Mentés

Nyenyi is back!!!

Nem is volt még olyan rég, amikor sok bérszámfejtő kollégával egyetemben országszerte megkönnyebbülten lélegeztünk fel, hogy végre tényleg beléptünk a 21. századba és megszűnik a nyugdíj-biztosítási egyéni nyilvántartó, ismertebb nevén: NYENYI!

Ma már azonban tudom, korai volt az öröm, hiszen az elfeledni próbált NYENYI (Nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lap) ismét visszatért! Vagy legalábbis az elkövetkezendő 2 évre biztosan.

Felesleges adminisztrációban világelsők!

Lássuk csak, miért is találtatott feleslegesnek a NYENYI korábban? Nos, ha jobban belegondolunk, ugyanarról az információról háromszor nyilatkozunk! Adatot szolgáltatunk a nyugdíjjárulékokról egyszer az APEH-nek a bérszámfejtésben, majd ugyanezt a nyugdíj-biztosítási egyéni nyilvántartó nyomtatványon és végül szintén ugyanezt az adatot adjuk le a nyugdíjba vonuláskor.  Mi ez, ha nem felesleges adminisztráció? Tényleg ennyire bonyolult az elektronikus adatszolgáltatás az APEH és a TB között? Hol van itt az e-világ?

Az irreális adminisztrációs terhekre a minap rendezett adókonferencián a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének elnöke is felhívta a figyelmet: „Egy közepes cég esetében az adminisztráció időigénye nyolcórás munkaviszony mellett 42 napot vesz igénybe a Világbank felmérése szerint. Mindehhez hozzá kell tenni azt is, hogy minél kisebb egy cég, annál több az ilyen költség. Egy legfeljebb ötven céget foglalkoztató cég esetében 200 000 Ft-ot tesz ki, a legkisebbeknél viszont a kiadások több mint 40 százalékát viszi ez el”. Gondoljuk csak meg, milyen költéség lehet ez állami szinten!

Egy használható informatikai rendszer kiépítése ma már nem lehetetlenség. Nem arról van szó, hogy a semmiből építenénk várat; itt minden adott, minden adat, információ megvan, rendszeresen küldjük az APEH-nak minden hónapban. Ami hiányzik, az az adatok megosztása és a rendszerek összehangolása.

Igaz, nem vagyok informatikus, nem értek az adatbázis építéshez, de egy dolgot azért látok: van egy APEH adatbázis, minden szükséges információval, amihez más állami rendszereknek is hozzá kellene férnie. Véleményem szerint ez a mai technikai lehetőség ismeretében nem lenne lehetetlen. És akkor minden gyorsabb, hatékonyabb, és nem utolsó sorban – különösen a nagy költségcsökkentések idején – olcsóbb lenne…

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó- és munkajogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom