Mentés

Lakásbérbeadás 2010. Hogyan adózzunk okosan?

A lakásbérbeadás nem egy bomba üzlet mostanában. A bérbevevői kereslet stagnál, a jövedelmezőség alacsony, ezért egyre több adózó, az adórendszert megkerülve próbál meg bevételre szert tenni. A bérbeadás esetében korábban sem volt példaértékű az adózói morál, hiszen egyes becslések szerint a lakásbérbeadásból származó jövedelmek fele, két-harmada az adórendszert megkerülve jutott el a bérbeadókhoz. A költségvetést ily módon elkerülő jövedelmeket az adóhatóság sem ellenőrzi kiemelt módon, csupán a vagyonosodási vizsgálatok során derülhet fény egy-egy esetre a nagyobb értékű ingatlanoknál.

Lakásbérbeadással kapcsolatos frissebb bejegyzésünket itt olvashatja »

A bérbeadásból származó jövedelem két módon adózhat. Külön adózó jövedelemként, vagy az összevont adóalap részeként. Előbbi esetben az adókulcs 25 százalék, s évi 1 millió Ft feletti lakbérnél egészségügyi hozzájárulás is fizetendő.  A 14 százalékos hozzájárulást pedig a teljes jövedelemre meg kell fizetni.  A bérbeadásból származó jövedelemre az összevont adóalap szerinti adózásnál az adótábla alapján kell megállapítani.

Az ügyfelektől származó visszajelzések alapján azonban sok részlet nem egyértelmű, vagy nem mindenki számára ismert, de mindenki szeretne jól járni, ezért érdemes tisztában lenni a szempontokkal!

Mérlegelni kell, melyik adózási forma kedvezőbb a bérbeadó számára, különös tekintettel a 2011. január 1-jétől releváns adómérték, és jövedelemhatárok ismeretében. Figyelembe véve, hogy 2011. január 1-jétől 15 millió Ft összevont adóalapig az adó mértéke 17 százalék, az összevont adólap részeként várhatóan érdemesebb lesz adózni, amennyiben az összjövedelem 15 millió forint összeg alatt marad, nem beszélve a költségek érvényesítésének lehetőségéről.

A bérbeadás adózása során jó néhány dologra érdemes figyelni, hiszen előzetesen mérlegelve a lehetőségeket komoly adminisztrációtól szabadulunk meg, vagy éppen bizonyos adminisztrációs terheket felvállalva csökkenteni tudjuk az adókötelezettségünket, amely a bérbe adott ingatlanunk megtérülési rátáját javíthatja. Egy biztos, előzetesen tájékozódni érdemes!

Annak érdekében, hogy a bérbeadásból származó jövedelmek kifehéredjenek, további egyszerűsítésre és adócsökkentésre lenne szükség. Ezt firtatja az elmúlt hónapokban az Országgyűlés előtt feltett kérdések sora, függetlenül attól, hogy a nyári törvénycsomag az ingatlanok bérbeadását érintően már bizonyos módosításokat tartalmazott. Vajon lesz-e folytatás?

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Értesüljön az adóváltozásokról

    hírlevelünkből!

    Feliratkozom
     Tovább