Facebook image
Mentés

Pontosításra kerültek a BIREG szabályok

2021. december 27-én megjelent a 789/2021. Korm. rendelet, amely több ponton pontosította a BIREG szabályokat. Az új szabályozás érthetőbbé teszi a BIREG szabályozást és pontosít néhány fogalmat. Többek között leszögezi mit kell érteni a fuvarregisztráció, üzembentartó regisztráció, eseményrögzítés és engedélykezelés alatt.

A BIREG regisztrációs kötelezettség feltételei 

Az új BIREG szabályozás továbbra is rögzíti, hogy bizonyos viszonylatok esetében a jogszabályban meghatározott gépjármű Magyarország területén bizonyos engedélyekkel és BIREG elektronikus fuvarregisztrációval vehet részt a közúti forgalomban. BIREG kötelezettség többek között az alábbi tényezőktől függ:

  • Gépjármű legnagyobb megengedett össztömege
  • Fuvarozási viszonylat
  • Fuvarozó honossága

A BIREG regisztráció minden, Magyarország területét érintő nemzetközi engedélyköteles áruszállítás esetén kötelező. 

Engedélyköteles szállításnak az minősül, amely során a fuvarozó bilaterális vagy CEMT engedély használatára kötelezett. Kötelező a BIREG regisztráció minden kabotázs fuvarozás esetén, beleértve a kabotázs műveletet megelőző és követő fuvarfeladatot is. A vállalkozás valamely ügyintézői jogosultsággal rendelkező felhasználójának minden esetben, amikor a tevékenység bilaterális, vagy multilaterális engedélykötelezett, vagy kabotázs műveletről van szó, regisztrálnia kell a fuvarozási műveletet.

BIREG és adótanácsadás

BIREG eseményrögzítés – mikor kötelező?

Az egyes BIREG fuvarregisztrációhoz eseményeket kell rögzíteni, amennyiben engedélyköteles fuvarfeladatot végez. Az eseményrögzítés kabotázsművelet esetén is kötelező, ekkor a kabotázst megelőző Magyarországra irányuló fuvarfeladat és a Magyarország elhagyására irányuló nemzetközi fuvarfeladathoz tartozóan is eseményrögzítési kötelezettség áll fenn.

BIREG engedély-ellenőrzés és engedélykezelés

Amennyiben a gépjármű üzembentartói oldalon keletkezik BIREG kötelezettség, úgy ezzel parhuzamosan keletkezik a rakodóhelyek engedély-ellenőrzési és engedélykezelési kötelezettsége a BIREG-ben. Engedélykezelés keretében a magyarországi felrakás helyén a felrakó, a magyarországi lerakás helyén a lerakó a CEMT engedéllyel vagy kabotázs közösségi engedéllyel végzett fuvarozás esetén a BIREG rendszerben ellenőrzi a szállító által előzetesen feltöltött engedély meglétét. Rögzíti a felrakás és a lerakás helyét, idejét, továbbá feltölti a regisztrált fuvarfeladathoz tartozó fuvarlevelet és egyéb dokumentumokat.

A rakodóhelyeknek az engedélykezelési feladatokat közvetlenül a BIREG rendszerben kell ellátniuk elektronikusan, a korábbi papíralapú engedélykezelési és dokumentum megőrzési kötelezettség megszűnt. 

Az új rendelet egyértelművé teszi, hogy a lerakás és felrakás rögzítése (mint eseményrögzítés) a rakodóhelyek kötelezettsége. A fuvarozók rakodóhelyekre vonatkozó eseményrögzítési kötelezettsége megszűnt.

Borsos a BIREG bírságok mértéke

A fuvarozásban érintett gépjárművek üzembentartói akár 800 ezer forintos bírságra számíthatnak, ha engedély vagy BIREG regisztráció nélkül közlekednek belföldön. A rakódóhelyeket maximum 300 ezer forintra büntetheti a közlekedési hatóság, ha elmulasztják az engedélyek ellenőrzését, illetve nem végzik el a szükséges engedélykezelési feladatokat a BIREG online rendszerben.

BIREG és adótanácsadás

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom