Facebook image

Összesen 71 bejegyzés

Minden út a digitalizáció felé vezet az adózásban is

Az elektronikus adatszolgáltatásoknak – online számla adatriport, EKAER, vagy az online pénztárgépek adatai – is köszönhetően a becsült magyarországi áfarés mértéke az elmúlt 5 év alatt jelentősen, 2018-ra 9 százalékra csökkent. Eközben a NAV adatbázisokból az adózók által digitálisan lekérhető adóinformációk köre is jelentősen bővül.

Tovább

NAV Online számla 2.0 - több mint számla

Az adóhatóság augusztus utolsó napjára időzítette az új Online számla 2.0 verzió eddig még hiányzó, ám leginkább várt elemének, az új XML séma (XSD dokumentáció) publikálását. Ez a séma írja le részletekbe menően, hogy a gépi számlázóprogramok a jövőben milyen szerkezetben és milyen adatokról kötelesek adatot szolgáltatni az adóhatóság részére.

Tovább

Digitális önkormányzat – már nem álom a sorban állás nélküli ügyintézés

Országossá vált az önkormányzati online ügyintézés, így pár kattintással már 150-nél is több különféle közigazgatási ügy indítható, illetve követhető egyszerűen nyomon. Az uniós támogatásból megvalósított E-önkormányzat portál felhőalapú szolgáltatásként, egységes felületen teszi elérhetővé az önkormányzatoknak a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását.

Tovább

Az első konkrétumok az online számla 2.0 verziójáról

Az üzemszünet után új verzióval jelentkezett a NAV Online számla felülete július utolsó napján. A várt nagy dobás – az online számla jövőre induló új 2.0 XSD verziójának leírása - ugyan még várat magára, de a fejlesztés a NAV oldalán töretlenül halad, most az adatlekérést biztosító API frissítésével lépett előre az online számla jelentési rendszer.

Tovább

A Facebook Libra adó- és auditvonatkozásai

A Facebook a közelmúltban tette közzé a Libra nevű fizetőeszközére és blokkláncára vonatkozó részleteket. A tervek szerint a Libra vezető devizák kosarához rögzített „garantált” árfolyamú virtuális fizetőeszközként fog működni, startját a Facebook 2020 első felére tervezi.

Tovább

Adatok a felhőben – egyre népszerűbb a középvállalatoknál

A cégek növekedésével egyre bonyolultabbá válik az adataik feletti kontroll gyakorlása. Egyre áttekinthetetlenebbé válhat a tárolt információ annak mennyisége, tárolási helye és módja miatt, főként, ha erre a cég nem készült fel előre. Mára számos középvállalat a megoldást abban látja, hogy adatait a felhőbe költözteti a hatékonyabb adattárolás és a nagyobb biztonság érdekében.

Tovább

Online számla – a leggyakoribb hibák

Közel egy éve kell az adózóknak valós időben jelenteniük a belföldi adózók felé kiállított 100 ezer forint áfatartalmat meghaladó számláikat. Melyek a leggyakoribb hibák és kihívások az online számlariport kapcsán?

Tovább

NAV Online számla: 3+1 feladat májusra

Már tisztán látszik, hogy az idei év is több kihívást tartogat az adózók számára a valós idejű számlajelentéssel kapcsolatban. Az év elején beharangozott online számla verzióváltás NAV által június 4-re kitolt határideje lehetőséget biztosít négy onlineszámla-terület áttekintésére.

Tovább

Online számla - egy havi haladék a NAV-tól

Egészen tegnap estig úgy tűnt, hogy az adózóknak 2019. május 1. éjfél egy jelentős határidő lesz az online adatszolgáltatás teljesítésében. Tegnap azonban az adóhatóság szolgáltatói hozzáállását megerősítve közzétette, hogy további egy hónap haladékot biztosít az adózóknak az 1.1 XML verzióra vonatkozó átallásban. Így a korábban meghirdetett 2019. május 1-jei átállás helyett 2019. június 4-én 0:00 órától kell 1.1 verzióban küldeni az online adatokat.

Tovább

Online számla – májustól már csak új formátumban fogadja a NAV az adatokat!

Május 1. éjféltől változás jön az online számla adatszolgáltatásban. Innentől kezdve már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere, egy hét maradt az 1.1 verzióra való átállásra. Az online számla adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet, ez pedig adott esetben magasabb adóbírság kockázatot jelenthet, mint a számla áfatartalma.

Tovább

Kiemelt témák