Mentés

Eva vagy nem eva – ez itt a kérdés!

Az elmúlt hetek az eva eltörlése körüli vitáktól voltak hangosak. Mintegy 100 000 vállalkozó várta a vita végét. Majd hétfőn felszállt a szürke füst. Hogy miért szürke? A legutóbbi hírek szerint úgy tűnik, hogy mégis marad az adónem, ám könnyen lehet, hogy pirruszi lesz a győzelem a jelenlegi evások számára. Talán emlékszünk történelmi tanulmányainkból Pürrosz epiruszi királyra, akinek egyik mondása azóta elhíresült: „Még egy ilyen győzelem, és elvesztünk”. Ugyan az eva kulcsáról még nem született végső döntés – lehet 35, de akár 40 százalék is 30 milliós éves árbevétel-plafonig –, az viszont könnyen megtörténhet, hogy a jelenlegi evások jelentős része számára már nem lesz kifizetődő a státusz fenntartása.

2014. évi EVA kalkulátorunkkal kiszámolhatja mekkora költségek terhelik »

Az átlagember annyit tud az eváról, hogy a bruttó bevétel 30 százalékát kitevő adó a vállalkozás költségeinek függvényében lesz több vagy kevesebb, mint a nem evás társas vállalkozások összes adóterhe. Ezt a képet azért árnyalja, hogy egy evás vállalkozásnak is vannak működési költségei, fizetnie kell járulékokat, helyi adót, stb. Összességében az eva legfőbb előnye az egyszerű adminisztráció. Bár az adótörvények végszavazása csak a jövő hétre várható, néhány jövő évi adóváltozás, illetve az eva elképzelhető alternatívái már körvonalazódnak.

A komolyan vett és vezetett vállalkozások pedig már javában tervezik a 2012-es évet. De hogyan tervezzen egy evás cég? Sajnos nincsen mindenkinek jó válaszunk. Az evakörből való kilépésről minden vállalkozásnak egyedileg kell döntenie, a költségek és a már „borítékolható” adó- és járulékváltozások függvényében.

Ezt a döntést hivatott segíteni kalkulátorunk, amely néhány beírandó adat alapján összehasonlítja az:

 • evás vállalkozó,
 • a társasági adó hatály alá tartozó társas vállalkozó,
 • a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó,
 • valamint az átalányadózást választó egyéni vállalkozó

adóterheit és a belőlük felvehető adózott jövedelmet. A modell egyetlen biztosítottal számol. A számítások során az (azóta már módosított) eredeti törvényjavaslatból indultunk ki. Az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja a minimálbér másfélszerese, illetve a minimálbér helyett a garantált bérminimummal, mint járulékalappal számoltunk, mert az a tapasztalat, hogy az evás vállalkozások többségének a főtevékenysége legalább középfokú végzettséghez kötött.

A modell nem számol a szociális hozzájárulási adóval (ebben tervezik egységesíteni az egészségbiztosítási járulékot, a munkaerő-piaci járulékot és a nyugdíjhozzájárulást),ugyanakkor 27 százalékos áfakulccsal, illetve a jelenleg is tartó egyeztetések miatt szabadon beállítható evakulccsal számol.

Terveink között szerepel, hogy az adótörvények elfogadása után a kalkulátort a 2012-ben hatályos szabályok alapján „újratervezzük”.

Összességében tehát elmondható, hogy a jelenleg körvonalazódó kompromisszumos megoldás erősen leszűkítheti azok körét, akiknek megéri az eva szerinti adózás fenntartása, de a kalkulációt mindenkinek magának kell elvégeznie. Tessék utánaszámolni!

  Kapcsolódó bejegyzéseink

  Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

  Feliratkozom