Héhn Miklós

A válság a cégek belső problémáit is növelte (Vállalati kutatás)

A nemzetközi és hazai gazdasági környezet turbulenciái a vállalatok belső problémáit is felerősítette. A vevőkör és a piacok szűkülésével párhuzamosan felerősödő konkurenciaharc és a beszállítói problémák mellett a cégek tőkehelyzetének stabilizálása, a költségek kontrollja, a belső változások és a munkaerő menedzselése jelentették a főbb kihívásokat a cégvezetők számára. A jogszabályok gyakori változása pedig nem csak a jogkövetést nehezítette, de ennek következményeként az adóhatósági eljárások kimenetelét is bizonytalannak érezték a társaságok - derül ki RSM DTM Zrt. friss vállalati kutatásából.

Így változtak a transzferár-szabályok januártól

2012. január elsejétől számos ponton módosultak a transzferár nyilvántartásra vonatkozó szabályok, teljesítésük sok tekintetben kisebb terhet ró az adózókra. Ugyanakkor a transzferár szabályok megsértése esetén súlyosabb szankciókra kell számítaniuk a vállalkozásoknak a jövőben - összegez az RSM DTM szakértője.

Érdemes cafeteriában gondolkodniuk a munkáltatóknak

Megnövekedett teher mellett, de - a végleges a jövő évi szabályokat alapul véve - továbbra is őrzik költségelőnyüket a béren kívüli cafeteria rendszerben adható juttatások. A munkáltatók a meghatározott elemekre a maximált összeghatárig 31 százalékos adóteher mellett biztosíthatnak forrásokat munkavállalóik számára - összegzi az RSM DTM szakértője.

Magyar jelölt Európa tíz legjobb cége között

Európa 10 legjobb vállalkozása közé sorolták a Lipóti Pékséget és vezetőjét, Tóth Pétert az European Business Awards 'Év vállalkozója' díjának rangsorában. A kiemelkedő és innovatív vállalati teljesítményt elismerni hivatott díjak elnyeréséért több mint 1350 európai vállalkozás mérette meg magát.

Héhn Miklós

Vállalati járműpark - növekvő adóvonzatok

A tervek szerint 2012 januárjától differenciáltan emelkedik a társaságok által fizetendő cégautóadó összege. Az új, kisebb teljesítményű gépkocsik esetében alacsonyabb lesz az adónövekmény, míg a régi nagy teljesítményű autóknál megtöbbszöröződnek a díjak.

Előremutató megoldás a fordított áfa alkalmazása

A kormányzat a fordított adózás további kiterjesztését kezdeményezi általános forgalmi adó tekintetében, a mezőgazdasági termékeket illetően, ami előremutató és kedvező hatású lépés, hiszen az adóhatóság az utóbbi időben sorra leplezett le áfa-visszaélésekre alakult társaságokat. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a gazdaságban számos további "fertőzött" terület van, ami az egyedi kezdeményezések mellett az áfa rendszer mélyebb átgondolását indokolja - emelte ki Hegedüs Sándor az RSM DTM Zrt. adópartnere.

Magyar rendszám, kedvezményes regisztrációs adó – csak áfával együtt!

Vészesen közeledik szeptember első napja, ezt követően pedig jelentősen szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai. A vonzónak tűnő, év végig tartó regisztrációsadó-amnesztia azonban - bonyolultsága mellett - még áfa kötelezettséget is tartogat az érintettek számára, ami az előzetes lelkesedést jelentősen lehűtheti - véli az RSM DTM Zrt. szakértője.

Marketing vezető