Mentés

Zimmer Feri, avagy hogyan adózik a nyaraló kiadásából származó jövedelem?

A későn adott tanács nem segít – és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) néha bizony a vonatkozó határidő napján, vagy a határidő után teszi közzé aktuális tájékoztatóit. Most augusztus elsején azonban valóban aktuális tájékoztató jelent meg a NAV honlapján: a nyaraló vendégfogadás céljára történő hasznosításáról. A friss téma tehát adott, lássuk, milyen adókötelezettségek kapcsolódnak a nyári szobáztatáshoz!

A nyaraló vendégfogadás céljára történő hasznosítása egyéb szálláshely-szolgáltató tevékenységnek (az áprilisban megszűnt SZJ jegyzék szerint 55.23 számú szolgáltatás),és nem ingatlan-bérbeadásnak minősül, amelyhez, ha magánszemély végzi, adószámmal kell  rendelkezni. A jegyző által kiadott működési engedély birtokában adószámot a 11T101 sz. nyomtatványon igényelhet a magánszemély.

A bejelentkezéskor a fizető-vendéglátó tevékenységből származó jövedelemre tételes átalányadózás választható. Ezt az adózási módot az adóév egészére akkor lehet választani, ha

 • ugyanannak a vendégnek évenként 90 napot meg nem haladó időtartamra adják ki az lakást vagy üdülőt (a továbbiakban: ingatlant),illetve
 • a kiadott ingatlan az adózó tulajdonában, haszonélvezetében áll.

A tételes átalányadó éves összege szobánként 32 000 Ft(negyedévenként 8 000 Ft),az egészségügyi hozzájárulás éves összege 6 400 Ft(negyedévenként 1 600 Ft),amelyet akkor is meg kell fizetni, ha a tételes átalányadózást választó magánszemély a fizető-vendéglátó tevékenységét az adott év folyamán megszünteti. Egyszerű, de alkalmasint lehet, hogy drága megoldás tehát a tételes átalányadózás.

Ha valaki nem választja a tételes átalányadózást, akkor rá az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok vonatkoznak: a jövedelem az összevont adóalapjának részét képezi. A jövedelmet (bevétel mínusz költség) kétféle képen lehet kiszámítani – a magánszemély döntheti el, melyiket alkalmazza.

 • A bevételből kizárólag a bevétel megszerzése érdekében felmerült költségek (pl.: rezsiszámlák, értékcsökkenés) vonhatók le.
 • A másik lehetőség, hogy a bevétel 10 százalékát költségként levonja a bevételből – ebben az esetben nem szükséges a 10 százalék költséghányad számlákkal való alátámasztása.

Mindkét esetben a kiszámított jövedelem összegét fel kell bruttósítani, azaz 1,27-el megszorozni, és ennek a szorzatnak a 16 százalékát kell adóelőlegként a jövedelem megszerzésének negyedévét követő hó 12-ig megfizetni.

Egészségügyi hozzájárulást is mindkét esetben kell fizetni, a nyugdíjas bérbeadónak is: az EHO az adóelőleg alapját képező jövedelem 27 százaléka, figyelemmel az alkalmazott költségelszámolási szabályokra.

A személyijövedelemadó-bevallást a magánszemélyeknek önadózóként kell elkészíteniük a jövedelem megszerzésének évét követő év május 20-ig, kivéve az áfafizetésre kötelezett személyeket, akiknek február 25-ig kell leadniuk a bevallásukat.

A balatoni nyaralók, illetve a budapesti lakások (utóbbiak főleg a Forma 1-es futam előtt és alatt keresettek) kiadása tehát rendben van, csak adózzunk utána becsületesen. A NAV ezúttal időben szólt, hogyan.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom