Szakértőink

Marczin Mónika, RSM Hungary, Partner Adótanácsadó, Nemzetközi kapcsolatok vezetője

Marczin Mónika

Partner
Adótanácsadó, Nemzetközi kapcsolatok vezetője

Több éves tapasztalattal rendelkezik teljes körű számviteli feladatok ellátásában, adótanácsadói levelek, állásfoglalások elkészítésében és külföldiek magyarországi adózásában. Szakterülete a nemzetközi háttérrel rendelkező társaságok magyar, valamint US GAAP vagy IFRS szerinti megfeleltetésű riportjainak kialakítása, átvilágítása. Részt vesz átvilágítások, átalakulások, pénzügyi képviseletek kialakításában és általános üzletviteli, valamint adózási tanácsadásokban. Feladata továbbá az RSM hálózattal történő kapcsolattartás és kommunikáció, valamint a nemzetközi tenderek koordinációja.

Telefon

Marczin Mónika témái

Marczin Mónika

Eva: tippek kilépés előtt

Minden csoda három napig tart – az evának adott egyéves kegyelmi időszak feltételeivel, illetve a jövő évi evás bevételek relatív nagyságával kapcsolatos számolgatásokkal kapcsolatban sincs ez másképp. A múlt héten kihirdetett adótörvények kapcsán az evából való kilépés technikai részletei, illetve a működés folytatásával kapcsolatos adózási és számviteli kérdések kerültek előtérbe. Az elmúlt hetekben segítettünk kiszámolni, hogy megéri-e kilépni az evából, most pedig összeszedtük a tíz legfontosabb dolgot, amikre érdemes odafigyelni a kilépéskor.

Tovább
Marczin Mónika

Evakalkulátor 2012: már a nyugdíjasok is kalkulálhatnak!

Sokan fordultak  hozzánk azzal a kéréssel, hogy készítsünk el egy olyan kalkulátort is, amely az evázók harmadik körét, a nyugdíj mellett úgynevezett kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók adózását is megmutatja: érdemes-e nekik 2012-ben is evázni, vagy sem?

Tovább
Marczin Mónika

Evakalkulátor 2012 – ez már a végleges (?)

Frissebb kalkulátor! 2014. évi EVA kalkulátorunkkal kiszámolhatja mekkora költségek terhelik » Az elmúlt néhány hét igencsak hangos volt az új adótörvényekkel kapcsolatos hírektől. Ezek közül is a legnagyobb port az eva jövőjével kapcsolatos hírek verték fel. Marad az eva 2012-ben, vagy sem? Mekkora lesz a mértéke? 40 százalék? 37 százalék? Mekkora lesz a plafon – záporoztak a kérdések.

Tovább
Marczin Mónika

Eva kalkulátor - 36 órás munkaviszony mellett

Az elmúlt napokban, mióta kiderült, mégiscsak marad az eva, egyre nagyobb érdeklődés övezte az új adónem körüli, főként a jövő évvel kapcsolatos kérdéseket. Vajon kinek éri meg 2012-ben evázni? A döntés megkönnyítése érdekében keltettük életre tegnap az eva kalkulátort, amelyen azóta több ezer vállalkozó végezte el számításait.

Tovább
Marczin Mónika

Eva vagy nem eva – ez itt a kérdés!

Az elmúlt hetek az eva eltörlése körüli vitáktól voltak hangosak. Mintegy 100 000 vállalkozó várta a vita végét. Majd hétfőn felszállt a szürke füst. Hogy miért szürke? A legutóbbi hírek szerint úgy tűnik, hogy mégis marad az adónem, ám könnyen lehet, hogy pirruszi lesz a győzelem a jelenlegi evások számára. Talán emlékszünk történelmi tanulmányainkból Pürrosz epiruszi királyra, akinek egyik mondása azóta elhíresült: „Még egy ilyen győzelem, és elvesztünk”. Ugyan az eva kulcsáról még nem született végső döntés – lehet 35, de akár 40 százalék is 30 milliós éves árbevétel-plafonig –, az viszont könnyen megtörténhet, hogy a jelenlegi evások jelentős része számára már nem lesz kifizetődő a státusz fenntartása.

Tovább
Marczin Mónika

Megőrizni, de meddig?

A vállalkozás méretétől függő mennyiségű számla, bank- és pénztárbizonylat, bérjegyzék halmozódik fel az évek során, ami egy-egy lezárt üzleti évvel kapcsolatban keletkezett. De meddig is kell őrizni ezeket a papírokat?

Tovább