tételes belföldi áfabevallás

A tételes belföldi áfabevallás lényege, hogy a vállalkozásoknak jelenteniük kell a partnereikkel bonyolított, egy elszámolási időszakon belül a 100 000 forintnál magasabb áfatartalmú ügyleteiket a NAV felé.

A vállalkozásoknak kétféle bontásban kell jelentést készíteniük:

  • a számlaszintű jelentésekben tételesen meg kell adni minden olyan számla adatait (teljesítés, számlaszám, adóalap és adó),amely meghaladja az említett összeghatárt,
  • az összevont jelentésekben pedig a partnerenként és időszakonként összesített áfaértéket kell megadni, ha az eléri vagy meghaladja a 100 000 forintos összeghatárt.

A szolgáltatásnyújtás vagy termékértékesítés során kiállított számlák esetében létezik a tételes belföldi áfabevallás alól mentesítésabban az esetben, ha:

Az általános forgalmi adó alanya külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon adatszolgáltatást teljesít az állami adó- és vámhatóság részére azon számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számlák külön jogszabályban meghatározott adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja.

Az adóalany ezen számlákat érintő módosításról vagy érvénytelenítésről is külön jogszabályban meghatározott módon elektronikus adatszolgáltatást teljesít (Art. 31/B. §. 2a bekezdés). 

Tehát abban az esetben, ha a vállalkozó olyan számlázóprogrammal állít ki számlát, amely online kapcsolatban áll az adóhatósággal, akkor az összesítő jelentés feleslegessé válik.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER
 Tovább