Facebook image

 Szakértőink

Sztankó Dániel, RSM Hungary, Pénzügyi képviseleti csoportvezető

Sztankó Dániel

Igazgató, Adóüzletág

Sztankó Dániel 2014. óta az RSM Hungary Zrt. áfaszakértője, a pénzügyi képviseleti csoportunk ügyfeleit és a közvetett adók terén érintett partnereink tanácsadási munkáját támogatja.
2008-tól egy nemzetközi tanácsadó cég budapesti, majd 2012-től szingapúri irodájának áfára és közvetett adókra specializált menedzsere volt, ezt megelőzően pedig egy londoni tanácsadócégnél dolgozott. Szakmai pályafutását az adóhatóságnál kezdte, ahol több mint 5 évig dolgozott adószakreferensként az áfa területén.
Globális piaci szereplők tanácsadójaként a szakember több mint egy évtizede foglalkozik az európai, ázsiai és nemzetközi forgalmi és közvetett adók szabályozásával és alkalmazásával. Számos szektorban tapasztalatot szerzett - az energia, telekommunikáció, technológia, logisztika, gyógyszeripar, pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanszektor területén -, itthon és külföldön egyaránt.
A tanácsadás mellett Dániel több szakmai fórumon tart előadást, oktatást és tréninget áfa, számlázás és EKAER témákban, magyarul és angolul.

Telefon

Sztankó Dániel témái

Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből: Leányvállalaton keresztül keletkezik-e állandó telephely?

Egy dán utazásszervező anyavállalat, a DFDS A/S az Egyesült Királyságban a DFDS Ltd. nevű brit leányvállalatán keresztül értékesített utazási csomagokat brit magánszemélyeknek. A brit székhelyű DFDS Ltd. ügynöki jutalékot kap a dán DFDS A/S-től. A brit magánszemélyekkel a dán DFDS A/S áll szerződéses kapcsolatban. Az akkori teljesítési helyre vonatkozó szabályok szerint az ügylet teljesítési helye a szolgáltató gazdasági letelepedettsége.

Tovább

Házhoz jön a pénz - kamatfizetési igény érvényesíthető a magyar állammal szemben

Nemrég az Európai Bíróság a C‑654/13. (Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft.) ügyben meghozta azt a végzést, amelyben úgy értelmezte a magyar, illetve az EU-szabályokat, hogy késedelmi-kamat fizetési kötelezettség áll fenn a magyar állam részéről azon vállalkozások felé, amelyek korábban – az ellenérték kifizetettsége hiányában – azért nem tudták visszaigényelni az áfát, mert azt az akkori áfa-törvény idevonatkozó rendelkezései - a közösségi jogba ütköző módon – nem tették lehetővé.

Tovább

Fixed Establishment – ECJ (European Court of Justice) jogesetek 1. rész

C-168/84. sz. Berkholz-ügy Tengerjáró kompon üzemeltetett játékgépek a szolgáltatás teljesítési helye szerint, a nyújtó székhelye szerint vagy az állandó telephelye szerint adóztatandó, továbbá, hogy vonatkozik-e rá a nemzetközi hajóztatás áfamentessége? Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja »

Tovább