésére. 2019 májusától az adóhatóság állítása szerint már egyetlen számlát sem fog befogadni az régi/jelenlegi 1.0 verziószámú séma alapján előállított XML dokumentumokkal.

Tovább

NAV-ellenőrzésre számíthatnak az online számlaadat-szolgáltatás kapcsán a cégek

A NAV közleménye szerint a megyei, fővárosi igazgatóságok január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket végeznek az online számla adatszolgáltatásra kötelezett adózóknál. Akik a rendelkezésre álló kontroll adatok alapján a 100 ezer forint feletti áfa tartalommal rendelkező értékesítéseikről nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket, számíthatnak az adóhatóság megjelenésére.

Tovább

Hozta az elvárást az online számlarendszer, de korrekcióra szorul

Az online számla riportálási rendszerének indulása óta eltelt fél év után megismert első eredményszámok alapján elmondható, hogy a valós idejű számlaadat-szolgáltatás hozta az elvárt teljesítményt az áfabeszedés hatékonyságának növelése terén. Az adatjelentésre kötelezett cégek és szolgáltatóik által biztosított megoldásokon keresztül beküldött adatokra támaszkodva az adóhatóság szinte azonnal és automatizáltan képes kiszűrni a csalárd gazdálkodókat.

Tovább

Online számlariport: kihívás teljesítve!

A júliusban elstartolt NAV valós idejű számlajelentése egy olyan versenyhez hasonlított, amelyen a résztvevők készen kapható, vagy saját maguk által készített „eszközökkel” próbáltak elindulni a kijelölt pályán. A júniusi tesztidőszak egy hasznos méltányossági hónappal meghosszabbításra került, így július 31-ig kellett mindenkinek ledolgoznia esetleges lemaradását, augusztus 1-től pedig már kötelező a folyamatos megfelelés.

Tovább

Egy hónap türelmi idő az online számlabekötés kapcsán

A vállalatok online számlaadat-szolgáltatásának megkezdésére további 1 hónap felkészülési időt biztosít a szabályozó az utolsó pillanatban megjelent tájékoztatás szerint. Július 31-ig tudják bírságmentesen beüzemelni az adózók számlaadat-jelentésüket, az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak 2018. július 31-ig be kell érkeznie az adóhivatalhoz.

Tovább

Adatszolgáltatás és számlázóprogram – a rejtélyes 18 karakter

A valós idejű adatszolgáltatáshoz kapcsolódó adóhatósági specifikáció meghatározza, hogy az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesítő társaságnak milyen formában kell megadnia számlázóprogramjának adatait. A NAV feltételei szerint a számlázószoftver azonosítójának 18 elemű karaktersorozatból kell állnia. Vigyázat, a valós idejű számlaadatküldés továbbra sem váltja ki a számlázóprogram bejelentési kötelezettségét!

Tovább

Minden, amit a NAV számlabekötésről tudni érdemes

Július 1-től élesedik a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, amely minden gazdálkodót érint, amely más cég felé legalább 100 000 forint áfatartalmú számlát állít ki. A digitalizáció irányába tereli a cégek számlázási folyamatait, hogy a NAV felé az adatküldésnek azonnal, automatikusan kell megvalósulnia a számla lezárásakor. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és kérdéseket.

Tovább

Kiemelt témák