Szakértőink

Marczin Mónika, RSM Hungary, Partner Adótanácsadó, Nemzetközi kapcsolatok vezetője

Marczin Mónika

Partner
Adótanácsadó, Nemzetközi kapcsolatok vezetője

Több éves tapasztalattal rendelkezik teljes körű számviteli feladatok ellátásában, adótanácsadói levelek, állásfoglalások elkészítésében és külföldiek magyarországi adózásában. Szakterülete a nemzetközi háttérrel rendelkező társaságok magyar, valamint US GAAP vagy IFRS szerinti megfeleltetésű riportjainak kialakítása, átvilágítása. Részt vesz átvilágítások, átalakulások, pénzügyi képviseletek kialakításában és általános üzletviteli, valamint adózási tanácsadásokban. Feladata továbbá az RSM hálózattal történő kapcsolattartás és kommunikáció, valamint a nemzetközi tenderek koordinációja.

Telefon

Marczin Mónika témái

Marczin Mónika

Gondolatok a rehabilitációs járulékról

„Bement az első negyedéves rehab?” – kérdezte az egyik ügyfél a kollégámat a minap. Mire én elgondolkodtam – mennyire hatékony módja-e egy nemes cél elérésének a rehabilitációs járulék jelenlegi beszedési és felhasználási módja?

Tovább
Marczin Mónika

EVA – Kiszorulhat a meg nem szüntetett adó?

Az új kormány múlt kedden bejelentett 29 pontjából az első kettő (és egyben a két legemblematikusabb) a félmillárd forintos nyereségig alkalmazható 10 százalékos társasági adókulcs és az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetéséről szól. Ugyanakkor az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) a feszült várakozás ellenére sem szerepelt a kormány akciótervében és így az EVA változatlanul hagyása lett a „ki nem hirdetett 30. üzenet”. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a nyilvánosságra hozott célok nem értékelhetőek érdemben a részletszabályok megismerése előtt, egyszerű belátni, hogy az EVA fennmaradásáról korai még komolyan elgondolkodni.

Tovább
Marczin Mónika

Macska – egér harc helyett…

Régóta tudható, hogy a  2009-es üzleti évet záró éves beszámolók kötelező elektronikus közzétételének határideje elérkezik idén május 30-án minden vállalkozó számára. A válság hatására számos vállalat faragni kényszerült a pénzügyi szolgáltatókra fordított költségvetéséből 2009-ben és 2010 folyamán is. Jelentősen megcsappantak az évközi könyvvizsgálatok is, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja az auditokra fordítható költségkeretek csökkentésének. Ez azonban ahhoz vezet, hogy ugyanazt a munkát kisebb időráfordításokkal és teljes egészében a tárgyévet követő 5 hónap alatt kell befejezni.Eközben a beszámoló készítési feladatok volumene nem csökkent, sőt az extrém gazdasági körülmények hatására olykor összetettebbé vált, mint korábban.

Tovább
 Tovább