próbanap

A próbanap, próbamunka alkalmazásának elterjedése annak ellenére jellemző, hogy a munkavállaló képességeinek megismerésére alapvetően a próbaidő intézménye szolgál. Próbanap keretében ideális jelöltet/jelölteket csupán egy napra hívja be a lehetséges jövőbeni munkáltató.

Amellett, hogy az ideális jelölt tanúságot tehet tudásáról, a próbanapon a munkáltató meggyőződhet a jelölt munkatempójáról, hozzáállásáról, kommunikációs készségéről, és arról is, hogy az újonc ténylegesen illik-e a csapatba. Nem mellékes az a szempont sem, hogy így a jelölt is komplexebb képet kaphat a cégről, a munkaviszonyokról és a körülményekről.

Bár munkajogilag a próbanap fogalma nem létezik, legálisan kivitelezhető: egyrészt a törvényben szabályozott próbaidő alkalmazásával, vagy egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi munka) keretében, illetve megoldás lehet az egy napra szóló határozott idejű munkajogviszony megkötése is. Mindez persze a munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó adminisztrációval jár: a jelöltet be kell léptetni, le kell jelenteni, a bért és a járulékokat ki kell fizetni, még ha egy napra is.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER
 Tovább