Facebook image
Mentés

Az eÁfa M2M XML – az áfabevallás új formája

Az eÁfa M2M rendszer a jövőben az áfa bevallási folyamatokban egyre elterjedtebb megoldássá válik. Bár az eÁFA M2M rendszer számos előnnyel jár az adózók és az adóhatóság számára, azonban bevezetése kihívásokat is jelent mindkét félnek, ezért szakértői támogatásra lehet szükség. Amennyiben sikerül megfelelően felkészülni és kezelni a felmerülő problémákat, az eÁFA kommunikáció lehetőséget ad a vállalatoknak arra, hogy hatékonyabban és egyszerűbben teljesítsék adókötelezettségeiket. A NAV tervezett ütemezése szerint 2023 őszén indul a tesztüzem, majd 2024 első felében kerülhet sor az éles környezet megnyitására.

Az adóbevallások elkészítése és benyújtása mindig sok munkát jelent a vállalatoknak. Az adószakértők és könyvelők nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az adóbevallások pontosan és időben készüljenek el, annak érdekében, hogy megfeleljenek a jogszabályoknak és elkerüljék az adóbírságokat. Az áfabevallások és a kapcsolódó áfa analitikák készítése azonban sokszor bonyolult és emberileg nehezen ellenőrizhető, különösen, ha sok számláról van szó. Az adóhatóság könnyebbé és átláthatóbbá szeretné tenni az adóbevallások készítésének folyamatát, ezért a digitális (gép-gép)  kommunikációs útvonalra tereli az adózókat.

Az eÁFA M2M XML: Az áfa bevallás új formátuma a technológiai fejlődés újabb állomása az adózás területén

Az adózás terén tapasztalható technológiai fejlődés az eÁFA bevallás bevezetésével folytatódik.

Az eÁFA M2M XML egy új típusú áfabevallási formátum, amelynek validálása és benyújtása gép-gép kapcsolaton keresztül történik, hasonlóan az online számla adatszolgáltatáshoz. Az új rendszer egyszerűbbé teszi az adóbevallás folyamatát a vállalkozások számára, és az adóhatóság számára könnyebben ellenőrizhetővé teszi az adózókat. Az eÁfa M2M tartalmazza az adott időszaki áfaanalitikát és az áfabevalláshoz szükséges további információkat.

Az eÁfa nem kötelező, hanem egy szolgáltatáscsomag, amelynek használata előnyös mind az adózók, mind az adóhatóság számára.

Érdekel az eÁFA M2M tanácsadás

Az eÁFA M2M kapcsolat és az áfaanalitika szerepe az adóbevallásban és az ellenőrzések során

Ha egy társaság ezen rendszeren keresztül küldi be az áfabevallását, akkor az áfaanalitika is részét képezi az adott bevallásnak. Ez azt is jelenti, hogy például egy adóhivatali ellenőrzésnél - amennyiben az áfaanalitika teljeskörű - az adóellenőr többlet adatot az áfaanalitika, mint nyilvántartás tartalmaként nem kérhet. Azonban az áfaanalitikán túlmenően bizonyítási eljárásba az ellenőr bevonhat továbbra is bizonylatokat, szerződéseket és egyéb dokumentumokat.

Az eÁFA M2M – mint szolgáltatáscsomag

Az adóbevallás és az áfa analitika elkészítése hosszú és bonyolult folyamat lehet. Az eÁFA M2M rendszer segítségével azonban többrétű információ érhető el az áfa bevallások elkészítéséhez. A rendszer többféle szolgáltatásból tevődik össze, amelyek közül kiemelkedő a "adattó", ahol elérhetőek és lekérdezhetőek az online számla adatszolgáltatások, online pénztárgépek naplóállományainak, valamint a vámhatározatok rendszerének adatai.

Emellett a rendszer számos olyan adatot tárol, amely támogatja a gépi adatfeldolgozást vagy más ügyviteli folyamatokat, például a számlára vonatkozó adókódolási összesítő lekérdezését vagy a webes NAV által kiajánlott áfa analitika letöltésének lehetőségét.

A felhasználók többféle úton juthatnak el az áfa analitikájuk véglegesítéséhez. A NAV adatokat felhasználhatják az áfa analitikájuk kiegészítésére, összehasonlítására, vagy akár az Adóhatóság által visszaadott információkból készíthetik el a bevallásukat. Így az eÁFA M2M rendszer széles körű funkcionalitása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hatékonyabb módon tegyenek eleget áfabevallási kötelezettségüknek.

Az eÁFA M2M kommunikáció folyamata

Maga az eÁFA gépi kommunikációja a következőként történik:

  1. Az eÁFA XML felöltése és a feltöltés véglegesítése
  2. Feltöltött adatállomány validációja
  3. Bevallás XML lekérdezése (adóhatóság által visszamutatott adatállomány)
  4. Áfabevallás XML jóváhagyása

Az eÁFA M2M rendszer minden feltöltött XML állományt validációs folyamatnak vet alá, amely két részből áll. Az első rész a technikai validáció, amely ellenőrzi az állomány formátumát és a szükséges adatokat. A második rész az üzleti validáció, amely összefüggés vizsgálatot végez az áfaanalitika és az adatszolgáltatások között, és anomáliákat keres. A rendszer figyelmezteti az adózót, ha az állományban hiba van, és nem engedi a hibás bevallás benyújtását.

Az áfabevallás XML jóváhagyását gép-gép kommunikáció útján lehet kezdeményezni. Ezután az adózónak a társított mobilalkalmazásán keresztül kell döntést hoznia a jóváhagyásról.

Az eÁFA M2M bevezetésének előnyei

A magyar adórendszer digitalizációja már korábban elkezdődött az online pénztárgépek és az online számla adatszolgáltatás bevezetésével, amely nagymértékben csökkentette az adóelkerülést és növelte az adóhatóság ellenőrzési hatékonyságát. Az eÁFA M2M bevezetése hasonló eredményeket ígér az áfabevallás területén.

Az új rendszer tranzakció alapú riportálást tesz lehetővé, ami sokkal pontosabb és átfogóbb adatokat biztosít az adózók által végzett tevékenységekről. Az eÁFA M2M-re történő áttérés azonban nem csak az adóhatóság, hanem a vállalkozások számára is jelentős előnyöket hoz, hiszen maga a jelenleg ismert ÁNYK bevallás kitöltésére a jövőben nem lesz szükség, ezenkívül számos szempont alapján ellenőrzésre kerülhet az áfa analitika tartalma, mely egyrészt pontosabb áfa bevallásokat eredményezhet, ezen kívül pedig az adózók oldalán felmerült adóellenőrzések időszükségletét, adóellenőrzések számát és az áfabevallások elkészítésével eltöltött munkaórák számát is csökkenti.

Keresse szakértőinket!

Az eÁFA M2M rendszer kihívásai a társaságok számára

Az eÁFA M2M rendszere számos előnyt kínál az adózóknak, azonban néhány kihívással is szembesülnek. A vállalkozásoknak meg kell érteniük a rendszer működését, és gondoskodniuk kell az adatok helyes feltöltéséről. Az áfabevallás elkészítéséhez az adatokat az ügyviteli rendszerben vagy könyvelői programban kell összeállítani XML fájl formájában. 

Az egyik nagy kihívás az, hogy az Adóhatóságnak standard adatstruktúrára van szüksége, és ehhez kiadott egy standard adókód táblázatot is. Ez azt jelenti, hogy az áfa analitikában található tranzakciókhoz egy standard adókódot kell rendelni, amely alapján a rendszer automatikusan összesíti az adóbevallási sorokat. Az adózóknak ezért szükségük van a vállalati adókódok és a standard adókódok kapcsolatának kialakítására a csatlakozáshoz.

Továbbá a vállalkozások oldalán a megfelelő eÁFA M2M rendszer kialakításához a hatékony gépi kommunikáció és adatfeldolgozás érdekében fontos az Adóhatóság válasz üzeneteinek megfelelő feldolgozása és értelmezése. Az adattisztítás és adat strukturálás is kulcsfontosságú az eÁFA M2M rendszerhez való csatlakozáshoz, mivel a gép-gép kommunikáció és az eáfa XML megfelelő megképzése alapvetően szükséges. 

Az eÁFA kommunikáció fejlesztése összetettebb, mint az online számlarendszeré, mivel az áfa analitika teljes körű elemzésére és leképzésére, valamint a NAV által a teljes áfa analitikára visszaadott üzenetek értelmezésére van szükség. A feladat komplexitása miatt az adózók és a szoftverfejlesztők nagyobb kihívás előtt állnak az eáfa M2M rendszerhez való csatlakozáshoz, mint az online számla adatszolgáltatás bevezetésekor.

Forduljon szakértőinkhez!

Mennyi ideje maradt a vállalatoknak a felkészülésre?

Az adóhatóság által tervezett ütemezés szerint 2023 őszén indul a tesztüzem, amely lehetővé teszi az adózók számára, hogy teszteljék az eÁFA M2M rendszer működését.  Az éles környezet megnyitására 2024 első felében kerülhet sor, és bár az új rendszer használata nem kötelező, az adózók és a szoftverfejlesztőknek érdemes ebben az időszakban felkészülni az eÁFA bevezetésére.  

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom