Mentés

Galaktikus adómese II: Egyszer volt a Tatooine-on légifogat-hajtó verseny

Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban… …Bib Fortuna, Jabba piros szemű főkamarása csüggedten virrasztott a Jabba Sport-Events Incorporated jövő évi pénzügyi terve fölött.

Az évente megrendezésre kerülő, galaktika-szerte népszerű légifogat-hajtó bajnokság és annak tatooine-i versenye miatt a kizárólagos rendezvényszervezési engedéllyel rendelkező Jabba tetemes bevételekkel számolhat. A főkamarás feje nem is az árbevétel, hanem az áfa miatt fájt, ugyanis legnagyobb bánatára a Birodalmi Tanács döntése értelmében jövőre megváltoznak a sportszolgáltatások teljesítési helyére vonatkozó szabályok, és emiatt megnő a Birodalmi Adóhatóság ellenőrzésének kockázata.

Jabba cégének a sporteseménnyel kapcsolatos rendezvényszervezési szolgáltatásait (amelyekhez tatooine-i alvállalkozókat vesz igénybe) szinte kizárólag távoli bolygók (külföldi) vállalatai veszik igénybe, általában reprezentációs céllal. Az idei szabályok alapján a rendezvényszervező alvállalkozók és a Jabba Sport-Events Incorporated is tatooine-i áfás számlákat állított ki, ami áfafizető pozíciót eredményezett.

A jövőre érvényes új szabályok alapján azonban a Jabba Sport-Events Incorporated által a Tatooine-on kívüli társaságoknak nyújtott rendezvényszervezési szolgáltatásokról kiállított számlái nem kell, hogy tatooine-i áfát tartalmazzanak – az áfát ugyanis a vevőnek, a saját székhelye szerinti bolygón kell majd megfizetnie. Ugyanakkor a tatooine-i alvállalkozók továbbra is áfás számlát állítanak majd ki Jabba cégének, ez viszont áfa-visszaigénylő pozíciót jelent majd.

Az új szabályok nélkül Bib végre feltölthette volna a cégkasszát. Az udvar fenntartásának költségei, a zenészek és táncosnők díjai, illetve Jabba egyre nagyobb étvágyú házi kedvencének etetése mostanra alaposan megtizedelték a klánvezér cégének egykor hatalmas vagyonát – a költségcsökkentési javaslatokkal pedig nem ártott nagyon óvatosan előállni, mert Jabba hajlamos volt összekapcsolni a rancor etetési költségeinek csökkentését az udvar létszámának csökkentésével. Sajnos, ugyanilyen kockázatos volt rossz hírekkel a főnök elé állni, vagy megakadályozni őt a kizárólagos versenyszervezői minősítés megszerzésében.

Szegény Bib! Már csak abban reménykedhetett, hogy Jabba még a verseny előtt megszerzi a kizárólagos jegyértékesítési jogokat is, mivel a jegyértékesítések után jövőre is a rendezvénynek helyt adó bolygón kell majd megfizetni az áfát. Ha tehát érdemes bíznia Jabba érdekérvényesítő képességében és a rancor elrettentő erejében, a társaság áfafizető pozíciója megmarad jövőre is.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Értesüljön az adóváltozásokról

    hírlevelünkből!

    Feliratkozom
     Tovább