Mentés

Harry Potter és a varázslatos adófeltöltés

Karácsony közeledtével az adófeltöltés terhe nehezedik a vállalkozásokra. A kötelezettség súlyának megbecsüléséhez gyakran egy üveggömbre lenne szükség vagy esetlegesen bizonyos jövőbelátó képességre. A jelen blogbejegyzést pont ezek a képességek ihlették, Harry Potter varázslatos világán keresztül megközelítve az adófeltöltés mágikus folyamatát.

Harry Potter elgondolkozva néz ki a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola ablakán, homlokán ráncok gyülekeznek, hiszen közeleg a december 20.-i adótallér feltöltés, ami minden évben nagy energiákat emészt fel, ám ezzel Harry eddig nem szembesült. Az idei év a korábbi üveggömbös szabályokat is bizonyos értelemben túlszárnyalja, hiszen nem elég, hogy sok minden változott, ráadásul pont a varázsév végével. A gondok gömbvilláma azonban csak most veti igazán szikráit, amióta Harry aktív befektetője és tanácsadója lett a Weasley ikrek varázslóboltjának. Az üzlettel együtt az adó és pénzügyeket is kénytelen volt átvenni a szórakozott Weasley ikrektől, így most a feltöltési probléma dementori árnyékként nyomasztja.

Nem beszélve arról, hogy a feltöltési szabályok alakváltó formát vettek fel, amelyeket igen nehéz követni. Ahogy Harry elkezdte a XXI. századi CXXIII. módosítgató törvény pergamenjét olvasni, határtalan kacagás tört ki rajta, majd rögtön sírógörcsöt kapott. Ez nem lehet más csak a nemzetgazdálkodási főmágiaügyi minisztériumból küldött confundo (zagyváló) átok hatása, ami az agytekervényeket összezagyválja, a pergamenértelmezést pedig szinte megbénítja. A számok és dátumok Harry fejében fergeteges táncot kezdtek járni: „50 vagy 100 tallér? December 16…17…20?

Már többször átgondolta, hogy kitől kérjen segítséget, vagy milyen mágiával tudná az adótallér feltöltést megoldani, de Hermione azt javasolta neki, hogy először magával a problémával ismerkedjen meg.

Harry a tanácsot megfogadta. Kutatása során azonban azzal szembesült, hogy a problémát már elődei is észlelték. Sőt több baglyot küldtek a főpénzügyi mágusoknak azzal a kéréssel, hogy az adófeltöltést egyszerűen töröljék el, azonban erre, sorra azt a választ kapták, hogy a varázslóvilágnak a szűkös esztendőkben erre a forrásra bizony szüksége van. Harry annak is tudatában volt, hogy az adófeltöltés elmulasztása, vagy a várható adókötelezettség 90 százalék alatti  befizetés is súlyos szankciókkal jár, hiszen az adóügyi főmágusok az ilyen varázslótól nem elvárható magatartást 20 százalékos mulasztási bírsággal szankcionálják, vagy a legrosszabb esetben akár még egy APEH bűbáj is a nyakunkba eshet. Kész szerencse, gondolta Harry, hogy ezt a tévedést nem az azkabani börtönnel büntetik, legalábbis egyelőre. Persze fontos volt azt is tudnia, hogy nem csak a társasági mágusadó kerül feltöltésre, hanem még az iparosok adója is, bár szükséges megjegyezni, hogy eltérő üzleti év esetén a feltöltési időpont módosul az adóév utolsó hónapjának 20. napjára.

Aztán jöttek a módosító pergamenek, amelyek szerint az aranytallér bevétel értékhatár 100 millió tallérra történő módosítása csak akkor vehető figyelembe, ha az adóügyi főmágusok a tallérokat Gringotts bankjába 2010. december 17.-én vagy azt követően küldik, mivel a módosító pergamen 2010. december 16.-án lép hatályba. Addig viszont még az 50 milliós tallérhatárt kell figyelembe venni.

A nemzetgazdálkodási főmágiaügyi minisztérium az iparos adótallérokat fizetőket is újabb átokkal sújtotta. 2010. december havától már minden iparos településnek külön bevallási pergamenen kell jelezni, hogy mennyi adótallért küld majd a falvakba az adótallér feltöltésekor, ráadásul ezt csak a települések által előnyomott pergamenen lehet benyújtani. Jó tudni azonban, hogy egy obscuro (szembekötő varázslat) hatására több mugli adóbeszedő is hajlandó ettől eltekinteni, annyira fontos, hogy a tallérok beérkezzenek.

Harry gondja azonban összetett. Az egyik gond, hogy fogalma sem volt, hogy Weasleyék a decemberi hónapban milyen forgalmat fognak realizálni, különös tekintettel az új termékek bombasztikus forgalmára, a Maximuláns nyalánkságra és az apehfrix bájitalra, nem beszélve az elektronikus bevallást utólagosan módosító byte-bit tonerről. Azonban ez csak a kisebb probléma. A decemberi aranytallér hiánynál sokkal nagyobb fejtörést okozott neki, hogy a Gringotts bank részére jelentős hiteltörlesztés kell teljesíteniük december 15.-én, így várhatóan egy árva peták aranytallér sem marad az adófeltöltésre.

A helyzet mindenképen megoldást kívánt ezért Harry még a fekete mágiától sem riadt volna vissza, bár neveltetése és környezete ezt nehezen tolerálta volna. Esetleg ha bevetné az apehfrix bájitalt és küldene egy apehfrixbe mártott méltányossági kérvényt a főpénzügyi mágusnak? Nem, ez mégsem a megfelelő, hiszen a visszautasítást bizonyára villámbagollyal küldenék. Esetleg mégis mágiát kellene bevetnie, így a későbbi adóellenőrzés esetén a repudio muglicum varázslat hatására a mugli adóellenőrök sohasem találnák meg a varázsbolt pontos helyét, vagy esetleg az imperiatus átok alkalmazása esetén a célszemély bármit megtenne, no de ezeket sem lehetne örökké alkalmazni…

A teljes letargia küszöbén Hermione toppant be a szobába, ismerve Harry problémájt azt javasolta neki, hogy menjen el az Abszolútra Oli Vanders varázspálcakészítőhöz és kérdezze meg az öreget, talán ő segíthet.

Harry a dehopponálás tudományát alkalmazva pár perc múlva már Oli Vanders előtt állt. Oli Vanders már várta Harry érkezését, és egy régi pergamentekercset vett elő, amin a Legfelsőbb Mágiaügyi Bíróság egyik esete volt. Ennek megfelelően Oli Vanders az egyik évben csak minimális aranytallért vallott és fizetett be december 20.-án, bár temérdek varázspálcát eladott, azonban bizonyos okokból a szükséges adófeltöltéshez elegendő adótallérral nem rendelkezett. Ezt követően a következő év májusában a társasági mágusadó pergamenjén benyújtotta a szükséges bevallását, összhangban a feltöltés során bevallott és megfizetett aranytallérokkal. Majd miután az aranytallérbehajtó főadóügyi hivatal a társasági mágusadó pergamenjét feldolgozta, Oli Vanders önellenőrzési pergament nyújtott be és a társasági mágusadóját pozitív irányba módosította.

Ez természetesen nem tetszett az aranytallérbehajtó főadóügyi hivatalnak és Oli Vanders ügye bíróság elé került. Több mágikus tárgyalás után a végső Legfelsőbb Mágiaügyi Bíróság kimondta, hogy az aranytallérbehajtó főadóügyi hivatal nem szankcionálhatja Oli Vanderst mulasztási bírsággal, Oli Vanders eljárása jogszerű volt, hiszen az önellenőrzési aranytallérokkal lerótta a törvényben rögzített kötelezettségét.

Harry nem is hitte el, hogy problémáját a varázslóvilág pénzügyi aranytallérválságában így is lehet kezelni, hiszen már arra gondolt, hogy esetleg tényleg valamilyen komoly mágia bevetése lehet a kulcs, nem gondolta, hogy Oli Vandersnek van egy megoldása.

Mielőtt mindenki Harryhez hasonló mágikus cselekedetekkel kívánja az adófeltöltést kezelni, nem árt, ha Roxmorsban egy forralt bor mellett a részleteket átbeszéli aranysüveges adómágusával, hiszen a mágia mindig a részletekben búvik.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Értesüljön az adóváltozásokról

    hírlevelünkből!

    Feliratkozom
     Tovább