Facebook image
Cégértékelés: EBIT vs. EBITDA
Almási Levente

Topkérdés cégvásárláskor: mennyit ér a cég?

A cégértékesítések alapkérdésének megválaszolásához, hogy mennyit ér egy adott társaság, leggyakrabban az EBITDA-adatokból indulnak ki...
Tovább
RSM Hungary

Hét magyar cég az európai toplistán

Az European Business Awards versenyében idén 7 magyar cég került Európa legjobbjai közé, Nemzeti Bajnokként. A megmérettetésen több ezer társaság vett részt, a Nemzeti Bajnokként továbbjutók közül szakmai zsűri választja ki a legjobb európai vállalatokat.
Tovább

Blog

Pentz Edina

TB-kifizetőhelyek 2024 – csökkenő adminisztrációs terhek

A TB kifizetőhelyek számára új időszámítás kezdődött 2024. április 1-jétől, mely jelentősen hozzájárul a társadalombiztosítási kifizetőhelyek adminisztratív terheinek csökkentéséhez. A TB ügyintézők és az TB ellenőrök munkáját is alapjaiban változtatja meg a bejelentett változás a TB adatszolgáltatás során.

Tovább
Kovács Tibor

Külföldi kiállítások, rendezvények – külföldi áfa kérdések

Külföldi konferenciát, rendezvényt, kiállítást szervező cégeknek - legyen az akár saját rendezvény, akár rendezvényszervező cég által szervezett külföldi rendezvény – tisztában kell lenni azzal, hogy milyen esetekben kell külföldi adószámot igényelni, vagy külföldön áfát fizetni. Hiszen ha a rendezvényszervező nem tesz eleget az áfa kötelezettségeinek, az súlyos mulasztási bírságot, valamint adóbírságot vonhat maga után.

Tovább
Andó Marcell

TAO, HIPA kiszámítása – mire figyeljünk a kalkulációk készítésekor?

Közeleg a 2023-as adóévre vonatkozó (TAO) társasági adó- és (HIPA) helyi iparűzési adóbevallási és adófizetési határidő. A TAO és HIPA kalkulációk, valamint a vonatkozó bevallások előkészítését pedig nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Blogunkban kiemelünk néhány területet, tipikus hibát melyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani a társasági adó kiszámítása során.

Tovább

A NAV 2024-es adóellenőrzési terve - differenciált, jogkövetéssel arányos fellépés 2024-ben is

Megjelent a NAV 2024-es ellenőrzési terve, melyből kiderül, hogy az idei adóellenőrzések során; a kapcsolt vállalkozások, a transzferárazás, a munkálatói részvény programok, a külföldi jövedelmek vizsgálata került majd leginkább célkeresztbe, de a nagyfoglalkoztatóknak is kiemelt figyelemre kell számítaniuk. Jelentősen bővült a kockázatosnak minősített tevékenységek köre is, többek között az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutából jövedelmet szerzők ellenőrzésével.

Tovább