tételes belföldi áfabevallás

A tételes belföldi áfabevallás lényege, hogy a vállalkozásoknak jelenteniük kell a partnereikkel bonyolított, egy elszámolási időszakon belül a 100 000 forintnál magasabb áfatartalmú ügyleteiket a NAV felé.

A vállalkozásoknak kétféle bontásban kell jelentést készíteniük:

  • a számlaszintű jelentésekben tételesen meg kell adni minden olyan számla adatait (teljesítés, számlaszám, adóalap és adó),amely meghaladja az említett összeghatárt,
  • 2020. július 1-től minden belföldi ügyletre és belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kibocsátott számláról adatot kell szolgáltatni a NAV részére.

A szolgáltatásnyújtás vagy termékértékesítés során kiállított számlák esetében létezik a tételes belföldi áfabevallás alól mentesítésabban az esetben, ha:

Az általános forgalmi adó alanya külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon adatszolgáltatást teljesít az állami adó- és vámhatóság részére azon számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számlák külön jogszabályban meghatározott adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja.

Az adóalany ezen számlákat érintő módosításról vagy érvénytelenítésről is külön jogszabályban meghatározott módon elektronikus adatszolgáltatást teljesít (Art. 31/B. §. 2a bekezdés). 

Tehát abban az esetben, ha a vállalkozó olyan számlázóprogrammal állít ki számlát, amely online kapcsolatban áll az adóhatósággal, akkor az összesítő jelentés feleslegessé válik.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

Feliratkozom
 Tovább