Környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos átvilágítás

Jelen tájékoztatónkban a környezetvédelmi termékdíj átvilágítási szolgáltatásunkban rejlő lehetőséget mutatjuk be.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Hegedüs Sándor partner, adóüzletág-vezető

Hegedüs Sándor

Adószakértő

Telefon

Miért ajánljuk a környezetvédelmi termékdíj átvilágítást?

A termékdíj szabályozásának jogszabályi környezete 2012-től jelentősen megváltozott. 2013-tól az ellenőrzés és maga a termékdíj adónem is a Vámhatóságtól az Adóhatósághoz került, tovább módosultak egyes kapcsolódó jogszabályok. Nem csak maga a termékdíjról szóló törvény és a termékdíjról szóló kormányrendelet, de a termékdíj témához közvetlenül kapcsolódó hulladékgazdálkodásról szóló törvény és hulladékgazdálkodással kapcsolatos rendeletek is megváltoztak. A hasznosítást koordináló szervezetek háttérbe szorulásával a társaságoknak kiemelt figyelemmel kell lenniük a hulladékgazdálkodási kötelezettségeikre is.

Az adóhatóság ellenőrei kellő szigorral és részletességgel ellenőrzik, hogy a gazdálkodók minden apró szabályt betartanak-e a termékdíj bevallásával, befizetésével, esetlegesen a termékdíj visszaigénylésével kapcsolatosan. A termékdíj-bírság mértéke az Adózás rendjéről szóló törvényben foglalt általános mérték kétszerese, így kiemelt adókockázata van a termékdíj számításával, vagy visszaigénylésével kapcsolatos dokumentumok, analitikák, illetve átvállalások esetén az átvállalás feltételeinek pontatlan, vagy az előírásoknak nem megfelelő nyilvántartásának. Már kis adminisztratív munkával és odafigyeléssel is jelentős bírságoktól mentesülhetnek a társaságok.

Kiknek szól az ajánlatunk?

Termékdíjjal kapcsolatos szolgáltatásunkat azoknak a társaságoknak ajánljuk, akik a következő termékekkel kereskednek, ilyeneket gyártanak vagy használnak fel csomagolóanyagként:

 • Papír, fa, természetes alapú textil, üveg, társított rétegzett karton, fém, műanyag vagy egyéb csomagolóanyagok;
 • Reklámhordozó papír;
 • Elektromos és elektronikai termékek;
 • Akkumulátorok;
 • Gumiabroncsok;
 • Egyéb kőolajtermékek.

Érdemes megjegyezni, hogy szinte minden, termékértékesítéssel foglalkozó társaságot érinthet a csomagolóanyagok termékdíjához kapcsolódó termékdíj-kötelezettség, amennyiben külföldről szerez be árukat, vagy átvállalja a kötelezettségeket.

Fontos, hogy a szolgáltató társaság kötelezettségét sem lehet automatikusan kizárni. Például előfordulhat, hogy a szolgáltató társaság szórólapokat és brosúrákat, vagy a tárgyi eszközeit, elektronikai berendezéseit külföldről hozza be.

Számos társaságnak a fent felsorolt termékek saját célú felhasználásáról is nyilvántartást kell vezetnie, mivel a jogszabályok ilyenkor is termékdíj fizetési kötelezettséget írnak elő.

Miért érdemes hozzánk fordulni, miben tudunk mi segíteni a termékdíjjal kapcsolatban?

Az NAV ellenőrei szigorúan és részletesen ellenőrzik, hogy a gazdálkodók minden apró szabályt betartanak-e a termékdíj bevallásával, befizetésével, esetlegesen a termékdíj visszaigénylésével kapcsolatosan. 2013 januárjától ráadásul a NAV sokkal könnyebben beazonosítja a mulasztókat.

A lenti táblázatban összefoglaltuk a társaságok termékdíj bevallásával fizetésével kapcsolatos kockázatait. Példánkban 100 ezer forintos termékdíj kötelezettséggel számoltunk, mivel tapasztalatunk alapján negyedévente legalább ennyi termékdíj-fizetési kötelezettsége biztosan van egy közepes méretű (évente 5-6 tonna termékdíj-köteles terméket, csomagolóanyagot felhasználó vagy belföldön forgalomba hozó) vállalkozásnak. A bírságok mértékét is a korábbi ellenőrzési tapasztalataink alapján tüntettük fel a táblázatban.

Terhek forintban (100 000 Ft minimális termékdíjat feltételezve)
Termékdíj kötelezettségekAdókötelezettségeit rendben teljesítő vállalkozásTermékdíjat be nem valló, meg nem fizető vállalkozás
Termékdíj fizetés*100 000-
Bejelentés elmulasztása-50 000
Bevallás benyújtásának elmulasztása-50 000
Nyilvántartás vezetésének elmulasztása-50 000
Termékdíj hiány*-100 000
Termékdíj bírság (100%)*-100 000
Késedelmi pótlék (1 év késedelmet számolva)*-15 000
Hulladékgazdálkodási bírság -bejelentkezés elmulasztása miatt-200 000
Hulladékgazdálkodási bírság -adatszolgáltatás elmulasztása miatt-200 000
Terhek összesen (forintban)100 000765 000
Lehetséges költség-665 000
Lehetséges költség százalékban665%

A *-gal jelölt fenti bírságtételek a fizetendő termékdíj növekedésével arányosan növekednek.

Amiben segíteni tudunk: 

 1. Szakembereink elemzik ügyfeleink tevékenységét, illetve értékelik a potenciális termékdíj-kockázatokat, továbbá feltárják az esetleges termékdíj-átvállalásokban rejlő pénzügyi előnyöket, visszaigénylési lehetőségeket;
 2. Szakembereink pontos tájékoztatást adnak ügyfeleinknek a termékdíj bevallások elkészítésével és benyújtásával, illetve a bevallott adatok alátámasztásául szolgáló nyilvántartásokkal kapcsolatosan;
 3. Igény esetén szakembereink segítenek a visszamenőleges regisztráció elvégzésében is és teljes körűen járnak el az Adóhatóság előtt;
 4. Igény esetén szakembereink elkészítik és benyújtják a termékdíj-bevallásokat, önellenőrzést és amennyiben szükséges a pótbevallásokat;
 5. Szükség esetén teljes körű szolgáltatást nyújtva szakembereink vezetik a termékdíj analitikákat, elkészítik és benyújtják a termékdíj bevallásokat és a szükséges jelentéseket a megfelelő hatóságok felé.
 6. Igény esetén segítünk kihasználni a termékdíj-raktár által nyújtott előnyöket együttműködve ügyfeleink beszállítóival és vevőivel, illetve segítünk optimalizálni a termékdíj struktúrát tekintettel a teljesítési hely szabályokra.

  Felkeltettük érdeklődését?

  Kérjen ajánlatot, vagy forduljon kérdéseivel szakértő kollégáinkhoz!

  Szakértőink rendszeresen publikálnak szakmai anyagokat

   Tovább