Színháztámogatás – megtakarítás négy felvonásban

Színháztámogatás

Jelen tájékoztatónkban a színházak támogatásában rejlő adómegtakarítási lehetőséget kívánjuk bemutatni.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Hegedüs Sándor partner, adóüzletág-vezető

Hegedüs Sándor

Partner
Adóüzletág-vezető

Telefon

Adótanácsadó cégként miért ajánljuk a színházak támogatását?

A hazai színházak támogatása a 2009. év vége óta már nem csupán az alulfinanszírozott magyar művészeti élet fellendítésének nemes gesztusát jelenti, hanem egy új társaságiadó-kedvezmény tudatos tervezésével jelentős megtakarításokat is eredményezhet.

Kiknek szól az ajánlatunk?

Ajánlatunk azon szervezetek számára szól, melyeknek a 2018. évi várható eredményük alapján jelentős társaságiadó-fizetési kötelezettségük keletkezik az állami költségvetéssel szemben, mivel a megtakarítás adókedvezmény formájában realizálható.

Mekkora megtakarítás érhető el a színháztámogatással?

A megtakarítás a 2018. évre 9 százalékos társasági adókulccsal függ össze, amelyet a támogató eredményéből levezetve kell kiszámítani.

A támogatás egyrészt ráfordításként csökkenti a támogató eredményét, így alacsonyabb lesz a társaságiadó-kötelezettsége, másrészt a támogatás az így csökkentett társasági adó összegéből is levonható. Egy adóévben maximálisan a fizetendő társasági adó 70 százalékáig érvényesíthet ő ezen adókedvezmény. Ez nem azt jelenti, hogy az adózó nem nyújthat ennél nagyobb összegű támogatást, csak annyit, hogy a felhasználás mértéke az aktuális adóévben fizetendő adóhoz van kötve. A támogatás nyújtását követő nyolc évig használhatja fel az adózó a kedvezményt.

2014. január 1-je után nyújtott támogatás esetén kiegészítő támogatást kell nyújtani a jogosult minisztérium vagy a támogatott előadó-művészeti szervezet részére a támogatás juttatásának adóévében. A kiegészítő támogatás összege a támogatás alapján érvényesíthető adókedvezmény 9 százalékának minimum 75 százaléka.

A kiegészítő támogatással, valamint az igazgatási szolgáltatási díjjal csökkentve a támogatás alkalmazásával maximum 2,25% mértékű megtakarítás realizálható a nyújtott támogatás összegéhez viszonyítva. A megtakarítás a társaság adózott eredményében csapódik le, tehát akár osztalék formájában is kifizethető a tulajdonosok számára.

Hogyan is épül fel a megtakarítás mértéke?

Tételezzük fel, hogy egy szervezetnek a 2018. évre várható társaságiadó-kötelezettsége az alábbiak szerint alakul:

MegnevezésÖsszeg (Ft)
eredmény alapján számított adóalap:550 000 000
várható társaságiadó-kötelezettség:49 500 000

Amennyiben az adózó 32.596.000 forinttal támogat egy támogatásra jogosult előadó-művészeti szervezetet, akkor a társaságiadó-kötelezettsége az alábbiak szerint változik:

MegnevezésÖsszeg (Ft)
adóalap a támogatás nélkül:

550 000 000

maximálisan érvényesíthető támogatás:

-32 596 000

új adóalap:

517 404 000

számított társasági adó:

46 566 600

adókedvezmény:

-32 596 000

új társaságiadó-kötelezettség:

13 970 000

A támogatónak kiegészítő támogatást is kell fizetnie a támogatás juttatásának adóévében a jogosult minisztériumnak, vagy a támogatott előadó-művészeti szervezetnek, amely a társasági adó számítása során ráfordításként nem érvényesíthető:

MegnevezésÖsszeg (Ft)
támogatás:

32 596 000

kiegészítő támogatás mértéke:2 200 230

A támogatás által elért megtakarítás a következők szerint alakul:

MegnevezésÖsszeg (Ft)
adócsökkenés:

35 530 000

támogatás miatti ráfordítás:

-32 596 000

kiegészítő támogatás mértéke

-2 200 230

igazolás kiállításának díja

20 000

realizált megtakarítás:

713 770

a megtakarítás mértéke:

2,19 százalék

Kevésnek tűnhet a bemutatott példa alapján realizálható alig több mint 2% mértékű megtakarítás, azonban nem szabad megfeledkezni a színháztámogatásban rejlő másik adótervezési lehetőségről sem, nevezetesen hogy az alacsonyabb összegű társaságiadó-kötelezettség hozzájárul a következő egy éves időszakban fizetendő társaságiadó-előleg összegének csökkenéséhez is. A példa szerinti esetben az eredetileg fizetendő havi 4.125.000 forintos adóelőleg helyett már csak havi 1.164.000 forint társasági adóelőleget kell fizetni.

Amennyiben a támogatás nélküli adóalap 55.562.000 és 196.837.000 forint közé esik, abban az esetben színháztámogatással elérhető, hogy havi társaságiadóelőleg-fizetés helyett csak negyedévente keletkezzen adóelőlegfizetési-kötelezettség.

Mire van szükség a megtakarítás eléréséhez?

  1. az előírásoknak megfelelő színház kiválasztására;
  2. a szükséges tartalmi elemeket magában foglaló támogatási szerződés megkötésére;
  3. a támogatás éven belüli rendelkezésre bocsátására, valamint
  4. a hivatalos támogatási igazolás beszerzésére.

Miért érdemes hozzánk fordulni a színháztámogatás lebonyolításához?

  • Felkészült szakembereink segítenek felmérni várható társaságiadó-kötelezettségének összegét, majd meghatározzák az Ön számára optimális támogatási összeget.
  • Adókedvezmény csak támogatási igazolás alapján érvényesíthető, azonban a támogatási igazolásokat csak a támogatott színház meghatározott bevételeiből számított összegig adnak ki, mégpedig az igazolás iránti kérelmek beérkezési sorrendjében. Társaságunk naprakészen ellenőrizni tudja a teljes levonhatóságot biztosító adatokat a színházak jelentős részénél, melynek alapján meg tudjuk határozni, hogy az egyes színházak aktuális bevételi adatai alapján mekkora összegű támogatásra adható ki igazolás. Ezen a módon garantálni tudjuk ügyfeleink számára, hogy az általuk teljesített támogatások 100 százaléka után adókedvezményt tudnak érvényesíteni.
  • Elkészítjük a szükséges tartalmi elemekkel bíró támogatási szerződéseket, és igény esetén ellátjuk a szerződéskötés koordinálását.
  • Ügyfeleink számára közbenjárunk a támogatási igazolások év közben történő kiadása érdekében.
  • Igény esetén beszerezzük a támogatni kívánt színház hozzájárulását ahhoz, hogy független szakértő megvizsgálhassa a színház valós bevételeit, ennek megfelelően ügyfeleink meggyőződhessenek a szolgáltatott adatok valódiságáról.
  • Átvállaljuk az adókedvezménnyel kapcsolatos teljes adminisztrációt, ezáltal az adókedvezmény érvényesíthetőségének akadályaival nem ügyfeleinknek kell megküzdeniük.

Színháztámogatás kalkulátorunkkal az adókedvezmény mértékének meghatározásához kívánunk segítséget nyújtani: Színháztámogatás kalkulátorunkkal kiszámolhatja, mekkora megtakarításokat érhet el!


Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat

 Tovább