Facebook image
Mentés

Az általános forgalmi adó 2017. évi változásai

2017. január 1-től 5 százalékos adókulccsal adózik a baromfihús, a friss vagy hűtött madártojás, a friss tej, továbbá 18 százalékos adókulcs vonatkozik az SZJ 55.30.1 alá tartozó étkezőhelyi vendéglátás keretében történő étel- és helyben készült, nem alkoholos italfogyasztásra, az internethasználattal kapcsolatos szolgáltatásokra, valamint továbbra is ide tartoznak a – a friss tejen kívüli – tej és tejtermékek.

Fontos megjegyezni, hogy nem tartozik a kedvezményes kategóriába a munkahelyi, üzemi, hivatali és oktatási intézményi éttermekben, büfékben történő étkeztetés valamint a közétkeztetés, mivel azok más SZJ besorolás alá tartoznak.

A kedvezményes áfakulcs alá tartozó baromfihúsok köre az évközi módosításhoz képest kibővült a teljes VTSZ 0207 csoportra, így 2017-től az egyes baromfifélék húsa mellett kedvezményesen adózik azok emberi fogyasztásra alkalmas belsősége és vágási mellékterméke is.

2017. január 1-től átmeneti rendelkezés ad eligazítást az internet-hozzáféréssel kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozó alacsonyabb adómérték alkalmazához, ugyanis az időszaki elszámolású, ilyen jellegű ügyletek esetében az új kedvezményes adókulcsot csak a 2016. december 31-ét követően kezdődő elszámolási időszakok esetében, valamint azon esetekben kell alkalmazni, amikor a fizetés esedékessége, valamint a számla vagy a nyugta kibocsátásának időpontja 2016. december 31-ét követő időpontra esik.

2017. január 1-től már a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó áfatartalmú számlákon is fel kell tüntetni a belföldi adóalany vevő adószámának - csoportos adóalany esetén csoportazonosító számának – első nyolc számjegyét. Ez az értékhatár korábban egymillió forint volt.

8 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség választására jogosító bevételi értékhatár. 

Nem kell kivárnia a két évet az alanyi mentesség újbóli választásáig annak a vállalkozásnak, amelynek alanyi mentes jogállása a 6 millió forintos értékhatár átlépésére tekintettel szűnt meg, de a bevétele nem haladta meg a megemelt értékhatár (8 millió forint) összegét.

Az ART változásaira tekintettel az adóalanynak áfabevallásában adatot kell szolgáltatnia azon személygépkocsik alvázszámáról, amelyek kapcsán a bevallási időszakban import, vagy közösségi beszerzés okán adófizetési kötelezettsége keletkezett.

Fontos változás, hogy 2017. január 1-jével a közösségi áfairányelv végrehajtási rendelete új ingatlanfogalmat vezet be, ami eltér az eddig használt ingatlanfogalomtól, és ami kihat a magyar áfaszabályok ingatlannal kapcsolatos értelmezésére is. Az új ingatlanfogalom hatással lesz a fordított adózásra, az ingatlanbérbeadás áfakötelezettségére és a teljesítésihely-szabályokra, továbbá külön fogalmi rendelkezés van az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásokra. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom