Összesen 1059 bejegyzés

Kinek a felelőssége a munkavállalók tájékoztatása?

A jogtudomány egyik alaptézise, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít a következmények alól. Márpedig manapság kijelenthető, hogy az emberek többsége nincs tisztában a jogaival és kötelezettségeivel. Ez nem is meglepő, hiszen még a jogászok számára is komoly erőfeszítést igényel lépést tartani a jogszabályi változásokkal.

Tovább

Munkanélküli segély 2012-től

A konvergenciaprogram részeként jelent meg az a javaslat, amely szerint 2012. január 1-től a jelenleg érvényben lévő 270 napról 90 napra csökken az álláskeresési járadék folyósításának ideje. A kilencven nap letelte után nem kap senki támogatást, így közmunkásként vagy a munkaerőpiacon kell munkalehetőséget találnia.

Tovább

A bérelt ingatlanok és az áfa

Ingatlan bérbevétele során arról mindig meg kell győződni, hogy a bérbeadó jogosult-e áfás számlát kiállítani a bérbeadásról. Amennyiben a vevő nem győződik meg erről a tényről, egy esetleges revízió során a jogosulatlan áfa-visszaigénylést az adóhatóság meg fogja állapítani. Nem egyszer előfordult már, hogy a bérbeadó elmulasztotta az áfabejelentést megtenni, a bérbevevő nem tájékozódott körültekintően, majd a lefolytatott ellenőrzés során szembesült a fájó következményekkel.

Tovább

Az ügyfél mindig kétszer „csenget”– megéri?

A karrierépítés után, családépítés kapcsán négy évre kivonultam a személyzeti tanácsadás üzletágából… Már előtte is nagyon erős volt a versenyhelyzet, ami önmagában nem baj, sőt inspiráló. De! Amit most látok/tapasztalok, azt túlzásnak gondolom. Egy-egy munkatárskeresést a cégek ma már kiadnak egyszerre 8-10 fejvadász (?) cégnek is, miközben még az összes álláshirdető portálon is megtalálhatóak ugyanezek a pozíciók, valamint a cég saját honlapján is fent vannak.

Tovább

Tényleg olyan szép a SZÉP?

Húsvét közeledtével lassan az amúgy leterhelt, de egyébként a „ki korán kel aranyat lel” hozzáállással nem megáldott sorstársak is elkezdenek azon gondolkodni, hogy hol töltsék nyári szabadságukat, illetve hogy azt milyen forrásból biztosítsák. Ha nem is a nyuszitól, de a kormány április 12-én kihirdetett rendeletétől új impulzust kaphattak mind a munkáltatók , mind  a munkavállalók. A sokáig csak találgatásokkal kísért Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) kibocsátásának és felhasználásának szabályairól alkotott ugyanis jogszabályt a kormány.

Tovább

Bérelt ingatlan felújítása: az ördög a részletekben

Az üzleti életben elterjedt gyakorlat az ingatlan-bérbeadás kapcsán, hogy a bérbevevő újítja fel/alakítja át a bérleményt. A bérleti szerződésben megállapodnak abban, hogy a bérbevevő bizonyos ideig nem fizet bérleti díjat a felújításért/átalakításért cserébe (hétköznapi szóhasználatban „lelakja” az összeget). Sajnos nem egyszer a felek nem járnak el elég körültekintően, nem járnak utána pontosan a szabályozásnak.

Tovább

Paradigmaváltás a természetben adott juttatások gyakorlatában

Egyéb jövedelem jogcímen köteles a magánszemély az adót megfizetni, ha olyan vállalkozástól kap ajándékot, amellyel egyébként semmilyen jogviszonyban nem áll. Mivel a vállalkozás a természetben adott juttatásából nem tud adóelőleget levonni, a magánszemély a juttatás negyedévét követően köteles a 10 000 Ft-ot meghaladó összegű le nem vont adóelőleget az adóhatóságnak megfizetni, majd az adóévi bevallásában az adót bevallani. A korábban teljesen ingyenesen kapott juttatással szemben a 2011-től hatályos szabályok szerint a magánszemély nemhogy ingyenesen gyarapodna, még neki kell megfizetnie az adót, annak minden adminisztrációs nyűgével együtt. Tényleg ez maradt az egyetlen út, vagy létezik a magánszemélyeket továbbra is (meg)kímélő juttatási konstrukció?

Tovább

A gyes és a részmunkaidő

Évek óta központi témája a családpolitikai diskurzusnak a kismamák visszatérése a munkaerőpiacra. Ezzel párhuzamosan mind erősebb a képviselete annak a szakmai meggyőződésnek, hogy a kisgyerekes anyukák reintegrálódását – jellemzően a rugalmas munkavégzési formák ösztönzésével – az államnak is segítenie kell (ezt a nézetet képviselte Sztankó Dániel kollégám is „Anyák nehezített pályán” című bejegyzésében. A legfrissebb intézkedések azt mutatják, hogy a kormány elfogadta ezt a koncepciót.

Tovább

E-számla: túl a digitális Rubiconon

Húsz százalékra szeretné növelni 2020-ra az elektronikusszámla-penetrációt az Európai Bizottság. A célkitűzés ambiciózus, teljesítése is roppant fontos lenne, hiszen az e-számlázás további terjedése évről-évre eurómilliárdokat spórolna a cégeknek. Magyarország hasonló cipőben jár, azzal a különbséggel, hogy a penetráció még a nyugatinál is alacsonyabb. Pedig az e-számla jogi státusza évek óta rendezett. Összeszedtük, hogy mit kell tudni az elektronikus számla használatáról.

Tovább

Gyes, gyed: visszamennék, de nincs hova

Számos alkalommal hallhatunk olyan esetekről, amikor a gyesről vagy gyedről munkába visszatérő munkavállaló azzal kénytelen szembesülni, hogy munkájára már nincs szükség, és a munkáltató jogszerűtlenül akár a felmondási védelem alatt álló szülőt is távozásra készteti, és a munkaviszonyt „közös megegyezéssel” megszüntetik. De vajon jobb vagy rosszabb a helyzete annak a munkavállalónak, aki az otthon töltött időszak közepén kénytelen arról értesülni, hogy nem csak pozíciója, de a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt egyenesen a munkahelye szűnik meg?

Tovább

Kiemelt témák

 Tovább