Facebook image
Mentés

Adófizetés és azonnali fizetési rendszer

2020. március 2-től indul az azonnali fizetési rendszer, amely a vállalati utalásokra, az adóhatóság felé indított átutalásokra is vonatkozik. Fontos, hogy az azonnali fizetés csak a magyar, forintszámlákra lesz érvényes, a más devizanemben vezetett számlákat a változás nem érinti.

Az adókötelezettségek esetében a fizetési kötelezettség gyakran bevallás benyújtási határidőhöz kötődik. Mivel a bevallási (és így a teljesítési) határidő kiszámításánál a munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni, a határidő áttolódik a következő munkanapra. Tehát például, ha a bevallás, befizetés határideje szombati nap, akkor a bevallási és fizetési kötelezettség teljesítése is hétfőre tolódik. 

Nem változnak az általános, ügyintézési határidőre vonatkozó eljárási szabályok sem, így a bevallás benyújtásához nem kötött adó- és járulékbefizetések teljesítését sem befolyásolja az azonnali fizetési rendszer bevezetése. 

Előnyös lesz a vállalatok számára március 2-át követően, hogy a délutáni, eseti utalások is biztosan teljesülni fognak aznap, ami adott esetben eddig akadályt gördíthetett bizonyos adókedvezmények igénybevétele elé. További előny, hogy a fennálló tartozások rendezése után azonnal kiadható lesz a nullás adóigazolás is.

Az azonnali fizetési rendszer tervezett menetrendje

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) a tervek szerint három szakaszban valósul majd meg. 

Elsőként március 2-tól élesedik az azonnali utalás minden egyedi, elektronikusan elindított, legfeljebb 10 millió forint értékű, belföldi átutalásra vonatkozóan, a magyar forintszámlák esetében.  

A nem értéknapos és nem kötegelt vállalati átutalások kerülnek be az azonnali fizetési rendszerbe. Azonnali fizetéssel az év minden napján, így hétvégén és munkaszüneti napokon is, a nap 24 órájában lehet fizetési megbízásokat indítani és fogadni.
A jogszabály szerint az utalást küldő és a fogadó banknak is 5-5 másodpercen belül kell feldolgoznia a tranzakciót. Az átutalás sikerességéről az indító fél is visszajelzést kap. Amennyiben az utalás nem zajlik le sikeresen 20 másodpercen belül, a tranzakció automatikusan visszautasításra kerül, amelyről kötelező automatikusan értesíteni az ügyfelet. 

Amire érdemes figyelni:

  • Bankonként eltérő lehet, hogyan kezelik a fedezetlen tételű utalásokat, azokat törlik-e a rendszerből, vagy tartják bizonyos határidőn belül – ennek érdemes egyedileg utánanézni.
  • Amennyiben a cégek a bérkifizetéseket csoportos utalásként kezelik, ezek még nem kerülnek be az azonnali átutalási rendszerbe, ezen utalásokra vonatkozóan marad a napközi utalás szabályrendszere, egyelőre. 
  • A vállalati kötegelt utalásokra sem vonatkozik az azonnali fizetés, csak az egyedileg indított utalásokat kezeli egyelőre az AFR.
  • Az azonnali fizetés nem érinti az EUR, USD, CHF, illetve a bármely más, nem forintban vezetett devizaszámlákat sem.

Második lépcsőben, szeptember 1-től kerülnek be az azonnali fizetési körbe a vállalati kötegelt átutalások, az értéknapos utalások és a rendszeres átutalások is.
Így, ha a bérkifizetések csoportos utalásként kezeltek, erre szeptembertől vonatkozik majd az azonnali határidő. 

Harmadik lépésben minden fizetési helyzetben valós készpénzhelyettesítő elektronikus megoldást jelenthet majd az azonnali fizetési rendszer, a tervek szerint erre pár éven belül kerülhet sor. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom