környezetvédelmi termékdíj bevallása

A környezetvédelmi termékdíj fizetésre kötelezett a NAV-hoz elektronikus úton negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig bevallást nyújt be. Ettől eltérően a termékdíjátalány-fizetésre jogosult kötelezett a tárgyévet követő év január hónap 20. napjáig teljesíti bevallási kötelezettségét. A kötelezett a bevallás adatait forintban, a tömegadatokat pedig – két tizedesjegy pontossággal – kilogrammban tünteti fel.

A kötelezettet – főszabály szerint – a tárgyév negyedik negyedévére nézve termékdíjelőleg-megállapítási, -bevallási és -megfizetési kötelezettség terheli. A termékdíjelőleg mértéke a tárgyév első három negyedéve után fizetett termékdíj harmadának a 80 százaléka, amelyben figyelembe kell venni az erre az időszakra vonatkozóan elfogadott önellenőrzés, pótlólag benyújtott bevallás alapján befizetett vagy visszafizetett összeget is.

Ezen termékdíjelőleget a harmadik negyedévre vonatkozó díjkötelezettséggel együtt kell bevallani. A termékdíjelőleget a kötelezett a negyedik negyedévi bevallásban a ténylegesen megfizetendő termékdíj mértékéig kiegészíti, vagy a különbözetet visszaigényli.

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

Értesüljön az adóváltozásokról

hírlevelünkből!

Feliratkozom
 Tovább