Szakértőink

Sztankó Dániel, RSM Hungary, Pénzügyi képviseleti csoportvezető

Sztankó Dániel

Igazgató, Adóüzletág

Sztankó Dániel 2014. óta az RSM Hungary Zrt. áfaszakértője, a pénzügyi képviseleti csoportunk ügyfeleit és a közvetett adók terén érintett partnereink tanácsadási munkáját támogatja.
2008-tól egy nemzetközi tanácsadó cég budapesti, majd 2012-től szingapúri irodájának áfára és közvetett adókra specializált menedzsere volt, ezt megelőzően pedig egy londoni tanácsadócégnél dolgozott. Szakmai pályafutását az adóhatóságnál kezdte, ahol több mint 5 évig dolgozott adószakreferensként az áfa területén.
Globális piaci szereplők tanácsadójaként a szakember több mint egy évtizede foglalkozik az európai, ázsiai és nemzetközi forgalmi és közvetett adók szabályozásával és alkalmazásával. Számos szektorban tapasztalatot szerzett - az energia, telekommunikáció, technológia, logisztika, gyógyszeripar, pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanszektor területén -, itthon és külföldön egyaránt.
A tanácsadás mellett Dániel több szakmai fórumon tart előadást, oktatást és tréninget áfa, számlázás és EKAER témákban, magyarul és angolul.

Telefon

Sztankó Dániel témái

42-es vámeljárás, az adómentes termékimport

Ez azt jelenti, hogy jelentősen csökkenhetnek azoknak a vállalkozásoknak a tranzakciós költségei, amelyek Magyarországon importálják a termékeiket, majd a vámkezelés után egy másik tagállamban lévő vállalkozásnak értékesítik és szállítják le azokat. Minderre azonban csak akkor van lehetőségük, ha AEO minősítéssel rendelkező, közvetett vámjogi képviselőt bíznak meg.

Tovább

Környezetvédelmi termékdíj: közeleg a határidő!

Közeledik április 20-a, az első negyedéves termékdíj bevallási határidő. Mint ahogy azt korábbi bejegyzésemben ismertettem, 2013-tól a termékdíj ellenőrzése visszakerült az adóhatóság hatáskörébe, ezzel könnyebben összefutnak nála az áfa- és a termékdíj-bevallások. Így például gyorsan rájönnek arra, hogy ki szerepeltet külföldről történő behozatalt és belföldi értékesítést egyazon bevallásban (vagy ilyen tranzakciókat korábbi időszakokra),és ha az illető adózó nincs bejelentkezve a termékdíjra, már kopogtatnak is nála az adóellenőrök a külföldről behozott csomagolószerek utáni termékdíj-fizetési kötelezettséget vizsgálva.

Tovább

Szigorodó adóhivatali ellenőrzések

A NAV honlapján már elérhető az útmutató, amely a Magyarországon csak áfaregisztrációval rendelkező vállalkozások adóellenőrzései során egységesen vizsgálandó kritériumokat, ellenőrzési szempontokat, illetve alkalmazandó szankciókat tartalmazza.

Tovább

Környezetvédelmi termékdíj 2013

2013. február 15-től a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek visszakerülnek az Adóhatóság hatáskörébe, és ezek ellenőrzése is az Adóhatóság feladata lesz. 2013. február 14-ig a környezetvédelmi-termékdíjjal kapcsolatos bevallást, befizetéseket, illetve pótlást és önellenőrzést Vámhatóság felé kell megtenni, azt követően pedig az Adóhatóság felé.

Tovább