Facebook image
Mentés

EÁFA M2M – Mit kell elvégezni az elektronikus áfarendszer 2024-es bevezetése előtt?

2024-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy újító lépést tesz az áfabevallás területén az eÁFA bevezetésével, mely adat alapúvá teszi a bevallást az eddig megszokott kumulált adatok helyett Annak érdekében, hogy az eÁfa- M2M segítségével a társaságok egyszerűsíteni tudják az áfabevallásukat, és csökkenteni az adminisztratív terheiket, néhány fontos lépést el kell végezniük.

Mi az eÁfa M2M és mik az előnyei?

Az eÁfa M2M rendszer a digitális technológia előnyeit kihasználva kínál megoldást az adózók számára, egyszerűsítve az áfabevallás folyamatát és csökkentve az adminisztratív terheket, valamint egyértelmű cél az áfacsalás visszaszorítása mellett az adóhivatal munkájának hatékonyabbá tétele.

A rendszer lehetővé teszi többek között :

  • a releváns adóhatósági adatok – mint online számla adatszolgáltatások, online pénztárgép jelentések, import vámeljárások adatainak – lekérdezését,
  • az áfa analitika validálását
  • és az áfa bevallások jóváhagyását. 

Hogyan lehet elérni a NAV elektronikus áfarendszerét?

Az eÁFA két fő hozzáférési módja az online webes felület és az XML alapúgép-gép kapcsolat (M2M) lesz, mely az adóhatóság hivatalos kommunikációja alapján december elejétől tesztelhető. A webes felület segíti a kevésbé bonyolult bevallásokat kezelő adózókat, míg a M2M kapcsolat a bonyolultabb, ügyviteli rendszerekhez integrált adatkezelést teszi lehetővé. Ezen felül, az M2M rendszer biztosítja az előzetes validációt, segítve ezzel a helyes bevallások benyújtását.

Az eáfa M2M bevezetéséhez szükséges lépések

Az eÁFA rendszer jelentős hatást gyakorol az adóbevallás folyamatára, javítva annak pontosságát és NAV általi azonnali ellenőrizhetőségét. A vállalkozásoknak és fejlesztőknek azonban fel kell készülniük az új rendszerre, amely magában foglalja a standard NAV adókódok besorolását és az ügyviteli rendszerek, adatbázisok optimalizálását.

Ön már felkészült? Kérje eÁfa szakértőink segítségét!

1. Vállalati adókódok átforgatása szabvány NAV adókódokra (címsorosítani, akár sorszámozás kárára is) NAV adókód alkalmazása – Vállalati kódok megfeleltetése a szabványnak

Az eÁfa rendszer alapvető építőkövei a NAV által közzétett standard adókódok, melyek alapján egyértelműen meghatározhatók az áfabevallás sorai, azaz, hogy egy adott bizonylaton szereplő információ mely bevallási sorban vagy sorokban szerepeltetendő és milyen adókulcs tartozik hozzá. Gyakorlatban ehhez az adókód rendszerhez kell alkalmazkodni, azaz a vállalatirányítási rendszerben lévő adókódokat meg kell feleltetni a NAV standard adókódoknak. 

Ez az egyik legnagyobb kihívás a bevezetés előtt, hiszen a nem megfelelő besorolás hibás bevallást tud eredményezni. 

Azzal is szembesülhetnek a társaságok, hogy a saját adókódjaik tovább bontása, vagy új kódok bevezetése szükséges a megfelelő párosításhoz. Például az NAV standard adókódoknál meg kell bontani a normál és az előjel jellegű tételeket, hiszen az előlegek a részletező sorokon is megjelennek, így amennyiben nem tartja egy vállalkozás az előjel jellegű tételeket külön adókódon meg kell oldania a megfelelő besorolást, tételek megkülönböztetését, akár új adókódok bevezetésével. Az adott adókódokhoz tartozó adót és adóalapot az eÁFA M2M rendszere összesíti és ez alapján mutatja vissza a végleges áfa bevallást, így a pontos besorolás elengedhetetlen a sikeres bevalláshoz.

2. API kommunikáció, M2M XML generálás

Fejlesztőként feladat az API kommunikáció kiépítése, mely hasonló elveken alapul, mint az online számla adatszolgáltatás rendszere. Az eÁFA analtika xml létrehozása már egy fokkal nagyobb kihívás, hiszen nem a számla adattartalmát, hanem az áfa analitikát kell leképzeni. Adó és IT ismeretek ötvözése szükséges, hiszen ezen XML fájloknak hibátlannak kell lenniük mivel a bevallás alapját képzik. Ráadásul az online számla rendszerrel, pénztárgép és vámos adatokkal is összevetésre kerülnek a bevallás adatai.

Maga az M2M XML-t úgy kell elképzelnünk, mintha a jelenleg ismert áfa bevallást szeretnénk leképezni, azzal a változtatással, hogy bevallási sorok helyett az áfa analitika adatait szerepeltetjük. Viszont ennek köszönhetően az M-lapok összeállítására már nincs szükség.

Online számla XML kérdése van?

3. ERP, könyvelő szoftver felülvizsgálata

Nem szabad megfeledkeznünk az ERP rendszer és az azon belüli online számla adatszolgáltatási megoldás felülvizsgálatáról sem. Ehhez hozzátartozik a partner törzsadatok ellenőrzése, a partner adószámok érvényességének ellenőrzése, sőt üzleti partner ellenőrzési eljárás lefolytatása is javasolt, az adókockázatok minimalizálása érdekében. A jelenlegi ÁNYK áfa bevallástól eltérően a partner (vevő és szállító is) adatok és adószámok is részét képezik az eÁFA XML-nek. Az M2M rendszerben feltöltött adatok összevetésre kerülnek az online számla rendszer adataival, így kiemelt jelentőséggel bír, hogy az adataink összhangban legyenek a partnereink által jelentett adatokkal.

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy az adatszolgáltatásaink hiba nélkül működnek, viszont általában csak adóellenőrzéskor derül ki, hogy volt hiányzó adatszolgáltatás vagy adateltérések vannak az áfa analitika és az online számla adatok között.

Érdemes tehát felülvizsgálni a rendszereket, melyek szerepet játszanak az eÁFA bevallás folyamatában.

Minimalizálja adókockázatát üzleti partnerének ellenőrzésével

4. NAV üzenetek értelmezése

A NAV üzenetek értelmezése már szintén a felkészüléshez tartozik, 2024 február 20-a előtt érdemes tisztában lennünk a NAV által generált üzenetek értelmezésével – hasonlóan az online számla rendszerben generált NAV üzenetekhez. A rendszer számos validációt futtat le, legyen az matematikai vagy logikai ellenőrzés. Az adóhatóság új rendszere ellenőrzi, hogy formailag és tartalmilag is helyes-e az eÁfa M2M xml fájl. Tartalmi ellenőrzés részét képezik az ÁNYK-ban megszokott üzenetek, valamint azok az ellenőrzések melyek eddig a bevallás beadása után a NAV rendszerében történtek meg, és hiba esetén felszólították az adózót a javításra, az az eÁFA rendszerben már előrehozottan történik meg. Továbbá tételes ellenőrzésre is számíthatunk a különböző említett adatbázisokkal összefüggésben. Az online számla adatszolgáltatások rendszerével ellentétben azonban itt nem egy számlához, hanem a teljes áfa bevalláshoz és analitikához tartozó NAV által visszaadott üzeneteket kell tudnunk értelmezni és kezelni.

Kerülje el a NAV bírságot tömeges online számla XML korrekcióval

Hogyan működik az eÁFA rendszere?

A NAV által létrehozott új rendszer működésének pontos megértéséhez érdemes az adóhatóság honlapján közzétett folyamatábrát megvizsgálni, így megismerhetőek a részletek is.

 Hogyan működik az eÁfa rendszere - NAV hivatalos honlap

Forrás: NAV hivatalos honlap

Az ábra alapján elmondható, hogy az automatizált rendszernek köszönhetően rengeteg olyan adathoz lehet hozzáférni melyek – a NAV ellenőrzési feladatainak megkönnyítése mellett – hatékonyan segítiaz eÁFA bevallás pontos, előellenőrzött elkészítését is. Az adatok beküldése és a rendszer visszajelzései alapján az ügyfél és az adóhatóság folyamatos interakcióban van – így hamarabb derülhet fény olyan problémára, mely korábban könnyen adóhatósági ellenőrzést vont maga után.

Az eÁFA rendszer bevezetésével megkezdődik az ÁNYK korszak kivezetése.

A modern technológia és automatizált folyamatok révén az eÁFA rendszer egy hatékony eszköz lehet az adóbevallások kezelésére, amely elősegíti az áfa bevallások pontosságát, ezáltal csökkentve az adóellenőrzések számát. Azonban az említett feladatok elvégzésére van szükség a sikeres és hatékony eÁFA bevezetéshez, melyhez nem csak IT vagy adózási ismeretek, hanem a kettő kombinációja szükséges.

Szakértői segítségre van szüksége? EÁFA specialistáink várják kérdéseit!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom