Facebook image

Összesen 71 bejegyzés

Fontos tudnivalók az elektronikus számla befogadása előtt

Az idei év egyik slágertémája az elektronikus számla és az elektronikus számlázás. A gazdálkodók részéről egyre erősödő igény mutatkozik a számlák elektronikus kiállítása és befogadása kapcsán a szabályok és a legjobb gyakorlatok megismerésére. A járványálló, digitális megoldások iránti növekvő kereslet, és a NAV elvárásai is erős ösztönzést adtak annak, hogy az elektronikus számlázás idén reflektorfénybe került.

Tovább

NAV Online Számla – nincs csúszás, van 3 hónap szankciómentes időszak

Az adóhivatal a koronavírus miatti nehézségekre tekintettel, 2020. szeptember 30-ig nem szankcionálja azokat az online számla adatszolgáltatási kötelezettségi körbe júliustól újonnan bekerülő adózókat, amelyek még nem képesek betartani az előírásokat. Az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésének határideje tehát nem csúszik, de a NAV az első 3 hónapban nem bírságolja a mulasztást, ha az adózók az Online Számla rendszerben regisztrálnak.

Tovább

Így regisztráljon a NAV Online Számla adatjelentéshez

A NAV online számla adatszolgáltatás első lépcsője az adózó NAV regisztrációja. A regisztrációt követően kezdhető el az adatküldés az adóhatóság rendszerében. Bármilyen megoldást is választ majd egy társaság a számlaadat beküldésére a későbbiekben, a teszteléshez és az éles működéshez a regisztráció megkerülhetetlen, tekintsük át ennek folyamatát.

Tovább

Online számla kisokos - tanuljon mások hibáiból

A közel 300 000 első fecske NAV online számla tapasztalatai hasznosnak bizonyulhatnak a később érkezőknek. Adótanácsadói és digitális adózási megoldás szolgáltatóként szerzett tapasztalatainkat összegezve és a vállalati működésre, NAV elvárásokra rálátva, néhány kihívásra, hibára felhívnánk a figyelmet, hogy segítsük az online számla jelentés világába újonnan érkezőket.

Tovább

Áfabevallás július 1-től: a számlákat az M lapokon is értékhatár nélkül kell jelenteni

2020. július 1-től az áfatörvény alapján minden befogadott szállítói számláról, amelyre a cég áfalevonási jogát gyakorolni akarja, áfaösszeghatárra tekintet nélkül adatot kell szolgáltatni a NAV felé az M lapon, a belföldi összesítő jelentésben. Ezzel már nem csak a kiállított számlák, de a cégek közötti, befogadott számlák is teljeskörűen láthatóak lesznek az adóhatóság számára.

Tovább

NAV Online számla - mire kell felkészülni júliusra?

Több mint 300 ezer hazai vállalkozás közel két éve jelenti számlaadatait a NAV online számla rendszere felé. Július 1-től ez a kör tovább bővül, minden belföldi üzleti partner között kiállított számla online számla adatszolgáltatásra köteles lesz, függetlenül a számla áfaösszegétől, a jelentési értékhatár nullára csökken. A pénzügyesek rémálma lehet a beszerzésekhez kapcsolódó M-lap kötelezettség kibővülése is.

Tovább

Haladékot ad a NAV az Online Számla 2.0 bevezetésére

Az előzetes tervekhez képest mégsem válik kötelezővé 2020. április 1-jétől a NAV Online számla új 2.0-ás verziójának használata az online számla adatszolgáltatásokban. Az új séma bevezetésének a határidejét a NAV tekintettel a koronavírus járvány által előidézett rendkívüli helyzetre július 1-ig kitolta.

Tovább

NAV online számla 2.0 - elindul a visszaszámlálás

A NAV éles rendszerében is frissítésre kerül ma az Online Számla legújabb verziója. A legnagyobb horderejű módosítás az új 2.0 XSD séma és az ahhoz tartozó végpont élesítése, amellyel minden akadály elhárult az április elsején életbe lépő 2.0 online számlaverzió kötelező alkalmazása elől.

Tovább

NAV, adó, digitalizáció – Felkészültek?

A magyar áfakulcsot és az áfarés-csökkentés ütemét nézve egyszerre vagyunk a csúcson. Egy digitális NAV adóforradalom kellős közepén érezhetjük magukat, olyan mértékű és intenzitású változások zajlanak az adózás terén, amelyre eddig még nemcsak Magyarországon, de másutt sem volt példa.

Tovább

NAV online számla jelentés új titkosítási algoritmussal

2020. április 1-től a NAV online számla adatszolgáltatás keretében már csak az új, 2.0 séma szerint előállított számla XML dokumentumok küldhetők be a NAV-hoz, ráadásul egy új titkosítási eljárást kell alkalmazni a számlák riportálásakor! Két hónap múlva már minden számlázóprogramnak az új online számla 2.0 XML séma szerint kell jelentenie a számlaadatokat.

Tovább

Kiemelt témák