Facebook image

Összesen 1397 bejegyzés

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését, ezáltal elősegítve a vállalat üzleti céljainak elérését.

Tovább

TB-kifizetőhelyek 2024 – csökkenő adminisztrációs terhek

A TB kifizetőhelyek számára új időszámítás kezdődött 2024. április 1-jétől, mely jelentősen hozzájárul a társadalombiztosítási kifizetőhelyek adminisztratív terheinek csökkentéséhez. A TB ügyintézők és az TB ellenőrök munkáját is alapjaiban változtatja meg a bejelentett változás a TB adatszolgáltatás során.

Tovább

Külföldi kiállítások, rendezvények – külföldi áfa kérdések

Külföldi konferenciát, rendezvényt, kiállítást szervező cégeknek - legyen az akár saját rendezvény, akár rendezvényszervező cég által szervezett külföldi rendezvény – tisztában kell lenni azzal, hogy milyen esetekben kell külföldi adószámot igényelni, vagy külföldön áfát fizetni. Hiszen ha a rendezvényszervező nem tesz eleget az áfa kötelezettségeinek, az súlyos mulasztási bírságot, valamint adóbírságot vonhat maga után.

Tovább

TAO, HIPA kiszámítása – mire figyeljünk a kalkulációk készítésekor?

Közeleg a 2023-as adóévre vonatkozó (TAO) társasági adó- és (HIPA) helyi iparűzési adóbevallási és adófizetési határidő. A TAO és HIPA kalkulációk, valamint a vonatkozó bevallások előkészítését pedig nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Blogunkban kiemelünk néhány területet, tipikus hibát melyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani a társasági adó kiszámítása során.

Tovább

A NAV 2024-es adóellenőrzési terve - differenciált, jogkövetéssel arányos fellépés 2024-ben is

Megjelent a NAV 2024-es ellenőrzési terve, melyből kiderül, hogy az idei adóellenőrzések során; a kapcsolt vállalkozások, a transzferárazás, a munkálatói részvény programok, a külföldi jövedelmek vizsgálata került majd leginkább célkeresztbe, de a nagyfoglalkoztatóknak is kiemelt figyelemre kell számítaniuk. Jelentősen bővült a kockázatosnak minősített tevékenységek köre is, többek között az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutából jövedelmet szerzők ellenőrzésével.

Tovább

Közeleg a határidő: korábbi részesedésszerzés utólagos bejelentése adóamnesztiával!

2024-ben adóamnesztia lehetőséget kapnak a társaságok a korábban a NAV felé be nem jelentett részesedésszerzéseik utólagos bejelentésével. Ezzel olyan céges adózók mentesülhetnek a TAO-fizetés alól, akik korábban elmulasztották a más társaságokban szerzett tulajdonrészeszüket bejelenteni. A részesedések utólagos bejelentésére május 31-ig van lehetőség! Az utólagos bejelentés legnagyobb nyertesei azok a vállalatok lehetnek, akik jelentős piaci érték növekedésre számítanak a leányvállalatukban.

Tovább

SZJA-bevallás tervezet – Mindenképp ellenőrizze!

Bár a NAV által készített 2023. évi SZJA-bevallási tervezetek március 15-től elérhetőek, ez nem jelenti azt, hogy minden adózó nyugodtan hátradőlhet anélkül, hogy bármit módosítana a tervezeten. Alábbiakban összefoglaltuk, hogy kiknek és mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy az SZJA-bevallásunk hiánytalanul ki legyen töltve, és egyrészt elkerüljük az adókockázatot, másrészt minden jogszabály által biztosított adócsökkentési lehetőséggel éljünk.

Tovább

Társasági adó növelő és csökkentő tételek és TAO kedvezmények

Az éves adót bevalló társaságoknak 2024. május 31-ig kell elkészülniük TAO kalkulációjukkal, és be kell nyújtaniuk adóbevallásukat. Az éves adók nélküli főkönyv elkészítését követően kezdődhet a TAO kalkuláció összeállítása, alaposan átgondolva az egyes adóalap módosító (TAO növelő és TAO csökkentő) tételeket és TAO kedvezmények lehetőségét.

Tovább

HR stratégia 2024-ben - Vajon tényleg csak a pénz motivál?

Mindennapi világunkban mélyen gyökerezik az az elképzelés, hogy a pénz az egyik elsődleges motiváló tényező a munkavállalók számára. Bár a pénzügyi ösztönzők kétségtelenül jelentős szerepet játszanak a teljesítmény és az elkötelezettség növelésében, a modern munkahelyeken a motiváció sokkal árnyaltabb.

Tovább

Üzleti év zárása – jogi feladatok

Az éves beszámoló elkészítésével és az évzárással összefüggő feladatok jelentős terhet rónak a társaságok könyvelési, adózási területén dolgozó szakembereire, akik nem feledkezhetnek meg az üzleti év zárásával kapcsolatos jogi feladatokról és kötelezettségekről sem. Vegyük sorra milyen jogi feladatok kapcsolódnak a beszámoló készítéséhez és évzáráshoz!

Tovább

Kiemelt témák