Mentés

Eva: tippek kilépés előtt

Minden csoda három napig tart – az evának adott egyéves kegyelmi időszak feltételeivel, illetve a jövő évi evás bevételek relatív nagyságával kapcsolatos számolgatásokkal kapcsolatban sincs ez másképp. A múlt héten kihirdetett adótörvények kapcsán az evából való kilépés technikai részletei, illetve a működés folytatásával kapcsolatos adózási és számviteli kérdések kerültek előtérbe. Az elmúlt hetekben segítettünk kiszámolni, hogy megéri-e kilépni az evából, most pedig összeszedtük a tíz legfontosabb dolgot, amikre érdemes odafigyelni a kilépéskor.

2014. évi EVA kalkulátorunkkal kiszámolhatja mekkora költségek terhelik »

 • Az eva hatálya alóli kijelentkezést 2011. december 20-ig kell bejelenteni a 11T103-as (egyéni vállalkozók) vagy a 11T203-as (társas vállalkozások) nyomtatványokon. Fontos, hogy a vállalkozásoknak a kijelentkezésen túl még a megfelelő változásbejelentő lapokat is be kell nyújtaniuk, megadva a NAV-nak a folytatás adózási kereteit: egyéni vállalkozók a 11T101E, az egyéni vállalkozói nyilvántartásban nem szereplő, de az szja szerint egyéni vállalkozónak minősülő magánszemélyek a 11T101, a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek a 11T201, míg a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, a betéti társaságok, a közkereseti társaságok és az egyéni cégek a 11T201T nyomtatványt kell, hogy kitöltsék legkésőbb 2011. december 31-ig.
 • Szintén fontos, hogy az eva hatálya alóli kijelentkezéssel a vállalkozás új áfaalanynak minősül, tehát minden, áfával kapcsolatos döntésről felelősen – és határidőre – kell, hogy nyilatkozzon. Amennyiben ezt elmulasztja, vagy nem körültekintően gondolja át a bejelentkezés során felkínálkozó választási lehetőségeket az általános forgalmi adó esetében, akkor eleshet bizonyos kedvezőbb adózási feltételektől (pl. alanyi mentesség választása, ingatlanra vonatkozó különleges adózási mód bejelentése, stb).
 • Az evás időszak alatti beszerzések áfáját az evából való kilépés után sem lehet levonni, visszaigényelni, ideértve a lezárt evás adóévben beszerzett tárgyi eszközök áfáját is.
 • Az evából való kilépés további kötelezettségekkel is jár: a bevételi nyilvántartást vezető betéti társaságoknak és közkereseti társaságoknak tételes leltározással alátámasztott és könyvvizsgált nyitómérleget kell készíteniük, a más cégformában működő vállalkozásoknak az áttérés “alkalmából” tételes leltárral alátámasztott, könyvvizsgált beszámolót kell készíteniük - és állni ezek költségét.
 • Azok a vállalkozások, amelyek legalább 5 évig voltak az eva hatálya alatt, és 2012-től kilépnek onnan, az evás időszak előtt keletkezett elhatárolt veszteséggel nem számolhatnak, mivel azt a törvény az evás évek alatt évi 20 százalékban elszámoltnak tekinti. Hasonlóan elszámoltnak kell tekinteni az evás időszakra jutó időarányos értékcsökkenéseket is.
 • Az evakörből 2012-től kilépő vállalkozások 2012. február 29-ig kötelesek bevallani a 2013. június 30-ig terjedő időszakra jutó társasági adót – az adóelőlegeket pedig negyedévente, március 10-én, június 10-én, szeptember 10-én és december 10-én kell megfizetniük. A háromhavonta esedékes társaságiadó-előleg összege az utolsó evás adóévében elszámolt összes bevétel 1 százaléka.
 • A 2011-ig a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozásoknak az evás időszakban kiállított számláknak a kilépés utáni, tehát 2012-es korrekciója esetén lehetséges, hogy önellenőrizniük kell a korábbi, evás bevallásokaikat. Fontos, hogy az áfatörvény vonatkozó előírásai jövőre változnak, és nem kell majd önellenőrizni a korábbi bevallásokat, ha az adó alapja nem, csak az adó mértéke csökken utólag.
 • Az eva hatálya alól kilépő vállalkozásoknak az összes bevétel kiszámításakor figyelembe kell venniük az összes, a kilépésig kiállított számla ellenértékét (függetlenül a számla kiegyenlítésétől).
 • A nem evás időszakban, de az evás időszakra vonatkozóan kifizetett osztalék adómentes, kivéve a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozásoknál az eva alanyiság előtt keletkezett eredménytartalékból kifizetett osztalékot. Ez utóbbi ugyanis adóköteles.
 • Az eva hatálya alól kilépő vállalkozásokban használt személygépjárművekre, amennyiben költséget számolnak el utánuk, cégautóadót kell fizetni – a 2012-től hatályos, megemelkedett mértékben.

Nem egyszerű tehát az evából való kilépés, és az átálláskor számos fontos döntést kell meghozniuk a vállalkozásoknak. És bár az eva legalább egy év haladékot kapott, népszerűségének zenitjét már minden bizonnyal meghaladta. Emlékül, búcsúzóul összefoglaltuk az egyszerűsített adózás kilenc évének adókulcsait és értékhatárait:

DátumEVA kulcs(%)EVA árbevételi határ (bruttó, millió Ft)Áfakulcs(%)
2003. jan. 1.151525
2004. jan. 1.152525
2006. jan. 1.152520
2006. okt. 1.252520
2009. júl. 1.2526*25
2010. jan. 1.302525
2012. jan. 1.373027
*2009-es teljes adóévre vonatkozóan lett a bevételi értékhatár 26 millió Ft.

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom