Kalocsai Zsolt

A gazdasági sokkok átvészelésének kulcsa a rugalmasság

Mi védi meg az egyes országokat strukturális törésektől, mitől lesznek alkalmazkodóképesebbek egyes gazdaságok másoknál? Az RSM pénzügyi és adótanácsadó hálózat szakértői európai kutatásukban ezen kérdésekre keresték a választ. Az üzleti kultúra, a vállalatvezetők attitűdje és a vállalati stratégiák együttesen határozzák meg egy-egy ország ’stratégiai rugalmasságát’, így a vállalkozások túlélési és működési képességét az egyes európai államokban.

Tovább
Kalocsai Zsolt
Kalocsai Zsolt

A G7 zárkózik a BRICS országokhoz a vállalkozások számának növekedésében

Csökkent a különbség az elmúlt év során a világ vezető fejlett országai (G7) és nagy feltörekvő gazdaságai (BRICS) között a vállalkozások számának növekedési üteme tekintetében – derült ki az RSM International nemzetközi pénzügyi és adótanácsadó hálózat legújabb „Business Births and Death” felméréséből. Az aktív cégek köre a BRICS országokban 1,2 millió, míg a G7 országokban közel félmillió társasággal bővült, a csoportokon belül azonban jelentős különbségek tapasztalhatók.

Tovább
Fajcsák Gábor

Júliustól 3 régióban csökken, vagy megszűnik a fejlesztési adókedvezmény

Új regionális térkép alapján igényelhetnek fejlesztési támogatásokat a magyar vállalatok július elsejétől. Az Európai Bizottság által a 2014-2020 közötti időszakra jóváhagyott tervek alapján csökken, illetve megszűnik a fejlesztési adókedvezmény, illetve állami támogatás igénybevételének lehetősége bizonyos régiókban. Egyúttal a fejlesztési adókedvezmény szabályainak további módosítására is fel kell készülni egy képviselői önálló indítvány miatt – hívja fel a figyelmet az RSM DTM szakértője.

Tovább

Áfa – egyre komplexebb az EU-s szabályozás

Tíz év telt el Magyarország uniós csatlakozása óta, amely az adózás területén is számos változást hozott. Az áfaszabályozás hatékonyabban képezi le az egyre összetettebb gazdasági viszonyokat, ugyanakkor jóval komplexebb is – emeli ki az RSM DTM szakértője. A fogyasztási adókból származó bevételek pedig továbbra is meghatározóak a nemzetgazdaságok központi költségvetései számára, beszedésük kulcskérdés minden államban.

Tovább
Kalocsai Zsolt

Nemzetközi mezőnyben is helyt állnak magyar vállalkozások

A tavalyi évben közel 30 európai ország 17 000 vállalkozása mérette meg magát az European Business Award-on (EBA). A győztesek összesített árbevétele meghaladta az ezer milliárd, profitja az 50 milliárd eurót, s ezen cégek több mint 2 millió munkavállalót foglalkoztattak. A népes mezőnyben magyar vállalatok is sikerrel szerepeltek az elmúlt években, a díjazottak top 100 mezőnyében szerepelt a Lipóti pékség, a Biofilter és az NNG is. Az elmúlt napokban megnyílt a pályázat az EBA idei versenyén, 11 kategóriában várja az indulókat a nemzetközi zsűri.

Tovább

Sztankó Dániel személyében nemzetközi adószakértővel erősít az RSM

Hazai és nemzetközi pályafutása után Magyarországon, az RSM DTM áfa területért felelős csoportvezetőként folytatja karrierjét Sztankó Dániel. A társaság 2004 óta működő adótanácsadási üzletágának egyik kiemelt területén, a közvetett és forgalmi adók terén bővíti tovább a szakember a társaság kapacitásait és ügyfélkörét.

Tovább
Vizer József

Mindenki hozzájuthat a munkahelyi lakáshitel támogatáshoz? Így segíthet be a cég a törlesztésbe!

Egyre több cég és még több munkavállaló fantáziáját mozgatja meg a lakáshitel törlesztés kedvezményes adózású támogatásának lehetősége. Az ökölszabály, hogy a méltányolható lakásigényhez kapcsolódó lakáshitelek törlesztését a munkahely adómentesen segítheti, így mindenki jól járhat; a deviza és forinthitelesek egyaránt. Mivel az alkalmazás módja még nem kiforrott, érdemes pontosan utánanézni milyen módon élhetnek ezzel a lehetőséggel a cégek, elkerülendő a későbbi bírságokat – emeli ki az RSM DTM szakértője.

Tovább
Vizer József

Az év végén érdemes átgondolni a megtakarításokat és az igénybe vehető adókedvezményeket

Az év utolsó napjaiban érdemes egy gondolatot szentelni a megtakarításokra, főként, ha már van NYESZ, vagy önkéntes pénztári számlája valakinek. Az ezekhez igénybe vehető kedvezmények évek óta változatlanok, az év végig befizetett összegekhez kapcsolódó adókedvezmény pedig akár százezer forinttal is gyarapíthatja az egyéni számlaegyenlegeket a következő évben – hívja fel a figyelmet az RSM DTM szakértője.

Tovább
Fajcsák Gábor

Globális szinten egységesítené a transzferár-dokumentációt az OECD

A transzferár dokumentáció szabályok első bevezetése óta robbanásszerűen megnövekedett azon államok száma, amelyek előírják a transzferár–dokumentáció készítési kötelezettséget. Az OECD új javaslatcsomagja a jelenlegi, országonként jelentősen eltérő szabályozást kívánja egységesíteni.

Tovább

Sajtókapcsolat

Morvay Szilvia

Marketing vezető

Telefon
 Tovább