Facebook image
Mentés

Több tízezer vállalkozás szűnhetett meg a KATA módosítás miatt

Az Opten adatai szerint augusztus-szeptemberben komoly végelszámolási hullám indult a társas vállalkozások körében, a két hónapban együttesen már 50 ezerrel több vállalkozás lépett a megszűnés útjára, ez több mint tízszerese a megszokott volumennek! Az átalányadózást választók már kaptak adminisztrációs könnyítést, melyet akár továbbiak is követhetnek.

A cégjogi környezet változása sokszor erősen befolyásolja a hazai cégalapítási és megszűnési adatokat, de ritkán látni olyan erőteljes változást, mint amelyet a 2022. szeptember 1-én érvénybe lépett új KATA szabályozás okozott. Adószakértőink megvizsgálták a számok háttérét és a jövőbeni kilátásokat. Május óta érkeztek a részletek a KATA szigorítás kapcsán, s az új szabályok érvénybe lépése a cégalapítási trendben valóban drasztikus változást a hozott - ahogy ezt az Opten adatsora is megerősítette. 

A tömegével megszűnő vállalkozások hatással vannak a költségvetés számainak alakulására is. A megszűnő katás vállalkozások egyfelől bevétel-kiesést jelentenek, azonban  a tevékenységüket magasabb adóteher mellett is folytatók esetében a költségvetés többletbevétellel számolhat elsősorban a bérjellegű jövedelmek adóján és járulékán keresztül.

KERESSE ADÓSZAKÉRTŐINKET!

Kevesebb egyéni vállalkozás maradt talpon 2022 végére

Bár a gazdasági környezet sem javult ebben a két hónapban, de jelentősen nem is romlottak a kilátások júliushoz képest. Így elmondható, hogy augusztusban és szeptemberben a cégfenntartásra ható legfontosabb általános tényező a KATA szabályozás szigorítása volt. Normál időszakban havonta 3-4 ezer egyéni vállalkozás szokott megszűnni, augusztusban és szeptemberben együttesen viszont 47 ezer egyéni vállalkozás szűntette meg tevékenységét. Az egyéni vállalkozások körében 40 ezerrel több vállalkozással több szűnt meg mint szokott, így július végén 604 ezerre csökkent az egyéni vállalkozások száma. 

Sok betéti társaság is bedobta a törölközőt az új adózás miatt

A másik erősen érintett vállalkozói kör a betéti társaságok köre, ebben a szegmensben is népszerű volt korábban a KATA adózási forma. A társas vállalkozásoknál hosszabb a megszüntetéshez vezető út, ebben a szegmensben az induló végelszámolások száma az árulkodó. Augusztusban és szeptemberben együttesen 14.400 társas vállalkozás esetében indult végelszámolás, ebből 12.900 végelszámolás betéti társaságnál indult. Normál időszakban havi 700 végelszámolás szokott megkezdődni, azaz a jelek szerint a betéti társaságok körében eddig akár 10-11 ezer vállalkozás megszűnése köthető a KATA szabályozás szigorításához. 

Átalányadózás – további könnyítések jönnek?

Az új átalányadósok az adminisztráció lebonyolításához támogatást kaptak, a NAV megjelent egy új fejlesztéssel: az egyszerűsített havi járulékbevallással. Az adóhatósághoz befutó adatok és néhány feltett kérdésre kapott válasz alapján a NAV rendszere kitölti az adóbevallást az egyéni vállalkozóknak. Figyelem, az adatokat mindenképpen ellenőrizni kell beadás előtt, mert egyelőre nem mindig megfelelőek az adatok az automatikusan kitöltött bevallásban! Illetve a PM bejelentése szerint a járulékbevallások éves számában is csökkentést tervez a szabályozó.

További 20-30 ezer vállalkozás szűnhet meg még 

Természetesen nem lehet biztosan mondani, hogy csak az új szabályok vezettek a vállalkozások megszűnéséhez, sok esetben több tényező együttes hatása okozza a megszüntetésre irányuló eljárásokat. Ugyanakkor azt sem lehet egyértelműen kimondani, hogy fennmaradó vállalkozások már gond nélkül tovább fognak működni. Az egyéni vállalkozókat és a bt-ket is számolva eddig mintegy 50 ezer vállalkozás szűntethette meg működését a KATA szigorítás miatt, és esélyes, hogy év jövő év elejéig még egy újabb hullámra lehet számítani. 

A korábbi tapasztalatok szerint egyrészt vélhetően még sokan kivárnak a naptári év végéig, vagy sokan egyszerűen még nem jutottak el addig, hogy ténylegesen elindítsák a végelszámolást. Tovább bővülhet a megszűnő vállalkozások köre azokkal, akik ugyan maradtak a katában, de kiderül, hogy mégis lesz céges megrendelésük, így váltaniuk kell. Vagy egy munka elhozza a szüneteltetés végét, és realizálják, hogy még sem éri meg számukra a megnövekedett közterhek és adminisztráció mellett fenntartani a vállalkozást.

Azt mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hogy az adóhatóság könnyedén monitorozni tudja a cégmozgásokat, kiemelt figyelemmel követi a foglalkoztatás és az ahhoz kapcsolódó bejelentési, járulékfizetési kötelezettség teljesítését, bármilyen formában is folytatja tevékenységét a vállalkozás, illetve a vállalkozó.  

kérdés esetén keresse szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom