Kalocsai Zsolt

BRÉKING! Adócsomag 2014: megszavazták a végleges adócsomagot!

Ahogy azt már a múlt hónapban benyújtott javaslatból látni lehetett, a 2014-es adócsomag összességében kisebb volumenű változásokat hoz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai. Noha a javaslatcsomaghoz képest parlamenti vita sem hozott jelentősebb változásokat, a részletszabályozás tekintetében azonban még így is 36 jogszabály fog módosulni 2014. január 1-től.

Tovább
Fajcsák Gábor

Egységes áfabevallás az EU-ban?

Komoly egyszerűsítést hozhat magyar szempontból az Európai Bizottság által szerdán javaslatban előterjesztett egységes uniós áfabevallás. Az új szabályozástól Brüsszel az évente közel 200 milliárd eurónyi be nem szedett áfa összegének a csökkentését várja, miközben az egyszerűsítés a várakozások szerint 15 milliárd euróval mérsékelné az EU-ban működő cégek adminisztrációs terheit.

Tovább
Kalocsai Zsolt
Kalocsai Zsolt

Kevés új vállalkozás születik Magyarországon

A globális válság ellenére is látványosan nőtt a vállalkozások száma az elmúlt években a nagy feltörekvő gazdaságokban. Miközben a világ legfejlettebb országaiban alig több mint 3 százalékkal nőtt az aktív vállalkozások száma 2007 és 2011 között, a legnagyobb feltörekvőket tömörítő BRICS-csoport több mint 25 százalékos gyarapodást mutatott e téren – derül ki az RSM International nemzetközi pénzügyi és adótanácsadó hálózat „Business Births and Deaths” felméréséből. Magyar szempontból nem túl jó hír, hogy az európai mezőnyön belül is sereghajtónak számítunk: 2011-ben csupán 0,3 százalékkal haladta a meg a működő vállalkozások száma a 2007-es értéket.

Tovább
Fajcsák Gábor

Színháztámogatás: amire figyelni érdemes

Az előadó-művészeti szervezeteknek adott támogatásokkal továbbra is 10 illetve 19 százalékos adóelőny érhető el a vállalkozás eredményének függvényében. A támogatás tervezésekor azonban fontos figyelembe venni, hogy érvényesíthető-e a teljes kedvezmény az adott évben az üzleti eredmény alapján. Sokáig várni sem érdemes a támogatási szerződésekkel, mert az év vége felé egyre nehezebb befogadó szervezetet találni.

Tovább
Fajcsák Gábor

Megkurtítják a látvány-csapatsport támogatása utáni kedvezményeket

Jelentősen csökkentheti a látvány-csapatsportok támogatása iránti kedvet a társasági adó törvény új módosítása, amely az eddigi kedvezményt 75 százalékkal mérsékli. A szándék érthető, a hatás azonban kérdéses. A módosítás alkalmazási hatálya miatt verseny indulhat a már elfogadott sportfejlesztési programok támogatásáért. Szabályozási pontatlanság miatt viszont néhány szerencsés vállalkozás másokhoz képest jobban járhat.

Tovább
Héhn Miklós

A vezetői számvitel adhat választ a cégek belső problémáira

Leginkább a belső kihívások sújtják a hazai vállalkozásokat, ezek közül is első helyen az értékesítés és a vállalatirányítás problémái állnak – derül ki az RSM DTM Hungary Zrt. vállalati kutatásából. A társaság szerint a belső kihívások feltérképezésére, illetve megoldására a legjobb módszer a vezetői számvitel rendszerszintű használata.

Tovább
Kalocsai Zsolt

A belső kihívások jobban fékezik a magyar cégeket, mint a válság

A válságkörnyezetben is sikeres üzleti stratégiákat díjazzák a European Business Awards versenyén! A gyengélkedő nemzetközi és hazai gazdasági klímánál sokkal jobban megnehezítik a vállalatok életét a belső problémák, vagyis a válságra adható megfelelő válaszok megtalálásának belülről fakadó nehézségei – derül ki az RSM DTM Hungary Zrt. friss vállalati kutatásából. Az e terén is követendő példákat kutatja fel az idén is a European Business Awards, amely az „Az Év Vállalkozója” díj keretében 2007 óta jutalmazza a leginkább elismerésre méltó teljesítményű európai vállalkozásokat és vezetőiket.

Tovább

Keményebb vagyongyarapodási vizsgálatok jönnek

A korábbiaknál jóval „izzasztóbb” vagyongyarapodási vizsgálatokra számíthatunk az idén, mivel a jogszabályváltozások leszűkítik a vizsgálati alanyok védekezési lehetőségeit, miközben jelentősen megkönnyítik az adórevizorok dolgát. A magánszemélyek banki adatai például gyakorlatilag ugyanolyan könnyen és gyorsan elérhetők lesznek az adóhatóság számára, mint mondjuk az ingatlan-, vagy a gépjármű-nyilvántartás adatai.

Tovább

Bírságözönt zúdíthat a vállalkozásokra a tételes belföldi áfabevallás

Vállalkozások százezrei szembesülnek az idén először az adózási rendszer egyik legnagyobb kihívásának számító tételes belföldi összesítő nyilatkozattal, amelyet február 20-ig kell teljesíteniük, elsőként a havi bevallóknak. Az érintett vállalkozások azonban valószínűleg még nem is sejtik, hogy az eddiginél jóval részletesebb és bonyolultabb adatszolgáltatási kötelezettség számos buktatót rejt magában. Márpedig a tét óriási: az adóhatóság akár félmillió forintos mulasztási bírságot is kiszabhat a bevallás hibás kitöltése miatt.

Tovább

Sajtókapcsolat

Morvay Szilvia

Marketing vezető

Telefon
 Tovább