regisztrációs adó

Regisztrációs adót kell fizetni a Magyarország területén forgalomba helyezendő személygépkocsi és lakóautó, valamint motorkerékpár után, továbbá a gépjárműflotta-üzemeltető személygépkocsijának belföldi illetőségű személy részére történő bérbeadása esetén.

Adókötelezettséget keletkeztet a gépjármű forgalomba helyezése, továbbá a gépjármű importálása, a gépjármű Közösségen belüli beszerzése, valamint a gépjármű átalakítása, feltéve hogy annak közvetlen következményeként a gépjárművet forgalomba helyezik, valamint a flotta-üzemeltető személygépkocsijának belföldi illetőségű személy részére történő bérbeadása. Az adót a vámhatóság állapítja meg a gépjárművek egyes kategóriái alapján a törvényben meghatározott adótábla alapján.

A személygépkocsik után fizetendő adó 45 ezer forint és 4 800 ezer forint között kerül megállapításra a gépkocsi életkorának, környezetvédelmi besorolásának és műszaki tulajdonságának függvényében. Kivétel elektromos meghajtású, kizárólag elektromos úton tölthető személygépkocsit, mely után nem kell adót fizetni, valamint a hibrid és elektromos meghajtású autó, mely után a fizetendő regisztrációs adó egységesen 76 ezer forint. Motorkerékpárok esetén a regisztrációs adó 20 ezer forint és 230 ezer forint között változik a motor hengerűrtartalmától függően.

Meghatározott feltételek esetén adómentesség érvényesül, többek között a Magyarországon működő diplomáciai és konzuli képviseletek, valamint nemzetközi szervezetek s ezek nemzetközi szerződés alapján mentességet élvező tagjai és családtagjaik DT betűjelű rendszámmal ellátandó gépjárművének, vagy például muzeális jellegű gépjárművek forgalomba helyezése esetén.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER
 Tovább