Facebook image
Mentés

Környezetvédelmi termékdíj 2013

2013. február 15-től a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek visszakerülnek az Adóhatóság hatáskörébe, és ezek ellenőrzése is az Adóhatóság feladata lesz. 2013. február 14-ig a környezetvédelmi-termékdíjjal kapcsolatos bevallást, befizetéseket, illetve pótlást és önellenőrzést Vámhatóság felé kell megtenni, azt követően pedig az Adóhatóság felé.

Termékdíjtételek

A 2013-tól fizetendő termékdíjtételek tekintetében nincs változás (az egyéni hulladékkezelést végző kötelezetteknek csökkentett díjtételeket kell megfizetniük – rájuk külön jogszabály vonatkozik):

Csomagolószer (kivéve kereskedelmi csomagolószer):

AnyagTermékdíjtétel (Ft/kg)
Műanyag42
Társított (kivéve rétegzett italkarton)50
Társított rétegzett italkarton28
Fém20
Papír, fa, természetes alapú textil20
Üveg17
Egyéb50

Kereskedelmi csomagolószer:

AnyagTermékdíjtétel (Ft/kg)
Műanyag (kivéve műanyag bevásárló-reklám táska)60
Műanyag bevásárló-reklám táska1800
Társított (kivéve rétegzett italkarton)300
Társított rétegzett italkarton130
Üveg17
Fém300
Egyéb anyagok300

Reklámhordozó papír:

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Reklámhordozó papír64

Gumiabroncs:

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Gumiabroncs52

Egyéb kőolajtermék

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Kenőolaj112

Akkumulátor:

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Elektrolittal feltöltött akkumulátor60
Elektrolittal fel nem töltött akkumulátor80

Elektromos, elektronikai berendezések:

TermékTermékdíjtétel (Ft/kg)
Háztartási nagygépek50
Háztartási kisgépek50
Információs (it-) és távközlési berendezések, kivéve a rádiótelefon készülék50
Rádiótelefon készülékek500
Szórakoztatóelektronikai cikkek100
Elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok, kivéve a helyhez kötött, nagyméretű ipari szerszámok50
Játékok, szabadidős és sportfelszerelések50
Ellenőrző, vezérlő és megfigyelő eszközök50
Adagoló automaták100

Érdemes megjegyezni, hogy újrahasználható csomagolószerre nem keletkezik termékdíj-kötelezettség, ha a termékdíjköteles termék az újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásban szerepel és a csomagolást végző a csomagolószerre betétdíjat alkalmaz. A megfelelő folyamatok kialakításával sokat lehet spórolni újrahasználható csomagolószerek esetén.

A termékdíj-fizetési kötelezettség mellett azonban a társaságoknak hulladékgazdálkodással kapcsolatban is keletkezhet adatszolgáltatási kötelezettsége. Bár elektronikai termékek esetén ha a gyártó a kezelésre vonatkozó kötelezettségének az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségen (OHÜ) keresztül történő kollektív teljesítés útján tesz eleget, az adatszolgáltatást az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség részére az OHÜ teljesíti, csomagolások tekintetében megmaradt az adatszolgáltatási kötelezettség, amelyet január 31-ig kell teljesíteni a Felügyelőség felé. Az adatszolgáltatás a tárgyévre vonatkozó kezeléssel kapcsolatos összesített adatokra terjed ki.

Termékdíj-bevallás

Más adónemekhez hasonlóan a termékdíj esetében is bevezették tavaly az előlegfizetés intézményét. A kötelezettet a tárgyév negyedik negyedévére nézve termékdíjelőleg-megállapítási, -bevallási és -befizetési kötelezettség terheli. A termékdíj-előleg mértéke a tárgyév első három negyedéve után fizetett termékdíj harmadának a 80 százaléka. Az előlegre vonatkozó bevallási kötelezettségnek a negyedévre vonatkozó bevallás benyújtásával kell eleget tenni (tárgynegyedévet követő hó 20.-áig). Megfizetési határidő, tárgyév december 20.-áig. A tárgyév negyedik negyedévi bevallásban a termékdíj-előleget a tényleges megfizetendő mértékig ki kell egészíteni, vagy a különbözetet vissza lehet igényelni.

Termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalása

2013-tól további fontos változás, hogy a szerződéssel történő termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalásának lehetősége kibővült:

  1. az első belföldi vevő, amennyiben a kötelezettől megvásárolt termék legalább 60 százalékát külföldre értékesítette;
  2. a bérgyártó;
  3. csomagolószer esetében az azt változatlan formában és állapotban vagy más kiszerelésben továbbértékesítő első belföldi vevő;
  4. a csomagolószer
    • első belföldi vevője
    • a 3. szerinti értékesítés belföldi vevője
      ha csomagolást hoz létre a csomagolószerből;
    • csomagolóanyag esetében az azt anyagában, mértékben, megjelenésében tovább feldolgozott csomagolóanyag, csomagolóeszköz, illetve csomagolási segédanyag előállítására felhasználó:
    • első belföldi vevő
    • a 3. pont szerinti értékesít belföldi vevője;
    • a 3920-as vámtarifaszám alá tartozó csomagolóanyag esetében az azt változatlan formában és állapotban, vagy más kiszerelésben, kiskereskedelmi értékesítés keretében továbbértékesítő
    • első belföldi vevő, vagy
    • a 3. pont szerinti értékesít belföldi vevője.

    A módosítás alapján 3. pont a csomagolószer továbbértékesítője (pl. nagyker) átvállalhatja a kötelezettséget a gyártótól/ behozótól abban az esetben, ha a csomagolószert változatlan formában, vagy esetleg más kiszerelésben értékesíti. A nagykertől első vevője szintén átvállalhatja a kötelezettséget abban az esetben, ha a csomagolószert csomagolásra használja fel, vagy a csomagolóanyagot más csomagolószer gyártására használja fel. A csomagolóanyagból azonban előállítható más csomagolóanyag, illetve csomagolási segédanyag is.

    A Környzetvédelmi-termékdíj bejelentés elmulasztása

    Amennyiben egy vállalkozás nem tesz eleget bejelentkezési vagy egyéb termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségeinek az APEH mulasztási bírságot szab ki, melynek mértéke 500 000 forintig terjedhet.

    A környezetvédelmi-termékdíjjal kapcsolatosan még mindig sok vállalkozás nincs teljes körűen tisztában. Sokaknál fel sem merül ezirányú kötelezettségük, pedig ma már nagyon kevés az olyan vállalat, amelyik ne készíttetne céges brosúrát, vagy egyéb kiadványokat. Továbbá a számlázással kapcsolatosan is sok hibát szoktunk észlelni, melyekre érdemes és szükséges is figyelni, hiszen ezeket is ellenőrzi a NAV. Biztosak lehetünk, hogy 2013-tól a NAV a tőle elvárható komolysággal fogja kezelni a termékdíjat és az ehhez kapcsolódó adózói kötelezettségeket is.

      Kapcsolódó bejegyzéseink

      Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

      Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

      Feliratkozom