Facebook image
Mentés

Az ingatlanszektor aktuális kihívásai

Az Inforádió 2020. december 14-i Adóinfó műsorában Almási Levente, az RSM Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletág vezetője, és dr. Clamba Viktória, az RSM Adóüzletág menedzsere beszélt az ingatlanszektor aktuális helyzetéről, a koronavírus-járvány ingatlanpiaci hatásairól és az RSM Ingatlan csoport felállításáról az RSM ingatlanpiaci Adóinfó-sorozatának első adásában.

Ingatlanszektor – örök téma, változó kihívások

Az ingatlanszektor egy örökzöld téma, hiszen jelentős befektetések és beruházások zajlanak az ingatlanszektorban, ám mégis nagy kihívásokkal állunk szemben a Covid és az annak nyomában járó gazdasági hatások miatt. Erre a szektorra fókuszál az RSM Real Estate Desk, amelyben a témába vágó kompetenciákkal és tapasztalatokkal rendelkező jogi, adózási, pénzügyi, számviteli szakértőink tudását egyesítettük. Így egy, az ingatlanszektort teljeskörűen kiszolgálni képes komplex munkacsoportban egyesül az ingatlanszektorra vonatkozó több évtizedes iparági szaktudásunk.

Az ingatlanszektor jelenlegi helyzetének rövid áttekintése

Az ingatlanágazaton belül érdemes az egyes szegmenseket különválasztani. A szállodaipar helyzete és kilátásai pl. jelentősen eltérnek az ipari ingatlanok helyzetétől. 

Míg a szállodaipart 2019-ben egy általános túlteljesítés jellemezte minden piaci KPI tekintetében, addig 2020-ban a CEE átlagnál nagyobb visszaesés jellemezte Budapestet, a Covid miatt a szobakihasználtságban drámai visszaesés történt. Bár finanszírozási oldalon egyelőre jelentős probléma nincs; az elmaradt bevételek csökkenése, a munkanélküliség hatása később fog jelentkezni a szektorban, de a pandémiát követően gyors visszarendeződésre készülnek a hotelpiaci szereplők. A 2020-as új szálloda megnyitásokat 2021-re halasztották, de vannak olyan fejlesztések is, amelyek irodafejlesztéssé konvergálódnak. 

Covid-hatások az ingatlanpiacon

Az ingatlantranzakciók terén nem történt jelentős változás, az ingatlanbefektetők felvásárlási kedve nem csökkent jelentősen. 

  • Az ingatlanbérlettel, bérlőkkel kapcsolatos problémák kezelése nagyrészt jogi útra terelés nélkül megoldható volt. A meglévő szerződésekkel kapcsolatban a Covid miatti vis maior kérdések felmerülése, illetve az új vagy frissen kötött szerződések újratárgyalása igényelt beavatkozást a ingatlanpiaci szereplők részéről. 
  • A magánszemélyek oldalán 2021-től növekvő keresletre számít a szektor a lakáspiaci szegmensben a különféle kedvezmények, támogatások (CSOK, illetékkedvezmény, lakásáfa) miatt. A pandémia alatti home office miatt felértékelődött az lakáspiac, a nagyobb ingatlanok iránt nőtt a kereslet. Az ingatlanpiaci szakértők arra számítanak, hogy a lakásárak újra növekedni fognak, de a növekedés mértéke várhatóan nem éri el a 2015 utáni szintet.
  • A Covid hatására várhatóan a fizikai kiskereskedelmi ingatlanpiac átalakul, az e-kereskedelem és ezzel együtt a logisztikai szektor további növekedésére lehet számítani. A digitalizáció és e-megoldások (technológia és innováció) terjedése az ingatlanpiacon is jelentősen gyorsul.

ebben a témában podcastunk is van,
hallgassa meg!

Az ingatlan-sorozat tematikus áttekintése

Ingatlan szakértői sorozatunkban igyekszünk minden olyan témát áttekinteni, ami az ingatlanpiaci szereplőket, az ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokat érintheti. Ingatlansorozatunk keretében az alábbi témákat járjuk körül: 

  • Az ingatlanok eladóit érintő témák között bemutatjuk az ingatlan vagy ingatlanos társaság eladására való felkészülés gyakorlati tapasztalatait, buktatóit, illetve irányt mutatunk ezek kiküszöbölésére is.  Például a cég állapotfelmérésének legfontosabb elemeire, az eladóoldali átvilágítás részleteire, az eladói struktúra kialakításának fontosságára is kitérünk. Áttekintjük továbbá az ingatlanszektorban jellemző tranzakciótípusokat és struktúrákat, beleértve a klasszikus ingatlanértékesítés és cégeladás különbözőségeit, és az esetleges további tranzakciós formákat is, mint pl. az üzletág-átruházás, átalakulás, egyesülés, szétválás, apportálás lehetőségeit.
  • Az ingatlanok vevőit érintő témák közt bemutatjuk az általános M&A folyamatokat és az azokhoz kapcsolódó általános adójogi megfontolásokat. Foglalkozunk majd az átvilágítások és az ingatlanügyletek buktatóival, kitérve az adózási, jog és pénzügyi due diligence folyamatok fontosságára. Ezen túl vizsgáljuk majd az ingatlanfinanszírozás és tőkebevonás aktuális kérdéseit, a tőkeági illetve hitelági forrásbevonás eltérő hatásait, az adókövetkezményeket, a bankok jelenlegi követelményrendszereit és a legfontosabb pénzügyi mutatószámokat.
  • A specifikus ingatlanos témák között az egyes különleges konstrukciókat, iparágakat érintő főbb szabályokat tekintjük át. Külön foglalkozunk majd a bérleti konstrukciók jelenlegi kihívásaival és tendenciáival a cégértékelés és bérbeadás speciális esetei kapcsán. Összefoglaljuk az ingatlanbérlet általános adózási aspektusai hatásait is a különböző piaci szereplők szemszögéből
  • Kitérünk majd a napenergiatermelőket érintő különleges jogi és adózási kérdésekre, a termőföldekre vonatkozó speciális szabályokra, illetve a szállodák, éttermek speciális kérdéseire is.

kérje szakértőink segítségét!


Gombra kattintva olvassa el korábbi szakmai tartalmainkat, ingatlanok adózása, fejlesztése, vásárlása és értékesítése témában:

Tájékozódjon Ingatlantranzakciója előtt!


    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom