Facebook image
Mentés

NAV Online számla - mire kell felkészülni júliusra?

Több mint 300 ezer hazai vállalkozás közel két éve jelenti számlaadatait a NAV online számla rendszere felé. Július 1-től ez a kör tovább bővül, minden belföldi üzleti partner között kiállított számla online számla adatszolgáltatásra köteles lesz, függetlenül a számla áfaösszegétől, a jelentési értékhatár nullára csökken. A pénzügyesek rémálma lehet a beszerzésekhez kapcsolódó M-lap kötelezettség kibővülése is.

Azt csak találgatni lehet, hogy a Magyarországon bejegyzett közel 1,8 millió áfaalany közül, júliustól mekkora körrel bővül a számlaadatszolgáltatásra kötelezettek, a NAV online számla rendszerével szorosan integrált számlázó rendszert használók köre. Ami bizonyos, hogy a kibővülő kötelezettségen csak az automatizáció segíthet, egyrészt mert a jogszabályi elvárás efelé tolja a cégeket, másrészt a hatékonyság így növelhető, míg a kockázatok így csökkenthetőek. 

Milyen számlák adatait kell jelenteni 2020. július 1-től a NAV online számla felé?

A legjelentősebb változás az online számla adatszolgáltatással érintett számlák körének kibővülése. Július 1-től bekerülnek az online számla adatszolgáltatásra kötelezett számlák körébe:

  • a 100 ezer forintos értékhatár eltörlése miatt, az áfaösszegtől függetlenül minden belföldi üzleti partner felé kiállított számla,
  • a fordított áfás ügyletek és
  • az alanyi mentes adózók ügyletei is.

Milyen adatokat kell még jelenteni július 1-től?

  • Az áfabevallási M-lapoknál az értékhatár eltörlésre kerül, minden termékbeszerzéshez, vagy szolgáltatás megvásárlásához kapcsolódó számlatételről be kell adni az M-lapot, nem csak a 100ezer forint feletti tételekről.
  • Kötelező a vevők adószámának feltüntetése a számlán és az XML állományokban, az értékhatárra való tekintet nélkül. Ezért a vállalati rendszerekben – ERP, könyvelőprogram, nyilvántartások - érdemes a vevői adatokat még időben átvizsgálni, ha lehet, ezek ellenőrzését automatizálni.
  • Kézi számlák esetében 5 napról 4 napra rövidül a jelentési határidő. (A számlázóprogrammal kiállított számlák esetében nincs változás, marad az azonnali jelentési kötelezettség.)

Milyen megoldások segítik az adatszolgáltatást?

A jogszabályi környezet a számlaadatok bekötésére többféle megoldásra is lehetőséget biztosít. Legegyszerűbb helyzetben azok a cégek vannak, akik olyan számlázóprogramot használnak, amelyben a program készítői elérhetővé teszik az online számla rendelet miatt szükségessé váló követés megoldását. Jó esetben a módosítások egyszerűen, a számlázási folyamatok jelentősebb átalakítása nélkül, elérhető áron és határidőre befrissülnek.

Nehezebb a jogszabályoknak való megfelelés abban az esetben, ha a számlázóprogram fejlesztése, a jogszabályok lekövetése nem tud a számlázórendszeren belül határidőre megvalósulni, akár fejlesztői kapacitások hiányában, akár a szükséges ráfordítások irreálisan magas költsége miatt. Ebben az esetben jó alternatíva a jogszabályoknak megfelelő, külső számla-adatszolgáltató modul használata. Egy külső, gépi modul biztosítani képes az online, automatizált adatbeküldést, s akár egy cég, vagy cégcsoport több számlázórendszerének adatait tudja automatikusan jelenteni a NAV online számla felé.

NAV online számla bekötéshez keres megoldást?
Keresse tanácsadóinkat!

Ügyfeleink tapasztalatai igazolják, hogy az a megoldás, amit kialakítottunk, több tucat nemzetközi és magyar cég adatait kezeli hatékonyan, túlmutatva akár a NAV online számla adatszolgáltatás lehetőségein is.

A platformon az online számla riport modulon túl kiszolgálhatók a partnerek áfabevallás előkészítési, ellenőrzési, M-lap készítési, partner adószám ellenőrzési igényei is. A Connectax platform moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy partnereink többféle funkciót használjanak egy felületről, egy „szolgáltatási kosárból” választva, illetve testre szabhassák, paraméterezhessék saját irányítópultjukat. Az egységes platform további előnye, hogy folyamatosan és gyorsan követhetők a jogszabályi és technikai változások, a fejlesztéseket nem korlátozzák a nagy méretű, komplex ERP rendszerekre jellemző technológiai kötöttségek.

NAV Online Számla adatszolgáltatás kalkulátor
Ellenőrizze, mely számláira vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség!
Megnézem

A NAV online számla 2.0 verzió éles bevezetésének határidejét szintén július 1-re tolták ki,  a 2.0  XML sémaverzió által előírt online számla tartalmi változásokról és az új titkosítási algoritmusról  korábbi bejegyzéseinkből tájékozódhat. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom