Fajcsák Gábor

Megosztott fizetés – egy új áfa-éra kezdete?

Az Olaszországban bevezetett, speciális áfa fizetési metódus segítségével csökkenthető az áfa elkerülés és nem fizetés kockázata, miközben a közszféra késedelmes fizetése miatti vállalati kitettség is kontrol alá kerül. A megosztott fizetési modell (split-payment) előnye, hogy az ÁFA fizetési kötelezettség első pontjától átláthatóvá teszi az adófizetési és bevallási folyamatot, így bevezetése más tagországokban is vizsgálat tárgya lehet – emeli ki az RSM szakértője.

A cégek korlátlan felelősséggel tartozó tagjai számára kedvező döntést hozott az AB

Egy júliusi Alkotmánybírósági döntés szerint azokban az adóhatósági eljárásokban is, amely olyan tag mögöttes felelősségét érinti, aki az adóellenőrzés megindításakor már nincs a mögöttes helytállási felelősségét megalapozó jogviszonyban, biztosítani kell, hogy a korábbi tag gyakorolhassa az adózót megillető jogokat. Az adóhatósági alapeljárás megindításától lehetővé kell tenni, hogy az adótartozás jogalapját és összegszerűségét a korábbi tag vitathassa. Az Alkotmánybírósági határozat érdemi változást hozhat az ilyen ügyek kapcsán kialakult hatósági és a bírósági gyakorlatban is – emeli ki az RSM DTM szakértője.

EKAER – újabb kérdéshegy tornyosul a vállalkozások előtt, immár élesben

Az EKAER rendszer legnagyobb problémája, hogy a bevezetés körüli bizonytalanságok következményei kizárólag a vállalatokat terhelik, akkor is, ha mindent megtettek annak érdekében, hogy képesek legyenek megfelelni a szabályozásnak – állítják egybehangzóan a szakmai szervezetek, a tanácsadói szektor és a logisztikai szféra képviselői. A piaci véleményeket és gazdasági racionalitást is figyelembe vevő módosítások nyomán az áruértékesítést követő bejelentési rendszer határértékei kedvezőbbek lettek és számos nyitott kérdést sikerült rendezni, de a kockázat még jogkövető magatartás esetén is jelentős. A JVSZ javaslata szerint ilyen esetekben a NAV tekintsen el a szankciók alkalmazásától, a méltányos eljárás feltételeit pedig célszerű lenne iránymutatásban rögzíteni.

EKAER - Szigorúan ellenőrzött fuvarok

Az EKAER regisztrációs rendszer már az elindulása óta eltelt néhány hétben is finomodott, figyelembe véve a valós, gyakorlatban jelentkező problémákat. Az azonban világosan látszik, hogy bevezetésével a vállalkozások adminisztrációs terhei jelentősen növekedtek az EU-n belüli termékmozgáshoz és az országhatáron belüli termékértékesítéshez kapcsolódóan – összegezte az RSM DTM szakértője.

Marketing vezető

Honlapunk működése során sütiket használunk annak érdekében, hogy az egyes funkciók az oldal látogatóinak számára is kényelmesebben elérhetőek legyenek, illetve honlapunk használatáról statisztikai adatokat kaphassunk. A honlapunk használatára vonatkozó statisztikai adatokat a Google Analytics szolgáltatása biztosítja számunkra. A statisztikai adatok nem alkalmasak arra, hogy az oldal látogatóit beazonosítsuk, róluk bármilyen személyes adatot rögzítsünk. A felhasználói szokásokról kapott kép sem az egyénre, hanem az oldalra látogatók összességére vonatkozóan tartalmaz információkat. A hozzájárulás mérlegelése során kérjük, vegye figyelembe, hogy a sütik az alkalmazásával jobban átláthatjuk, hogy mi érdekli a holnapunkra látogatókat és ennek köszönhetően olyan anyagokat tudunk feltölteni, amelyek várhatóan nagyobb érdeklődésre tartanak számot. A sütik engedélyezése esetén a Google a felkeresett honlapok alapján olyan hirdetéseket jeleníthet meg, amely számot tarthat az Ön érdeklődésére. A sütikkel átadott információk ebben az estben sem tartalmaznak semmilyen személyes adatot. A sütik alkalmazásával kapcsolatban az Ön által használt böngésző Súgó menüje további információkat tartalmaz. Adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudja elolvasni. Tovább