egyszerűsített vállalkozói adó (eva)

2019-től az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) többé nem választható, 2020. január 1-től pedig az eva, mint adónem eltörlésre kerül.  

A 2019. július 23-án kihirdetett "Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról" szóló 2019. évi LXXIII. törvény részeként az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény hatályát veszti 2020. január 1-től, ezzel az adónem eltörlésre kerül. Az evás adózóknak 2019 év végéig van lehetőségük választani, mely jövedelemadózás szerint folytatják tovább tevékenységüket. Amennyiben az evás adózó nem jelentkezik be más jövedelemadó alá, akkor egyéni vállalkozóként szja-, társas vállalkozásként pedig társasági adóalannyá válik 2020. január 1-től. 

Az eva az általános forgalmi adóval együtt számítva 30 millió forintot meg nem haladó éves bevételt elérő vállalkozások (egyéni vállakozó, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, szövetkezet, lakásszövetkezet, erdőbirtokossági társulat, végrehajtói iroda, ügyvédi iroda, közjegyzői iroda, szabadalmi ügyvivői iroda) számára kínált választási lehetőséget annak érdekében, hogy nyilvántartási kötelezettségeik egyszerűsödjenek, és egyben adóterhelésük is mérséklődjön.  Az eva a következő adónemeket váltja ki: 

  • általános forgalmi adó,  
  • vállalkozói személyi jövedelemadó, 
  • vállalkozói osztalékalap utáni adó, 
  • társasági adó,  
  • osztalék utáni személyi jövedelemadó. 

 Az adó alapja az általános forgalmi adóval növelt bevétel, módosítva néhány növelő, illetve csökkentő tétellel. 

Az adó mértéke 37 százalék. Amennyiben a bevétel és az összes bevételt növelő összeg együttesen meghaladja a 30 millió forintot, akkor az a feletti rész után az EVA mértéke 50 százalék. 

További szakmai kifejezések

Kapcsolódó bejegyzéseink

TERVEZD VELÜNK KARRIERED!

Nézz körül könyvelő és adótanácsadó ajánlataink között és jelentkezz önéletrajz csatolásával!

#RSMKARRIER
 Tovább