Facebook image

 Szakértőink

Sztankó Dániel, RSM Hungary, Pénzügyi képviseleti csoportvezető

Sztankó Dániel

Igazgató, Adóüzletág

Sztankó Dániel 2014. óta az RSM Hungary Zrt. áfaszakértője, a pénzügyi képviseleti csoportunk ügyfeleit és a közvetett adók terén érintett partnereink tanácsadási munkáját támogatja.
2008-tól egy nemzetközi tanácsadó cég budapesti, majd 2012-től szingapúri irodájának áfára és közvetett adókra specializált menedzsere volt, ezt megelőzően pedig egy londoni tanácsadócégnél dolgozott. Szakmai pályafutását az adóhatóságnál kezdte, ahol több mint 5 évig dolgozott adószakreferensként az áfa területén.
Globális piaci szereplők tanácsadójaként a szakember több mint egy évtizede foglalkozik az európai, ázsiai és nemzetközi forgalmi és közvetett adók szabályozásával és alkalmazásával. Számos szektorban tapasztalatot szerzett - az energia, telekommunikáció, technológia, logisztika, gyógyszeripar, pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanszektor területén -, itthon és külföldön egyaránt.
A tanácsadás mellett Dániel több szakmai fórumon tart előadást, oktatást és tréninget áfa, számlázás és EKAER témákban, magyarul és angolul.

Telefon

Sztankó Dániel témái

Figyelem, változnak a számlázás szabályai!

Egy új rendelet hatálybalépésével módosulnak a számla és a nyugta adóigazgatási azonosítási szabályai. A legfontosabb tartalmi változás, hogy 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátáshoz alkalmazott számlázási programjukat. Új elem, hogy az online számlázási rendszert is be kell jelenteni (ez utóbbi esetben az adatbejelentés tartalma eltér); eddig ilyen bejelentést a vállalkozásoknak nem kellett tenniük, csupán rendelkezniük kellett a program fejlesztőjétől olyan nyilatkozattal, amely szerint a számlázási rendszer megfelel a jogszabályi követelményeknek.

Tovább

Webshopja, online boltja, webportálja, mobilalkalmazása van? Jövőre változik az áfa!

Az Országgyűléshez benyújtásra került az a törvénycsomag, amely értelmében jövőre alacsonyabb áfakulccsal kell adózni azon magyar webshopnak, online boltnak, webportálnak, mobilalkalmazás-fejlesztőnek, e-könyv-értékesítőnek és más hasonló e-kereskedő szolgáltatóknak, akik az Európai Unió más tágállamában lakóhellyel rendelkező magánszemélyeknek nyújtanak távközlési-, műsor- és elektronikus úton teljesített szolgáltatásokat. Az adminisztráció megkönnyítése érdekében egységes bejelentkezési rendszer (az ún. miniegyablakos bejelentkezési rendszer) kidolgozása már folyamatban van.

Tovább

Hogyan lehet itthonról benyújtani a külföldi adóbevallásokat? II. rész

A bejelentkezési, adóbevallási és adófizetési kötelezettségek hatékonyan teljesíthetőek lesznek a 2015-től választható egyablakos áfa rendszerben, aminek lényege, hogy egyetlen bejelentkezéssel, időszakonként egy adóbevallásban és egy utalással teljesíteni lehet a vonatkozó kötelezettségeket. Előző posztomban az egyablakos áfa rendszerbe való bejelentési kötelezettségekről írtam. »

Tovább

Nemzetközi áfa-iránymutatást adott ki az OECD

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organization for Economic Coordination and Development – OECD) Tokióban tartott 2014. április 17-18-i ülésén több mint 100 ország és nemzetközi szervezet képviselőinek részvételével megvitatta és jóváhagyta a nemzetközi ügyletek áfakezelésének egyes kérdéseit tárgyaló iránymutatást.

Tovább

Hogyan lehet itthonról benyújtani a külföldi adóbevallásokat? I. rész

Azoknak a szolgáltatóknak, akik magánszemélyeknek nyújtanak távközlési-, műsor- és elektronikus szolgáltatásokat (a továbbiakban: „TME szolgáltatások”),jövőre minden olyan tagállamban rendezniük kell áfa-kötelezettségeiket, ahol a szolgáltatások magánszemély igénybe vevőinek állandó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Adott esetben tehát az EU mind a 28 tagállamában.

Tovább