tételes belföldi áfabevallás

A tételes belföldi áfabevallás lényege, hogy a vállalkozásoknak jelenteniük kell a partnereikkel bonyolított, egy elszámolási időszakon belül a 100 000 forintnál magasabb áfatartalmú ügyleteiket a NAV felé.

A vállalkozásoknak kétféle bontásban kell jelentést készíteniük:

  • a számlaszintű jelentésekben tételesen meg kell adni minden olyan számla adatait (teljesítés, számlaszám, adóalap és adó),amely meghaladja az említett összeghatárt,
  • az összevont jelentésekben pedig a partnerenként és időszakonként összesített áfaértéket kell megadni, ha az eléri vagy meghaladja a 100 000 forintos összeghatárt.

A szolgáltatásnyújtás vagy termékértékesítés során kiállított számlák esetében létezik a tételes belföldi áfabevallás alól mentesítésabban az esetben, ha:

Az általános forgalmi adó alanya külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon adatszolgáltatást teljesít az állami adó- és vámhatóság részére azon számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számlák külön jogszabályban meghatározott adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja.

Az adóalany ezen számlákat érintő módosításról vagy érvénytelenítésről is külön jogszabályban meghatározott módon elektronikus adatszolgáltatást teljesít (Art. 31/B. §. 2a bekezdés). 

Tehát abban az esetben, ha a vállalkozó olyan számlázóprogrammal állít ki számlát, amely online kapcsolatban áll az adóhatósággal, akkor az összesítő jelentés feleslegessé válik.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

Értesüljön az adóváltozásokról

hírlevelünkből!

Feliratkozom
 Tovább