Facebook image
Mentés

NAV Online számla adatszolgáltatás – változások a 3.0 sémában

Váratlan tájékoztatást tett közzé az adóhivatal, a 2021. január 1-től bevezetésre kerülő NAV Online Számla séma december 1-jén több ponton is megváltozott. Az adatszolgáltatási rendszer frissítése még folyamatban van, a fejlesztői dokumentáció és az xml példák is frissültek.

A NAV tájékoztatása szerint a változtatásra részben a nemrég elfogadott új adócsomag változásai - amelyek az Áfa tv. 10. számú, az adatszolgáltatási kötelezettséget és tartalmát is előíró mellékletét is érintik –, valamint fejlesztői észrevételek miatt volt szükség.

Amennyiben már egy társaság elkezdte a felkészülést a jövő évi 3.0 XML változásokra, annak mindenképpen ellenőriznie kell a 3.0 séma legújabb verzióját, mert a módosítás minden számlázóprogramot, adatszolgáltató modult érint. A decemberi változások nem csak apróbb módosítások, amelyet figyelmen kívül hagyhat az, aki már a korábbi 3.0 XSD verzió alapján felkészült a jövő évi változásokra.

Mi változott decemberben a 3.0 NAV online számla sémában?  

Röviden tekintsük át fontosabb változásokat:

  1. A legfontosabb változás, hogy a korábbi 3.0 XSD verzióban szereplő, a magánszemélyről szóló adatszolgáltatás jelölőt átnevezték, és jelentését megváltoztatták. Ebben a paraméterben a vevő típusát kell megadni, attól függően, hogy belföldi áfa alany-e, illetve magánszemély-e a vevő. Amennyiben a vevő nem belföldi adóalany és nem magánszemély, akkor az „egyéb” kategóriát kell választani, így például a külföldi vevő is ebbe a kategóriába tartozik majd. Abban az esetben, ha a vevő egy belföldi áfaalany, az adószámának megadását elvárja az adóhatóság, az adószám hiánya esetén a NAV az adatszolgáltatást visszautasítja.
  2. A különbözet szerinti adózás jogcímére (utazási irodák, használt cikkek, műalkotások, gyűjteménydarabok és régiségek) vonatkozó jelölő az adómérték és adómentesség jelölésére szolgáló csomópontba helyeződik át.  Törlésre kerül a korábbi áthárított adót tartalmazó és áthárított adót nem tartalmazó különbözet szerinti adózás igaz-hamis típusú mezője.
  3. Az ingyenes ügyletek esetére szolgáló adatmező típusa is megváltozik.  A módosítás eredményeként, ha az ügylet kapcsán van felszámított vagy áthárított áfa, akkor annak adókulcsa is megadható.
  4. Egy önálló mező jelenik meg annak megadására, hogy nincs felszámított adó az áfatörvény 17§-a alapján – például apportálás –, amely az adómérték és adómentesség jelölésére szolgáló csomópontban található.
  5. Amennyiben olyan számlát módosítanánk, amelyről egy korábbi NAV online számla séma (1.0; 1.1; 2.0) alapján történt adatszolgáltatás, és a számla adómentes tételt is tartalmazott, az adómentesség okánál egy úgynevezett „UNKNOWN” érték került bevezetésre, amelyet csak módosító és sztornó számláknál lehet használni.
  6. Az Áfa törvény jövő év januártól hatályos verziója szerint a NAV online számla adatszolgáltatás során az árfolyam megadása is kötelező, így minden esetben a valós árfolyamot kell közölni. Ez azt jelenti, hogy a korábban még technikailag elképzelhető nulla forintos árfolyam nem használható.

Digitális áfa- és XML-tanácsadási szolgáltatásunk segítségére lehet a zökkenőmentes NAV online számla 3.0 átállásban. Áfa- és IT-szakértőink rendelkezésére állnak a frissített elvárások megértésében és az azoknak való megfelelésben.

vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom