Szakértőink

Sztankó Dániel, RSM Hungary, Pénzügyi képviseleti csoportvezető

Sztankó Dániel

Szenior adószakértő

Sztankó Dániel 2014. óta az RSM Hungary Zrt. a hazai, illetve a nemzetközi áfa szolgáltatásokra specializált pénzügyi képviseleti csoportjának vezetője.
2008-tól a magyarországi, majd 2012-től a szingapúri Deloitte áfára és közvetett adókra specializált menedzsere volt, ezt megelőzően pedig a londoni Crown Agents tanácsadócégnél dolgozott. Szakmai pályafutását az adóhatóságnál kezdte, ahol több mint 5 évig dolgozott adószakreferensként áfa területén.
Globális piaci szereplők tanácsadójaként a szakember több mint egy évtizede foglalkozik az európai, ázsiai és nemzetközi forgalmi és közvetett adók szabályozásával és alkalmazásával. Számos szektorban tapasztalatot szerzett - az energia, telekommunikáció, technológia, logisztika, gyógyszeripar, pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanszektor területén -, itthon és külföldön egyaránt.

Telefon

Sztankó Dániel bejegyzései

Csökkentsük az áfafinanszírozási terheket!

Bár a 27 százalékos áfakulcs, illetve a februártól 75 naposra emelkedő kiutalási határidő nem ellentétesek az EU irányelvével, nehéz hozzájuk alkalmazkodni. Pontosabban ahhoz a többletteherhez, amit az áfa finanszírozása jelent.

Tovább

Európai Bizottság: csak rövid távú megoldás az áfaemelés

A fogyasztást és a vagyont terhelő adók növelésével igyekeztek a válság nyomán keletkezett költségvetési lyukakat az uniós országok betömködni – derül ki az Európai Bizottság közelmúltban kiadott tanulmányából. A tagállamok 2010. január 1-je és 2011. június 30-a közötti adópolitikai lépéseit áttekintő anyag megállapításai szerint az említett másfél évben a tagállamok legtöbbje állami adóssággá konvertálta a 2008 végére összegyűlt és 2009-ben drasztikus gyorsasággal és mértékben leértékelt lakossági és vállalati adósságokat, követve az akkor még tetszetős amerikai példát. A tanulmány szerint azóta azonban kiderült, hogy a kormányok ezzel csak időt nyertek, nem megoldást. Rövid távon gondolkoztak, tünetet kezeltek, és jócskán elszámolták magukat a fogyasztás és a kereslet feltámasztásával kapcsolatban.

Tovább

Internetes értékesítés - áfafizetés a választott adókulccsal

Piac az egész világ – mondta a hétvégén egy barátom, majd bemutatta legújabb ötletét. Röviden: a terméket beszerzik, egy magyar raktárban tárolják, az interneten meghirdetik, a megrendelő előre fizet, majd a termék házhoz érkezik. Az én dolgom az volt, hogy foglaljam össze, mit érdemes a vonatkozó adózási szabályokról tudnia. A távolsági értékesítés (mert az áfaszabályozásban így hívják a külföldi magánszemély vevőkkel, internetes felületen folytatott kereskedelmét) keretein belül már néhány fős csapat is képes az egész világot kiszolgálni, feltéve, hogy jó a termék. A kapcsolódó áfás tudnivalók pedig a következők:

Tovább

Áfabevallási gyakorítás - 60 nappal rövidebb adófinanszírozás

„Az áfa nem egy bonyolult adó” – mondta egy barátom barátja, amikor elmondtam neki, hogy „áfás” adótanácsadó vagyok. Majd így folytatta: „25 százalék majdnem minden termékre és szolgáltatásra, ezt be kell fizetni, a bejövő számlák áfáját meg le lehet vonni. Ha a negyedév végén összességében az állam jönne nekem áfával, és ki is fizettem a szállítóimat, akkor a bejövő számlák áfáját visszaigényelhetem. Végül is csak finanszíroznom kell az áfát onnantól, hogy kifizettem a szállítómnak, odáig, hogy az állam kiutalja nekem. Tényleg nem egy bonyolult dolog.”

Tovább

Ha végre itt a nyár…

A héten kitört a vakáció, és ezzel gyakorlatilag is megkezdődött a nyár. Ha a csomagolások, készülődések, bevásárlások és az utolsó pillanatban, virtuóz improvizálásokkal megoldott válsághelyzetek tarkította indulásstresszt nem is úszhatjuk meg (legyünk őszinték: ezek nélkül nem is tudnánk kellően értékelni a nyaralást),a szintén kínos repülőtéri (vagy éppen közúti, vasúti, vagy tengeri kikötői) vámbírságokat könnyen elkerülhetjük, ha a vám- és adómentesen szállítható jövedéki termékek mennyiségéről előzetesen tájékozódunk. A gondos felkészülést segítendő összeszedtük ezeket a mennyiségeket.

Tovább
 Tovább