Facebook image
Mentés

Elektromos cégautók adóelőnyei

Az elektromos autókhoz kapcsolódó adókedvezmények a gazdasági társaságok esetében is ösztönzik az e-autók vásárlását. Nincs gépjárműadó, regisztrációs adó, cégautóadó és mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól ez a vásárlás, ugyanakkor a zöld rendszámmal járó előnyöket élvezhetik az autók használói.

Az elektromos autók megítélése vegyes manapság. Az elektromos személygépkocsik vitathatatlan előnyei jól ismertek: az e-autók sokkal kevésbé szennyezik a környezetet, mint a belső égésű motorok által hajtott járművek és a kevesebb meghibásodásra alkalmasabb alkatrész miatt egyszerűbb és olcsóbb fenntartani, karbantartani őket, mint a hagyományos „versenytársakat”. Emellett hosszú ideig a feltöltésük is ingyenes volt a nyilvános töltőállomásokon. Ugyanakkor hátrányuk is van ezen járműveknek, például a magasabb árfekvés, az elektromos motorok meghajtásához szükséges akkumulátorok jelenlegi kapacitása és a töltőállomások alacsony száma miatti korlátozott hatótávolság, vagy a hosszabb töltési idő. 

Az elmúlt években a kedvező adózás mellett természetben adható juttatások körének szűkítése miatt, illetve legújabban a koronavírus fertőzés csökkentése miatt is egyre több munkáltató dönt amellett, hogy munkavállalójának cégautót biztosít. A kedvező hazai szabályozás miatt adózási szempontból mindenképpen érdemes megfontolni az elektromos autó vásárlását - nemcsak a speciális kedvezmények miatt magánszemélyként, de - gazdasági társaságok esetében is. 

Mi számít elektromos autónak?

Mielőtt rátérnénk a konkrét adókedvezményekre, fontos meghatározni, hogy pontosan mely típusú autók tartoznak az elektromos gépjárművek kategóriájába.

A magyar szabályozás az elektromos gépjárművek közé sorolja:

  • a külső hálózatra köthető ún. plug-in hibrid autókat, melyek a régebbi típusú, hibrid meghajtású gépkocsiknál nagyobb akkumulátorral rendelkeznek, így elektromos meghajtással akár 25 km megtételére is képesek;
  • a növelt hatótávolságú hibrid autókat, amelyek üzemeltetéséhez az áramon kívül üzemanyag is szükségeltetik, és amelyek elektromos meghajtással akár 50 km megtételére képesek;
  • a tisztán elektromos autókat, melyek kizárólag elektromos meghajtású motorokkal rendelkeznek és több száz kilométer megtételére is képesek egy feltöltéssel.

A releváns magyar jogszabály* alapján ezek a gépjárművek környezetkímélő gépkocsinak minősülnek, így jogosultak a zöld rendszám használatára. Ezen túl fontos figyelmet fordítani az autók besorolására is, mivel csak az 5-ös környezetvédelmi osztályba tartozó gépjárművek esetén vehetők igénybe a lentebb részletezett adókedvezmények.  

Elektromos autókhoz kapcsolódó adókedvezmények

Az alábbi elektromos autókra vonatkozó adózási kedvezmények a gazdasági társaságok szempontjából is vonzóak:

  • Az elektromos gépkocsik hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosai mentesülnek a gépjárműadó megfizetése alól.
  • Az elektromos gépjárművek forgalomba helyezésekor nem kell megfizetni a regisztrációs adót. Figyelem, a fentebb már említett, régebbi típusú hibrid autók nem részesülnek ebben a kedvezményben. Egy régebbi, hibrid személygépkocsi forgalomba helyezésekor a regisztrációs adó 76.000 forint.
  • A hatályos Illetéktörvény szerint, az elektromos autók adásvétele, ilyen autókra vonatkozó vagyoni értékű jog megszerzése mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól is.

A fentieken túl, a gazdasági társaságok számára könnyítést jelent az is, hogy a tulajdonukban álló, illetve az általuk lízingbe vett elektromos gépkocsikat nem terheli cégautóadó sem.  

tanácsra van szüksége?
keresse szakértőinket!

Áfa, tao kedvezmények az elektromos autóknál

Áfa szempontból az elektromos autókra nem vonatkoznak speciális szabályok, mivel a magyar áfatörvény nem tesz különbséget a gépjárművek meghajtása között, kizárólag a vámtarifaszám alapján sorolja be azokat személygépjármű (vtsz: 8703) vagy tehergépjármű (vtsz: 8704) kategóriába. 

Ugyanakkor az áfa-levonásra vonatkozó szabályok szerint az elektromos tehergépjárművek töltése esetén, a feltöltés áfája levonható.

A társasági adó kapcsán további könnyítést jelent a gazdasági társaságok számára, hogy az elektromos autók beszerzése után is érvényesíthető az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye (Tao tv. 22/E. §),amennyiben a vonatkozó feltételek teljesülnek. A társaságoknak azonban figyelemmel kell lennie arra, hogy egyazon elektromos autó beszerzése kapcsán az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye nem alkalmazható együttesen a fejlesztési adókedvezménnyel.

Bár nem ezek a leginkább fajsúlyos érvek a céges elektromos autóvásárlás mellett, a fenti előnyökön túl a zöld rendszámos autók számos lokációban díjmentesen parkolhatnak, és meghatározott, védett övezetekbe is behajthatnak.  Érdemes mindent számbavéve megtervezni, kikakulálni mi lenne a cég számára legkedvezőbb megoldás a járműpark bővítésekor. 

*(6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet)
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom